Erőre kaphat Budapest turizmusa

2009 a hazai és különösen a fővárosi turisztikai szakma számára hosszú idő óta az egyik legnehezebb időszaknak bizonyult. A világgazdasági válság 2008 vége óta egyre intenzívebben jelentkező hatásai miatt ugyanis egy év alatt 11,1 százalékkal csökkentek a Budapesten töltött vendégéjszakák, és 15,7 százalékkal a szállásdíj-bevételek. Idén azonban a szakértők várakozásai alapján megfordulhat ez a negatív trend, és ismét erőre kaphat a fővárosi turizmus – ismertette Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője közös sajtótájékoztató keretében.

A világméretű gazdasági recesszió közvetlen hatásai, elsősorban a hitelválság  és a valutaárfolyamok nagymértékű ingadozása különösen kedvezőtlenül hatott a turisztikai szektorra. Ráadásul a válság legelőször azokban az országokban érintette érzékenyen az utazni vágyókat, amelyek hagyományosan Budapest legfontosabb küldő országai (USA, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország és Olaszország). 2009-ben drasztikusan visszaesett az utazási kedv, ami azonnali forgalomcsökkenést idézett elő a fővárosi szállodákban. Európában ráadásul leginkább a „city-break”, azaz a városlátogató turizmus csökkent tavaly. Összességében elmondhatjuk, hogy 2009-ben 2.288.701 vendég (ebből 84% külföldi) 5.402.165 vendégéjszakát töltött el a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken, ami a vendégszám tekintetében 11,2%-os, a vendégéjszakák vonatkozásában 11,1%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A 2009-es év első fele rendkívül negatív képet mutatott. A január és június közötti időszakban a külföldiek által itt töltött vendégéjszakák száma 14,9%-kal csökkent, ami példátlan visszaesést jelent a korábbi évekhez képest. A BTH Kft. a fővárosi turizmus népszerűsítéséért felelős szervezet a válság kirobbanása óta folyamatosan követte a nemzetközi trendek alakulását. A mértékadó nemzetközi elemzők által publikált előrejelzések alapján így a 2009-es nyári szezonra a válság negatív hatásait ellensúlyozó új Budapest stratégián alapuló akciókat (Budapest Summer Adventure kampányt) tudott előkészíteni és lebonyolítani, melyek eredménye már az év második felében éreztette hatásait. A külföldi vendégéjszakák száma jóval kisebb mértékben mutatott csökkenést 2008-hoz képest, decemberre pedig már pozitívba fordult át (100,2).

Ezek alapján 2010-re a stabilabb gazdasági helyzetnek is köszönhetően a BTH Kft. a vendégforgalom kedvezőbb alakulását prognosztizálja.

Nemzetközi összehasonlításban, a rendelkezésre álló adatok alapján Bécs kivételével a környező városokhoz képest Budapest jobban teljesített, hiszen például Prága (-11,4%), Tallinn (-14,9%), Pozsony (-20,3%), Ljubljana (-16%), és Lisszabon (-10,9%) is hasonló vagy nagyobb arányú vendégéjszaka szám csökkenést produkált. Prágával összevetve pedig, a RevPAR és az Average Daily Rate mutatók tekintetében is jobbak a budapesti adatok.

Az Economist Intelligence Unit legfrissebb felmérése, ami világszinten 140 nagyvárost állít sorrendbe az élhetőségük alapján, Budapest mindenkit maga mögé utasított a régióban, sőt, többek között New Yorkot is megelőzte.

A szállásdíj-bevételek jelentős csökkenését elemezve (-15,7%) azonban kétséges, hogy az idei évben várható-e látványos javulás a bevételek tekintetében, hiszen a szálláshelyek a csökkenő vendégforgalomra alacsony árakkal reagáltak, melyek eredeti szintre történő visszatornászásához valószínűleg jóval hosszabb időre lesz szükség.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmát kategóriánként elemezve jól látszik, hogy a vendégéjszakák tekintetében a legkisebb csökkenést az öt-, négy- és kétcsillagos hotelek tudták realizálni. A vendégszámot illetően pedig a négy- és kétcsillagos szálláshelyek tudtak 2008-as szinthez közeli eredményeket produkálni.

Budapest legnagyobb küldő  országai közül Nagy-Britanniából, Németországból, USA-ból, Spanyolországból jelentős visszaesés volt tapasztalható (itt a válság által legérintettebb országok egybe esnek Budapest legfontosabb küldőpiacaival).

A fontosabb küldőpiacok közül viszont legnagyobb mértékben nőtt Kína, illetőleg az európai piacok közül Franciaország, Olaszország és Ausztria.

Idén folytatódik és befejeződik több kiemelt városarculati-turisztikai jelentőségű beruházás is. A nyár végére elkészül a ciklus egyik legjelentősebb fővárosi fejlesztése, a ferencvárosi Közraktárak megújítása. A Porto Investment Kft. több mint 8 milliárd forint értékű befektetésének köszönhetően valósul meg az ipari épületegyüttes mintegy 7,6 milliárd forintos fejlesztése, de a beruházó a környező területeken is több mint 300 millió forintos infrastruktúra- és közlekedésfejlesztést vállalt. Az új és a régi épületek együttes alapterülete megközelíti a 32 ezer négyzetmétert.

A rendezvénytermet, galériákat és üzleteket, valamint a partszakasz teljes hosszában elnyújtózó teraszt is magába foglaló épületegyüttes megújításának koncepciója kettős: egyrészt a város szövetébe illeszkedő XXI. századi kulturális-szórakoztató központ gazdag kínálattal várja majd a kikapcsolódásra vágyó fővárosiakat, másrészt a világszínvonalú, különleges karakterű épület a város egyik új jelképévé válva hangsúlyozhatja Budapest meghatározó közép-európai szerepét. A befektető számításai alapján évente mintegy 1,5 millió látogatóra számítanak a megújuló Közraktárakban.

A Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójának összköltsége 4,7 milliárd forint, ebből 3,2 milliárd az uniós támogatás.  A rekonstrukcióhoz szükséges hat közbeszerzésből öt sikeresen lezárult. A Közreműködő  Szervezet jóváhagyását követően néhány héten belül sor kerülhet a kivitelezői szerződések megkötésére. A tervek szerint a megújult Műjégpálya 2010 végétől korszerű létesítményként, bővülő sport, kulturális és turisztikai kínálattal várja majd látogatóit.

2011 tavaszára a Budapest Szíve Program keretében megújulnak a belváros legfontosabb közterületei. Az összesen 5,5 milliárd forintos Főutca-projekt révén – amely már idén megújult sétálóutca-szakaszokat eredményez – jelentősen csökken az autóforgalom, a gyalogosok és a kerékpárosok elsőbbséget kapnak. A Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütemében a Március 15. tér és a Petőfi tér környéke lesz sokkal szebb és zöldebb, gyalogos és kerékpáros átvezetések készülnek, megnyílik a Piarista köz. Elsőként az Astoria és a Deák tér között újul meg a Károly körút, 8 méteres, fasoros zöldsáv jön létre a villamossínek között, a forgalomcsillapítást több gyalogos és kerékpáros közlekedési lehetőség is szolgálja. Mindkét beruházás kiegészül közösségépítő, graffiti-mentesítő, az ott élők bevonását segítő elemekkel. Az 1,8 milliárd forintos Hídfőterek projekt, valamint a 3,1 milliárd forintba kerülő Kaputérség fejlesztés kivitelezése – a közbeszerzési eljárás lezárulta után – a tervek szerint idén májusban a közművek felújításával kezdődik és jövő tavaszig tart.

2008 év végén, éppen a világgazdasági válság elindulásával egy időben a BTH Kft. egy teljesen új Budapest megközelítés kidolgozását kezdte meg, melyet a múlt év elejére Budapest Cultural Adventure néven egy vadonatúj koncepcióvá formált. A 2009-es év turisztikai promóciója már ezen elvek alapján valósult meg, 2010-ben pedig szintén az új, úgynevezett élményalapú marketing mentén folytatódik tovább.

A koncepció lényege, hogy Budapestet újracsomagolva, pezsgő, fiatalos, szórakoztató  nagyvárosként mutatja be, tele különleges kulturális élményekkel, egyedi és romantikus helyekkel, szórakozási lehetőségekkel. Ebben a megközelítésben a budapesti turisztikai promóció ún. élménytémákra fókuszál:

  • Art & design
  • Party & fun
  • Relax & enjoy
  • Love & romance
  • Festivals & events

Ezen élménytémák mentén a klasszikus és modern értékek, trendi helyszínek új köntösben kerülnek kommunikálásra, közvetlenebb, autentikus stílusban megszólítva a potenciális turistákat. Ennek egyik központi eszköze a 2009-ben útjára indított budapestadventure.com weboldal, melyen a koncepció mind design-ban, mind pedig tartalmi vonatkozásban maximálisan visszatükröződik. Ez a koncepció és weboldal szolgált egyébként alapjául a szakmai összefogáson alapuló Budapest Summer Adventure kampánynak is, melyhez a BTH Kft. a szakmai tartalmi háttér kidolgozásán túl 50 millió forinttal is hozzájárult.

A koncepcióval párhuzamosan a BTH Kft. rendkívül fontosnak tartotta, hogy az újfajta kommunikációval új célcsoportokat szólítson meg, ezért a hagyományos küldő területek, és szegmensek mellett igyekezett feltérképezni azon piacokat is, amelyek a jövőben jelentős és tényleges potenciált jelenthetnek Budapest turizmusa számára. Így a marketingakciók célterületei elsősorban Nagy-Britannia, Skandinávia, a határon túli magyarok, valamint az olyan távoli, erős/erősödő gazdasággal rendelkező országok, mint Kína, India, Brazília.

A BTH Kft., mint a főváros turisztikai promóciós szervezete kiterjedt eszközrendszerét továbbra is a leghatékonyabb módon használja fel a budapesti turistaforgalom növelése és a főváros, mint turisztikai desztináció nemzetközi népszerűsítésének érdekében.

Tevékenységében a jövőben is meghatározó szerepet játszik az e-marketing, azaz az internetes kommunikáció, melynek világméretű térhódítása ma már megkérdőjelezhetetlen. A kutatások egyértelműen alátámasztják azt a tényt, hogy az úti cél kiválasztásában, az utazások megtervezésében, és a szolgáltatások megvásárlásában az internetnek döntő szerepe van. Ezért is fontos egy adott desztináció folyamatosan és intenzív jelenléte a világhálón saját weboldalakkal, közösségi oldalakon történő megjelenésekkel és fizetett hirdetésekkel egyaránt. A BTH Kft. célja, hogy ezen meglévő elektronikus eszközeit a jövőben tovább fejlessze, és még intenzívebb jelenlétet tudjon elérni a potenciális utazók és kiválasztott célcsoportok által látogatott felületeken, így saját internetes oldalain (www.budapestinfo.hu; www.culturaladventure.com; www.budapest-card.com, www.culturalbudapest.com), valamint a közösségi portálokon (Facebook, Twitter, stb.) keresztül.

Emellett olyan új elsősorban mobiltelefonokkal kapcsolatos eszközök bevezetése is szerepel a tervekben, amelyek modern szolgáltatásokként tovább segíthetik a Budapestre készülő vagy a már Budapesten tartózkodó turistákat.

2010-ben továbbra is kiemelt szerephez jutnak a szakmai együttműködések, így az immáron közel két éve életre hívott Kulturális Munkacsoport koordinálása, a budapesti kulturális kínálatra épülő közös akciók  és piaci jelenlét fokozása. Szintén széleskörű együttműködésnek köszönhető, hogy a BTH által már 12 éve szervezett Budapesti Karácsonyi Vásár immáron egy három hónapos, a téli szezonban is folyamatos és gazdag programkínálatot felvonultató Téli Fesztivállá nőtte ki magát. A Nyári Fesztivál koordinálásában, valamint hazai és külföldi promóciójában szintén jelentős szerepet vállal a BTH, így 2010 júniusa és augusztusa között ismét hét különleges helyszínen több mint 100 különleges nyári program várja majd a Budapestre érkező vidéki és külföldi vendégeket egyaránt.

A BTH által üzemeltetett Tourinform irodákban is jelentős újdonságok várhatók 2010-ben. Az ország első és leglátogatottabb információs irodája a Sütő utcában teljesen megújul, a szezonra már egy modern, a mai igényeket teljes mértékben kielégítő, ajándékbolttal kiegészült információs bázis várja az évente körül-belül 350.000 betérő turistát.

A budapesti turisztikai promócióban továbbra is kiemelt szerep jut a nyomtatott kiadványoknak is, melyek immáron 19 nyelven érhetők el külföldön és belföldön egyaránt. A BTH Kft. 1 millió példányban megjelenő Budapest Guide-ja jelenleg az egyetlen, minden igényt kielégítő, a főváros turisztikai információit, látnivalóit bemutató kiadvány, a Budapest City Map pedig praktikus információival, áttekinthető térképeivel szintén a turisták kedvelt információs bázisa.

A tájékoztatásban és a főváros népszerűsítésében rendkívül hatékony eszközök a hírlevelek, melyeket a BTH havi rendszerességgel küld elektronikus formában külön a szakma és külön a regisztrált nagyközönségi érdeklődők számára.

2010-ben is jelentős szerepet tulajdonít a BTH a külföldi újságírók számára szervezett tanulmányutaknak, melyek során létrejött média megjelenések 2009-ben is közel 2 milliárd forint hírértéket generáltak a főváros számára.

A Budapest Kártya idén is jelentős megújításon ment keresztül, több új szolgáltatással is gazdagodott. Az ingyenes tömegközlekedésen, és utasbiztosításon felül 2010-től a kártyát megvásárló turisták 2 ingyenes városnéző túrán is részt vehetnek. Emellett pedig szerte a városban további 100 elfogadóhelyen érvényesíthetik a Budapest Kártya kedvezményt. A kártya ára nem változott, a 72 órás változatot 7500 Ft-ért, a 48 órás változatot 6300 Ft-ért vásárolhatják meg a látogatók külföldön 9 országban, itthon több mint 300 helyen, vagy online értékesítésen keresztül az interneten.  2009-től a Budapest Kártya népszerűsítését és értékesítését valamint a turisták előzetes tájékoztatását önálló mikro-site is segíti.

Az elmúlt évben a BTH közel 500 millió forintos költségvetéssel végezte tevékenységét, amelyből idén valamennyit lefarag a főváros közgyűlése, a költségvetés elfogadása során, de mint Ikvai-Szabó Imre főpolgármester helyettes a sajtótájékoztatón elmondta az idegenforgalom a fővárosban is kiemelt ágazat, különösképpen multiplikátor hatása miatt, ezért reméli, hogy a takarékossági intézkedések csak minimálisan érintik a BTH-t.