Chopin, foci, gasztronómia – Lengyelország

 

Az elmúlt évben minden országban csökkent a külföldi turisták száma. Lengyelországban az a csökkenés relatív a legalacsonyabb volt. Csupán néhány százalékkal csökkent a német, angol, francia, holland, olasz, amerikai turisták száma. Jelentősen nőttek a Kanadából és Japánból történő beutazások.

 

A fenti felmérés a magasabb kategóriájú szállodák adatai alapján készült, ezért nincs köztük Magyarország. A magyar turisták általában alacsonyabb kategóriájú szállásokon laknak, és ezért nem szerepelnek a statisztikában.

A Magyarországon működő Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet és a magyar utazásszervezők véleménye szerint nem volt csökkenés a magyarok lengyelországi utazásai területén. Legolcsóbb (nem eurós), közeli, baráti úti cél – ezért szívesen s gyakran keresik fel a magyar turisták.

2010-ben arra számítanak – mondta Bakonyi Erika képviseletvezető, hogy további visszaesés már nem lesz, inkább növekedés. Ezt elősegíti, hogy ez az év Chopin Éve (születésének 200 évfordulója) s így nagyon sok olyan rendezvény kerül megrendezésre, mely vonzza a turistákat.

A Chopin Éven kívül jelentős a készülődés a 2012-es Európa Bajnokságra ennek legjelentősebb eseménye 2010-ben a február 7-én a Varsóban megrendezésre kerülő sorsolása a meccseknek – s ezt szinte a világ valamennyi TV-je is közvetíti.

Lengyelországban, 4 városban lesznek meccsek 2012-ben, Varsóban, Poznanban, Wroclawban, Gdanskban.

Az idegenforgalmi szakma a lehetőségekkel a Lodzi Idegenforgalmi Vásáron (2010. február 16-28.), valamint a Kielce-i Nemzetközi Idegenfrogalmi Vásáron (2010. április 9.) ismerkedhet meg, az utóbbin elsősorban a falusi turizmus kap szerepet.

Zloty Potok ad helyet a Sziléziai Ízek Fesztiváljának (2010. június 19.). A karácsonyi étkezési szokásokkal Chorzówban ismerkedhetnek az érdeklődők (2010. december 12.).