Összefogás a Velencei-tó turizmusáért

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület 49.350.746,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-dunántúli Operatív Program „Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek támogatása” elnevezésű pályázata keretében a „Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület (TDMSz) tevékenységeinek fejlesztése” című, KDOP 2.2.1/A-2009-0004 azonosító számú projekt megvalósítására.

 

{module 221}

A projekt összköltsége 58.059.701,- Ft, időtartama a 2010. március 1-től 2012. január 31-ig terjedő időszak. A projekt során számos turisztikai fejlesztésre került sor, melyek célja az volt, hogy Gárdony és térsége, a Velencei-tavi turizmus szereplői egységes arculattal és marketingstratégiával jelenjenek meg a turisztikai piacon.
Ennek első lépéseként új, Velencei-tavi turisztikai ernyőmárka logo és ehhez kapcsolódó arculati kézikönyv készült. Az arculati kézikönyv meghatározza a TDM szervezet által létrehozott megjelenések vizuális elemeit, többek között a desztináció kiállítási installációit, többnyelvű információs tábláit és turisztikai kiadványait, valamint fizetett marketing hirdetéseit és ajándéktárgyait.

A megvalósítás során felújításra került a gárdonyi Tourinform iroda, a munkaszervezet irodai informatikai eszközöket és berendezéseket vásárolt. Az Egyesület szakmai képzéseket és workshopokat szervezett a helyi turisztikai szolgáltatók, az Egyesület tagjai és munkatársai számára, akik angol és német nyelvi továbbképzésen vettek részt, majd 2011. nyarán a Tisza-tónál belföldi, ősszel pedig a Fertő-tó térségébe külföldi szakmai tanulmányút során gyarapíthatták ismereteiket.

A projekt keretében jött létre a desztináció turisztikai honlapja, a visitvelenceitio.hu. A weboldal az új arculatnak megfelelő dizájnnal és fejlett online szolgáltatásokkal 2011. májusban került fel a világhálóra. A Velencei-tó legnagyobb turisztikai adatbázisa nem csak Gárdony, hanem az egész térség kínálatáról nyújt széleskörű tájékoztatást az érdeklődőknek. A portálon hozzáférhető web 2 szolgáltatások segítségével a látogatók is továbbajánlhatják a számukra érdekes információkat. A web fejlesztés keretben létrejött, folyamatosan bővülő partneri adatbázisban szereplő érdeklődők számára a szervezet rendszeresen küld Velencei-tavi hírlevelet, melyben az aktuális programokról, ajánlatokról és hírekről nyújt tájékoztatást.

Az Egyesület 2010-ben és 2011-ben önálló installációval vett részt az Utazás Kiállítás szakmai vásáron. 2011. májusban és júniusban óriásplakát kampányt valósított meg, mellyel a fővárosban hívta fel a figyelmet a térségre. A gárdonyi TDM a plakátkampány és más PR, marketing akciók által a „Velencei-tó, természetesen közel!” üzenetet közvetítette. A szervezet a marketing kampányok sorában a turisztikai szezonban és a szezonon kívül is online és rádiós nyereményjátékokat hirdetett, online és újsághirdetéseket tett közzé. Az említett tevékenységek során enyhíteni kívánta a térségre jellemző erős szezonalitást és felhívta a figyelmet a desztinációban egész éven át elérhető, gazdag turisztikai kínálatra.

2011. őszén külföldi jó gyakorlatok bemutatása céljából az Egyesület nemzetközi konferenciát, workshopot és szakmai tanulmányutat szervezett, melyen a meghívott brit, osztrák és olasz turisztikai szakembereken és szakújságírókon kívül az ország minden részéről közel száz szakember vett részt. A rendezvénynek jelentős sajtója volt.

A projektidőszak végén megépült a desztináció turisztikai információs táblarendszere. 15 db kültéri információs pihenőpont létesült, melyek mindegyikéhez kétoldalas, a Velencei-tó és Gárdony térségét bemutató, a turisztikai értékeket, látványosságokat, túraútvonalakat illusztráló festett látványtérkép készült. Az Egyesület útbaigazító táblákat helyezett ki Gárdony város frekventált közlekedési csomópontjaiban, segítve mind a turisták, mind a helyi lakosok eligazodását. A vendégek tájékoztatását szolgálják a Velencei-tavi ernyőmárka logóval ellátott információ-tároló displayek is, melyeket negyven TDM tag szolgáltatóhoz helyeznek el.

{module 221}