Harkány megújul

Harkány megújulA Harkányi Turisztikai Egyesület gondozásában a korábbi, már sikeresen megvalósított turizmusfejlesztési tevékenységek után 2011-2012-ben ismét DDOP pályázati forrásból megújulhatnak Harkány közterei, és számos turistacsalogató  szolgáltatással gazdagodhat a település.

{module 221}

A Harkányi Turisztikai Egyesület 2005-ben alakult, összetétele sokszínű, közel 50 szolgáltató, szállásadók, vendéglátók, fürdő, kórház, a harkányi és Harkány környéki önkormányzatok, illetve magánszemély tagja van. Az Egyesület 2010-től TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) feladatokat lát el, elősegítve a helyi turisztikai szakma egységes és közös fellépését a harkányi turizmus fellendítése érdekében.

Az Egyesület tavaly nyár  óta egy 55 millió Forint összköltségvetésű DDOP pályázat megvalósításán dolgozik, melyet a harkányi TDM szervezet és turisztikai menedzsment tevékenység megalapozására nyert el. A projekt eddigi megvalósítása során megtörtént a Tourinform iroda önkormányzattól való átvétele és új helyszínre (Kossuth utca 7.) költöztetése, illetve az iroda-felszerelés korszerűsítése. A fejlesztések érdekében megalapozó tanulmányok készültek és elkészült Harkány grafikai arculati kézikönyve is, melyek megtekinthetők a Tourinform irodában. A projekt során multimédiás info-pontok kialakítására is sor került, melyek novembertől működnek a harkányi fürdő bejáratainál, továbbá Siklóson és Villányban a polgármesteri hivatal mellett.

A projekt 2012 júliusáig tart, a továbbiakban megjelentetnek még turisztikai kiadványokat, képzések indulnak nyelvi, informatikai, turisztikai szakmai témákban az egyesületi tagság és alkalmazottak számára, tanulmányút megszervezésére kerül sor Nyugat-Magyarország fürdőinek bejárására, hogy a magyarországi jó példákon keresztül szerezhessenek olyan gazdagító tapasztalatokat, melyek hozzájárulnak Harkányfürdő még sikeresebb megújulásához.

Az említett pályázat mellett, elbírálás alatt áll egy újabb is, melynek célja Harkány turisztikai marketing munkájának kiteljesítése, az ehhez szükséges kisebb beruházások megvalósítása, a helyi szereplők közösen meghozott döntése alapján. A projekt összköltségvetése 118 millió Ft, melyből 100 millió Ft a támogatás, a többi önerő.

A projekt sikeres elbírálás esetén  2011. utolsó negyedévétől kezdődően két  éven át tart majd, melynek során gyerekfoglalkoztató, játszóterek kialakítása, közterek felújítása, szökőkutak rendbetétele, „A harkányi víz útja” tanösvény kialakítása lesz a fő beruházási program, illetve a helyi közbiztonságot fokozó térfigyelő kamerák felállítása. A támogatás segítségével lehetőség nyílik gyerek- és ifjúsági animációk szervezésére, vízi- és sport játékok beszerzésére, továbbá egy- és többszemélyes kerékpárok, elektromos biciklik, kiállító standok és berendezések vásárlására. A pályázat elnyerésével az Egyesület támogatni kívánja a vendéglátós kitelepüléseket is, hiszen a gasztronómia fontos része a helyi turizmusnak. Újabb turisztikai kiadványok jelennek meg, ajándéktárgyak készülnek, idegen nyelvű prezentációkat, külföldi road show-kat, study tour-okat, szezonnyitó gasztronómia fesztivált és „harkányi táncoltató” címmel nyári szórakoztató programot szervez majd az egyesület, illetve garantált programok, idegenvezetések és túrák, programcsomagok színes választéka valósul meg a pályázat segítségével.  Nagy feladat lesz a turisztikai regisztrációs és kedvezménykártya rendszer kialakítása.

A Harkány fellendülését célzó turisztikai kezdeményezések mellett fontos megemlítenünk még, hogy a Harkányi Gyógyfürdőkórház, a Gyógyfürdő,  és a város önkormányzata alkotta konzorcium jelentős támogatást nyert harkányi Psoriasis Gyógyító Központ kialakítására. A két éves futamidejű, 3,063 milliárd forint teljes költségvetésű „Harkányi gyógyvíz – Egészséget adó és megőrző őselem” című beruházási projekt célja, hogy Harkány versenyképes, vezető gyógyhellyé váljon, és az új beruházások révén magas szintű és széleskörű szolgáltatásokat biztosítson a gyógyulni vágyók és családtagjaik számára egyaránt. Ez a projekt a gyógyászati és egészségturisztikai beruházásokra, fejlesztésekre összpontosít, szem előtt tartva a partnerségen alapuló szolgáltatásbővítés szükségességét, különösen a szálláshelyekkel és a helyi TDM szervezettel együttműködésben.

{module 221}