Budapestre költözött Zimmer Feri

Hosszú távra egyre nehézkesebb a lakáskiadás, a bérleti díjakat a hatalmas túlkínálat padlóra küldte, és nem könnyű megbízható bérlőt sem találni. A finanszírozás elpárolgása alaposan megritkította a kiadásban gondolkodó újlakás-vásárlókat, kinőtt viszont egy új befektetői réteg, akik a hihetetlenül olcsóvá vált – négyzetméterenként akár 200 ezer forint körül kínált – belvárosi használt lakásokat vásárolják föl azzal a céllal, hogy afféle alternatív hostelként működtessék ezeket – mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace ingatlan-tanácsadó tulajdonos vezetője.

A válság okozta kereslet-visszaesés Budapest prémium helyszínein, többek között az Újlipótvárosban vagy a Belvárosban a korábbi 400-500 ezer forintról akár 200 ezer forintig is lenyomta a használt lakások árát. Ezekből annyit vesznek meg a befektetők, amennyiben a szobáztatást még családi vállalkozásban tudják üzemeltetni, a felújításra nemigen költenek, majd külföldi honlapokon alternatív hostelként meghirdetik 20-30-40 eurós napi tarifával. A fapados turizmusra épülő vállalkozás virágzik, sokan a megszerzett nagy alapterületű lakásokat garzonokra, stúdiókra bontva hasznosítják. A kalkulációk szerint a saját menedzsmenttel még működtethető négy-öt stúdió már hozza az elvárt hasznot, 10-15 üzemeltetéséhez már személyzetet kell alkalmazni az ágyneműcsere, takarítás lebonyolítására.

A belvárosi használtlakás-piacot életben tartó hostelezőkön kívül mostanában alig akadnak érdeklődök. Aki mégis lakást keres, az akár ötvenet is megnéz a döntés előtt, akár új lakásról, akár használtról legyen szó, de még a potenciális bérlők is a teljes kínálat felmérésére törekszenek. Mindenki úgy viselkedik, mintha élete üzletét akarná megkötni – hangsúlyozza Nagy, vagyis a széles körű terepszemle után a kiválasztottakra elképesztően alacsony árajánlatot tesz, és csak ott tárgyal, ahol komoly realitása van az áralkunak, aminél már 100 ezer forint is döntő.

Az eladó megszorultságának függvényében kivételes ajánlatokat is találni, mint például egy nappali, hálós új lakás 10 millió forintért, de a kedvelt XIII. kerületben a 15-16 millió forinttól elvihető, 50 négyzetméter körüli újszerű lakás már egyáltalán nem számít különleges fogásnak.