E-töltőállomásokat telepítenek a repülőtéren

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A Budapest Airport 176 elektromosautó-töltőállomást telepít a repülőtér területén a következő 3 évben a földi kiszolgálók, egyéb repülőtéri járművek, valamint az itt dolgozó partnervállalatok kiszolgáló járművei számára, európai uniós támogatás felhasználásával és saját forrásból – közölte a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret üzemeltető társaság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 176-ból 134 töltőállomás finanszírozását európai uniós támogatás felhasználásával biztosítja a Budapest Airport, a maradék 42 töltő telepítését pedig saját forrásból végzi.

A következő 3 évben 176 e-töltőállomást telepítenek a repülőtéren

Ismertetik, hogy a Budapest Airport elektromos töltőinfrastruktúrájának fejlesztése 2021 decemberében felkerült a kormány Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből megvalósítandó projektjeinek listájára. Ennek keretében összesen 1,3 milliárd forintból – 3,2 millió euróból – további töltőket létesíthet a földi kiszolgálók, a repülőtéri kiszolgáló járművek és a partnerek repülőtéri járművei számára.

A projekt futamideje 36 hónap, az európai uniós támogatás mértéke 50 százalék, megközelítően 650 millió forint. A közleményben hangsúlyozzák, a Budapest Airport maximálisan elkötelezett a fenntarthatóság, azon belül is a kibocsátások csökkentése mellett. A repülőtér folyamatosan fejleszti az elektromos járművek töltő infrastruktúráját, partnervállalatait is az e-mobilitásra ösztönzi.

A közleményben kitérnek arra, hogy a közelmúltban 76 földi kiszolgáló jármű, illetve 10 flotta- és menedzserautó cseréje valósult meg hagyományos meghajtásúról elektromos meghajtású vagy hibrid modellre, amellyel összesen évi 140 000 liter üzemanyag és 350 tonna szén-dioxid takarítható meg.

A Budapest Airport eddig 31 elektromosautó-töltőpontot telepített, amelyből 12 a légi oldalon, míg 19 darab a repülőtér földi, vagyis bárki által szabadon megközelíthető oldalán található. A társaság a repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnerek részére további 30 elektromos töltőpont kiépítésében segédkezett a repülőtér területén.

A Főtaxi, a Budapest Airport szerződött partnere szintén kiemelten kezeli az e-mobilitás előmozdítását, és flottájának 30 százalékát már elektromos járművekre cserélte. A Főtaxi repülőtéri pufferparkolójában már hat ultragyors elektromos töltőpont működik, amelyek száma 2025 végéig várhatóan 26 töltőponttal bővül – jelezték a közleményben.

Emellett a repülőtér-üzemeltető tavaly további 35 töltő telepítésére és az ezeket összefogó informatikai rendszer implementálására szerződött, amelynek a bevezetése folyamatban van – közölte a Budapest Airport.

MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .