Parlamenti Percek

parlamenti percekAz Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának 13. ülésnapja 2012. július 12-én, csütörtökön

Tisztelt Országgyűlés! Pál Béla, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: „Miért indult kötelezettségszegési eljárás a SZÉP-kártya rendszere miatt, és melyek a várható következményei?”

{module 221}

A miniszter úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt Cséfalvay Zoltán államtitkár urat jelölte ki válaszadásra. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Pál Béla: Igen.) Elfogadja, így Pál Béla képviselő urat illeti a szó.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyian érdekeltek vagyunk abban, hogy az üdülési csekkrendszert felváltó Széchenyi-pihenőkártya rendszer, amely bizonyos tekintetben természetesen tovább is fejleszti a csekkrendszert a tapasztalatok alapján, minél sikeresebben, eredményesen működjön, azon oknál fogva, hogy minél több magyar munkavállalónak, magyar családnak legyen lehetősége a turizmus különféle szolgáltatásait minél kedvezőbben igénybe venni, a munkáltatónak pedig ehhez kedvezően hozzájárulni. Éppen ezért meglepve hallottuk a hírt, hogy a SZÉP-kártya rendszere miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen, jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára 2012. május 10-én egy rendezvényen. Az Európai Bizottság vizsgálatát egyébként Matolcsy György miniszter úr is megerősítette két képviselő kérdésére adott válaszában, azzal, hogy jelenleg is folynak tárgyalások a SZÉP-kártya kérdésében.

Az uniós eljárásról, annak megállapításairól azóta sem hallottunk, mint ahogyan a turisztikai szolgáltatók, a kibocsátók és az igénybevevők sem. Bár az MTI híre szerint az államtitkár úr úgy értékelte a dolgot, hogy ez inkább dicséret számunkra, a SZÉP-kártya előnyei mellett az elmúlt időszakban számos olyan észrevétel is megfogalmazódott a felhasználók és a szolgáltatók részéről is, amely módosításokat igényelne. Éppen ezért kérdezem az államtitkár urat arról, hogy miért indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást a SZÉP-kártya rendszere miatt, és várhatóan milyen hatással lesz a kártya használatára, az igénybevevőkre, a magyar munkavállalókra, a magyar családokra és természetesen a szolgáltatókra, a vendéglátókra, az utazási irodákra és a szállásadókra, nemcsak a szállodákra, hanem a magánszálláshelyekre és a panziókra is.

Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Megadom a szót Cséfalvay Zoltán államtitkár úrnak.

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Bizottság ez év tavaszán egy piloteljárás keretében – egyébként ez a legelső lépés – kérdéseket és megkeresést intézett a magyar hatóságokhoz a SZÉP-kártya, az Erzsébet-utalvány, vagyis egyszerűsítve a kafetéria ügyében. Alapvetően két pontot emelnek ki. Úgy gondolják, hogy a szabályozás bizonyos rendelkezései sérthetik a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.Azután különféle egyeztetések zajlottak, a magyar fél elküldte a véleményét. Ezt követően a Bizottság egy további lépést tett, június 22-ei dátummal elindította a kötelezettségszegési eljárást. Ennek azért többfajta lépése van. Az elsőnél tart ez a történet, amikor gyakorlatilag információkérés van, letter of formal notice ebben az esetben, és erre a válaszadásra egy hónap áll Magyarország rendelkezésére, július 22-e, tehát itt hamarosan a magyar kormány elküldi a válaszát. A megértését kérném, hogy a válaszról ebben az esetben most nem nyilatkoznék, hiszen ez a közigazgatási egyeztetés bizonyos fázisaiban van, másrészt pedig a kormány véglegezi a végleges választ.

Azt azonban hozzátenném, amit kérdésként felvetett. Itt a kibocsátás feltételeiről van szó, aminek nincs következménye, és nem lehet következménye a SZÉP-kártya tulajdonosokra vagy elfogadóhelyekre, a felhasználásra, hiszen – és ezt mindannyian látjuk – a SZÉP-kártya egy nagyon sikeres kezdeményezés. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Pál Béla képviselő úr viszonválasza következik.

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a válaszát, államtitkár úr. Azért egy megjegyzésem hadd legyen. Azt gondolom, nem ártana, ha a kormány válaszát megismerhetnénk mi is, legalább akik a sport- és turizmusbizottságban tevékenykedünk, hiszen lehet, hogy lenne olyan észrevételünk, amellyel hozzájárulhatnánk ahhoz a sikerhez, amelyet a Széchenyi-pihenőkártya az elmúlt időszakban befutott, annál is inkább, mivel a siker mellett vannak olyan tapasztalatok is a felhasználók részéről, és hadd mondjak egynéhányat. Például az, hogy a három zseb – a szállásadás, a vendéglátás, a szabadidő zseb – gyakran nehezíti a fizetés módját és a felhasználást, mintsem könnyítené, és valljuk be őszintén, a szolgáltatók részéről is az a tény, hogy mindhárom bankkal kell tárgyalniuk, hogy mind a három bank terminálja kialakításra kerüljön a szolgáltató helyen, ez is gyakran nehezítő tényező, és amúgy is felvetődött egy jó néhány olyan kérdés, amelyet az Európai Bizottság észrevételei után, ha módosítást igényel ez a rendszer, célszerű ezeket is belevenni majd.

Javasolom ezt az államtitkár úrnak, és köszönöm a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Cséfalvay Zoltán államtitkár úr egyperces viszonválasza következik.

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Különválasztanám a két dolgot. Tehát minden javaslat, ami itt elhangzott, néhány, tehát minden olyan javaslatot, ami a SZÉP-kártya felhasználhatóságát elősegíti, finomítja, minden ilyet szívesen veszünk, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy ez egy jól működő rendszer legyen. Ettől én különválasztanám a magyar kormány válaszát, mert úgy gondolom, ez a magyar kormány illetékessége.

Itt hadd tegyem hozzá, hogy itt még a kötelezettségszegési eljárás legeslegelső fázisában vagyunk, vagyis az információközlésnél, ahol, ahogyan említettem, hamarosan a kormány – itt egy hónap áll rendelkezésre – a választ el fogja küldeni Brüsszelbe.Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

{module 221}