Határtalan turizmus

A Nyugat-Pannon régió egyedülálló élményt kínál az idelátogatóknak, a szimbolikussá vált országhatár ma már nem szab gátat a kikapcsolódásnak: festői, történelmi települések, lankás hegyoldalak, zöldellő völgyek, gyorsfolyású patakok fogadják a vendégeket Burgenlandban és Nyugat-Dunántúlon.

{module 221}

Meghatározó természeti kincse e térségnek az országhatárokon átívelő Fertő-tó, mely az itt találkozó pannon, alpesi és mediterrán jegyeket magán viselő, páratlanul sokszínű  állat- és növényvilágnak biztosít élőhelyet, emellett kiváló terepet biztosít a vízisport kedvelőinek, télen és nyáron egyaránt.

A régió nemzeti és natúrparkjai őrzik azt a természeti és kultúrtájat, melyet őseink ránk hagytak, ápolják és továbbadják a hagyományokat. A hegyek távoli látványa közelebb érve a bor ízével, a sülő gesztenye illatával telítődik, kerékpárutak vezetnek településről településre.

A hegyekben túrázva kastélyok, várak állják az utat, a történelmi városokban az ízletes ételek mellé zamatos bort kóstolhatnak a vendégek. A kirándulásokon megfáradt testnek a gyógy- és élményfürdők kínálnak felüdülést. Gyerekek és felnőttek, idősek és fiatalok egyaránt megtalálják bennük élményforrásaikat, a gyógyfürdők közelében pedig kalandparkok, élményparkok segítik a teljes kikapcsolódást.

Nyugat-Magyarország és Burgenland turisztikai szolgáltatói, intézményei és szövetségei között kapcsolatokat létrehozó Tourist-Net projekt az elmúlt években programok, különféle rendezvények, valamint kiadványok sokaságával építette együttműködési hálózatát. A „Határtalan turizmus” – szlogen jelképezi a Burgenlandi Vendégfogadók és Vendéglátók Egyesületének, a Burgenlandi Gazdasági Kamarának és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának együttműködését. A turisztikai ajánlatok határon átívelő összehangolása újabb fejezetéhez érkezett, hiszen a szeptemberben elkészült térképek és csomagajánlatok még vonzóbbá teszik az térség turisztikai kínálatát. A vendég régiókban gondolkodik, s nem határokban – vélik a projektgazdák, akik szerint az együttgondolkodás, a közös munka számokban is mérhető eredményeket produkálhat a határ mindkét oldalán.

A kínálat a projekt terület turisztikai értékeinek széles skáláját  öleli fel, a történelmi és zenei hagyományoktól, a természeti kincseken keresztül, a gasztronómiáig, így a vendégek megismerhetik a határon átívelő Nyugat-Pannónia turisztikai lehetőségeit. A csomagkínálatok a hazai és nemzetközi vásárokon ugyancsak reprezentálják e történelmi szempontból is egybetartozó térséget.

A most megjelent térképek Burgenland és Nyugat-Dunántúl északi, illetve déli részeit külön bontásban szemléltetik. A tízezer példányban, magyar–német, valamint német–angol nyelveken napvilágot látott kiadványok feltüntetik a családi, szabadidős és sporttevékenységeket, illetve a gyógy- és wellness fürdőket, uszodákat. A nemzeti és natúrparkokat, a múzeumokat, galériákat, emlékműveket, továbbá a templomokat és kulturális fesztiválokat. S a sorból nem maradnak ki a gasztronómiai és borkultúra neves helyei sem. A térképeket böngésző turisták az északi területeken 217 látnivaló közül választhatnak. A déli részeket átfogó kiadvány pedig 191 nevezetességet kínál a határ mindkét oldaláról.

{module 221}