Kallódó tóparti értékek

A Balaton környékét a világörökség részévé kellene minősíttetni – ezt javasolta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Mezős Tamás szerint sokrétű  kulturális potenciáljának köszönhetően a Balaton térsége méltó arra, hogy értékeit a világkultúra is befogadja a maga örökségei közé.

A felvetés kapcsán az ülésen ad hoc bizottság létrehozásáról döntöttek, amelynek az lesz a feladata, hogy megvizsgálja, milyen előnyökkel vagy éppen hátránnyal jár, ha a magyar tenger térsége bekerül a világörökség kincsei közé. Az örökségvédelmi hivatal elnöke a fejlesztési tanács ülésén arról is beszélt: sok a Balatonnál a kallódó építészeti érték; sokuk állapota aggodalomra ad okot. Megítélése szerint az épített örökség megóvásához az üdülőkörzetben található kastélyoknak, váraknak, középkori templomoknak funkciót kell adni. – Az épületeknek meg kell tartani az értékét, ebben nincs kompromisszum, de használni kell őket ahhoz, hogy nőjjön a látogatottságuk – hangsúlyozta Mezős Tamás.

– Az önkorményzatoknak is többet kellene tenniük a területükön lévő műemlékek védelme érdekében – hívta fel a figyelmet Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke és hozzátette: nem minden esetben a pénzhiány az oka annak, hogy nincs rendben egy-egy műemlék környezete. A BFT elnöke utalt arra is, hogy Somogynak egyetlen vára van, a Kereki, amit alig lehet megtalálni. Azt pedig egyenesen Magyarország szégyenének nevezte, hogy a Kesztehely melletti Fenékpusztán található ókori bazilika ma környéke ma az ország legnagyobb mellékhelyiségének tekinthető.

Kolumbán Tünde – Somogyi Hirlap