Kongresszusszervezők kongresszusa

A világszerte 23 ezer tagot számláló, 1972-ben alapított Meeting Professional International (MPI) szervezet Budapesten tartotta európai tagjainak konferenciáját a Budapesti Kongresszusi Központban, január 29-31. között. A European Meetings and Events Conference elnyerése a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatóságának több mint kétéves pályázási munkájának eredménye.

 

{module 221}

A nemzetközi szervezet a legfontosabb európai konferencia- és rendezvényszervezőket tömöríti magába, így a konferencia kitűnő alkalmat teremtett arra, hogy bemutassuk hazánk hivatásturisztikai adottságait, és további konferenciák, rendezvények potenciális helyszíneként megismertessük Magyarországot. A Magyar Turizmus Zrt. a konferencia idejére nemzetközi sajtótanulmányutat is szervezett.

A Meeting Professional International (MPI) azon incentive és kongresszusi döntéshozókat, rendezvényszervezőket tömörítő szervezet, amely a legnagyobb szakmai befolyással és szakmai kapcsolatrendszerrel bír a nemzetközi hivatásturisztikai piacok alakulása, fejlődése szempontjából. A Budapesten tartott European Meetings and Events Conference rendezvényeire több mint 320 hivatásturisztikai szakember érkezett a fővárosba. A résztvevők megismerkedhettek a MICE terület innovációival, a legújabb berendezési trendektől a videó-prezentációig. A nemzetközi szervezet vezetőit és a konferencia résztvevőit a hivatalos nyitórendezvények alkalmával a Magyar Turizmus Zrt. vezetői – Horváth Gergely vezérigazgató, Ferenczy Anikó a Magyar Kongresszusi Igazgatóság igazgatója és Maráczi Gábor stratégiai igazgató – köszöntötték a Budapesti Kongresszusi Központban (BKK) és a Szépművészeti Múzeumban, január 29-én.

Másnap, a BKK-ban találkozhattak a külföldi szakemberek Hrabovszky Zsolttal, az MT Zrt. nemzetközi értékesítés ösztönzés igazgatójával. Kincses Márk az MT Zrt. Marketing Igazgatóságának senior projekt menedzsere pedig Magyarország turisztikai kínálatát mutatta be számukra, prezentációjában.

A konferenciát megelőző két napban az MT Zrt. kilenc olyan külföldi szakújságírónak mutatta meg a fővárost és annak MICE kínálatát, akik kifejezetten rendezvényszervezés témában publikálnak. Mind a tanulmányút, mind a konferencia kísérőprogramjai a „Budapest – More than expected” szlogen jegyében zajlottak, a tradíció-innováció tematika fókuszba helyezésével. A programok e tematika köré építésével a szervezők célja annak bemutatása volt, hogy Magyarország rendkívül büszke a hagyományaira és kulturális értékeire, ugyanakkor folyamatosan kész alkalmazkodni a legújabb trendekhez és igényekhez is a kínálat tekintetében. Így a Világörökségi helyszínek és történelmi épületeink megtekintése, a tradicionális magyar ételek és italok megkóstolása, valamint kulturális kincseink megismerése mellett, a szakemberek és újságírók betekintést nyerhettek olyan újdonságokba is, mint a magyar molekuláris gasztronómia rejtelmei, illetve megismerkedhettek népszerű magyar találmányokkal és trendi szórakozóhelyekkel is. Rendkívül fontos, hogy megismerjék mindazokat az egyedi lehetőségeket, amelyekkel a nemzetközi konferenciák hazánkba csábíthatók.

A tanulmányút a budai vár konferenciahelyszíneinek megtekintésével és a várkerület rendhagyó bejárásával, „segway” túrával kezdődött majd a Budapest Hilton Hotel megismerésével folytatódott. Házbejáráson vettek részt továbbá az Intercontinental Hotel Budapest, a Kempinski Hotel Corvinus, valamint a Hotel Novotel Budapest Congress szállodákban is. Az újságírók a Halászbástyán való koktélozás közben csodálták meg a világörökség részeként nyilvántartott budapesti panorámát. Az esti vacsoránál a Rétes Házban betekintést nyerhettek a réteskészítés rejtelmeibe miközben első kézből kaphattak információkat a magyar MICE piac alakulásáról a Magyar Kongresszusi Igazgatóság vezetőjétől, Ferenczy Anikótól. Az egyedülálló kínálat bemutatásából nem maradhatott ki a híres budapesti romkocsma-hangulat sem. Kipróbálhatták továbbá a Széchenyi Fürdő szolgáltatásait, és ellátogattak olyan népszerű rendezvényhelyszínekre is, mint a Gerbeaud Ház, a VAM Design Center és a Parlament.

Az újságírók a kétnapos tanulmányutat követően a konferencián is részt vettek. A konferencia zárórendezvényére január 31-én este, szintén rendhagyó helyszínen, a Vasúttörténeti Parkban került sor. Elutazásuk előtt, február 1-jén még Gödöllőre is ellátogattak a vendégek, valamint a Lázár Lovasparkba, ahol felejthetetlen (lovas) élményekben volt részük.

{module 221}