Budapest Airport: új parkolás a 2. Terminálnál

Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérHeteken belül teljesen megújul a Budapest Airport parkolási rendszere a 2. Terminálnál, amint az átalakítási munkálatok véget érnek. A repülőtér üzemeltetője a terminál előtti utakra telepített behajtási rendszerrel nagyobb áteresztő kapacitást és magasabb szintű biztonságot vár. A Budapest Airport a SkyCourt tavalyi átadását követő egy évben folytatta a munkálatokat a 2A és a 2B Terminál belső felújításával, ami éppen néhány hete fejeződött be. Most pedig a közúti előtér és a parkoló fejlesztésével folytatódnak a munkálatok.

{module 221}

Várhatóan a következő hetekben életbe lép a budapesti repülőtéren az ún. közúti előtér teljes átalakításon átesett új rendszere, ami a 2. Terminál autós megközelítését is érinti. Az autósok számára jó hír, hogy a legfontosabb változások egyike, hogy újra megnyílik a közforgalom számára az érkezési szint egyik útpályája, így közel három év után ismét be lehet hajtani autóval a terminál bejárataihoz, ha érkező utast szeretne felvenni valaki. Szintén újdonság lesz az a sorompós be- és kiléptető rendszer, amelynek építési munkálatai jelenleg is tartanak a terminál érkezési és indulási szintjéhez vezető hídon.

A beléptető rendszer telepítésével és az ezzel párhuzamosan bevezetendő parkolási struktúra életbe lépésével jelentősen növekedhet a terminálok bejárataihoz vezető úthálózat áteresztő kapacitása. Európa sok más repülőteréhez hasonlóan a parkolás lényegében megszűnik, illetve jelentősen lekorlátozódik a terminál közvetlen közelében, így ott elsősorban csak utas ki- és beszállítás céljából érdemes majd megállni. Ezt, vagyis a Prémium Parkoló névre keresztelt szolgáltatást öt percig díjmentesen használhatják az autósok, ezt követően pedig csak fizetés ellenében hagyhatják el az indulási vagy az érkezési szintet.

A másik lehetőség, ha valaki szeretné az épületbe bekísérni az utast, vagy érkezéskor a tranzit kijáratánál várni, akkor a Terminál Parkolóban (ez jelenleg a Rövid Távú Parkoló) lehet megállni, ami a terminál bejáratától mindössze 25 méter távolságra található. A koncepció lényege tehát, hogy amennyiben az autós várakozni is szeretne, azt elsősorban a lenti parkolóban teheti meg, így a terminálok közvetlen közelében marad hely azon autósok számára, akik tényleg csak ki- vagy beszállítás céljából érkeznek. Ráadásul a Terminál Parkolóban 5-ről 10 percre emelkedik az díjmentes időszak, így az egyszerű utas ki- és beszállítás itt is ingyenes.

A Budapest Airport a terminálok előtti torlódások elkerülése miatt tartotta szükségesnek a repülőtéri parkolók, illetve a terminálok megközelítését szolgáló behajtási rendszer átfogó fejlesztését. Az új rendszer elősegíti a gépjárművek folyamatos áramlását a terminálok előtt, amivel nő a biztonság is. Közvetlenül a terminálok bejárata melletti parkolás korlátozása ma már nemzetközi gyakorlat, sok repülőtér esetében pedig kizárólag taxik és buszok hajthatnak be.

„Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a 2. Terminál fejlesztése, hiszen eddig elsősorban az épületek utasforgalmi területei estek át a szemmel látható bővítésen és felújításon, ezúttal pedig az autósok a fejlesztés kedvezményezettjei” – hangsúlyozta Alan Bork, a Budapest Airport parkolóit is üzemeltető Fogyasztói Üzletág igazgatója. Hozzátette: „az új rendszerrel egy olyan nemzetközi gyakorlatot sikerül meghonosítanunk, amely révén a forgalom fennakadás nélkül, kulturált körülmények között tartható a terminálok közvetlen közelében, mindemellett az utasok számára is kényelmes megoldást jelent.”

{module 221}