Látnivalók a királyréti kisvasút mentén, Vili munkába áll

A Börzsöny turistaatlaszában ajánlott és részletesen leírt túraútvonalak közül többnek is kiinduló vagy célpontja Királyrét. Nem véletlen, hiszen Királyréten lehet a kisvasútnak köszönhetően a legjobban megközelíteni a hegység központját, innen lehet a legegyszerűbben felkeresni a legszebb börzsönyi tájakat.

Vili kisvasut

A csak rövid sétát, kikapcsolódást keresők Királyrét közvetlen közelében, a Bajdázó-völgyben pihenhetnek, ez ideális kirándulóhely gyermekcsoportok számára. Aki nem riad vissza egy rövid, de meredek úttól, annak a királyréti vasútállomás fölött magasodó Várhegy csúcsára is érdemes felkapaszkodni, ahonnan szép kilátás nyílik a környező völgyekre.

A hosszabb túrákat kedvelők Királyrétről lankás terepen túrázva látogathatják meg a Nógrádi várat vagy Kisinóc-Nagyirtáson át a Szob-Nagybörzsöny kisvasutat. A több évre tervezett felújítása után azon a kisvasúton visszatérhet a turista a Dunához, Szobra, vagy a műemlékeiről híres Nagybörzsönybe utazhat.

A legszebb, de kétségtelenül legfárasztóbb túrák a Magas-Börszöny megmászását jelentik. Királyrétről – erőnktől függően – 2-3 órás túrával érhető el a Börzsöny legmagasabb pontja, a Csóványos, ahol 24 m magas kilátótorony is segít a Börzsöny teljes megtekintésében, sőt, tiszta időben Budapest, a Mátra vagy a Magas-Tátra is kitűnően látható. A kilátótorony tetején egyébként csaknem 1000 m magasan vagyunk a tengerszint felett. A Csóványosnál alacsonyabb, de hasonlóan szép kilátást nyújt a Nagy Hideg-hegy csúcsa is, ahol emellett turistaház is várja a vándorokat, mely több napos túrához is ajánlható.

A hegyektől északra a Börzsöny legszebb hegygerinceit és völgyeit járhatjuk végig: Nagy Hideg-hegyről Salgóvár-Kövirózsás-Holló kő a legszebb gerincút, és a Rakodó-Fekete völgy a legszebb völgy északra, Kemence felé, a Csóványosról a Nagy-Mána gerincén át érdemes Királyháza-Kemence felé továbbmenni. Kemencén a Kemencei Erdei Múzeumvasút is várja a turistákat. 

A környezettudatos kihívásoknak eleget téve került sor egy tisztán villamos hajtású motorkocsi kifejlesztésére.

Vilinek hívják, a kisvasúti napelemes motorkocsit, mely hazánk egyik legérdekesebb fejlesztése az utóbbi időben. Vilit a Királyréti erdei vasút 120. születésnapján május 4-én adták át a királyréti végállomáson.

szép időben megrendezett ünnepség

A szép időben megrendezett ünnepség után gyerekprogramokkal, bográcsban készült finomságokkal, ügyességi versenyekkel , arckifestéssel és előadásokkal várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Sajnos a legfrissebb hírek szerint műszaki okok miatt várhatóan majd csak később indul menetrend szerinti útjára Vili.