Megkezdődött a szakmai párbeszéd

A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság október 13-i plenáris ülésén részt vett Horváth Endre helyettes államtitkár, aki beszámolt a turisztikai szervezeti rendszer átalakításának terveiről, a változó adószabályokról, a turizmus törvénnyel kapcsolatos tudnivalókról. Szorosabb lesz az együttműködés az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottságával, tekintve, hogy részben az EU-elnökség kapcsán kötelezően előírják a helyettes államtitkárok bizottsági munkába való bekapcsolódását, így Horváth Endre is állandó résztvevője lesz a bizottsági üléseknek. Elkezdődött a 2011-2013-as időszakra vonatkozó turisztikai akciótervek kidolgozása. Az új turizmus stratégia év végére elkészül, frissítése pedig minden év őszén lesz majd. A turizmus törvény első, szakmai vitára bocsátható változatát jövő tavaszra ígérik, elfogadása 2011 végére várható.

2011. május 12-13-án nagyszabású turizmus konferenciát terveznek, melyen az Európai Bizottság alelnökének részvétele is valószínűsíthető.

Mivel a részben most bejelentett kormányzati intézkedések elsősorban az egyensúly megteremtését célozzák, egyelőre nincs napirenden az áfa csökkentés – mondta el Horváth Endre, aki kiemelte: a 2011-es adótörvények más irányból közelítik meg a kérdést. Az szja 16%-os egységesítése és a társasági adó 10 százalékban való megállapítása (egyelőre csak 500 millió forintos határig), továbbá a családosokat támogató lépések mind a középosztály megerősödését célozzák, csakúgy, mint a természetbeni juttatások kedvezményes terhelése. Az utóbbi körbe tartozik majd a Széchenyi Pihenő Kártya is, mellyel az elképzelések szerint jelentős mértékben javítják majd a szálláshelyek foglaltsági mutatóit is.

Az október 13-i Turizmus-Vendéglátás ÁPB ülésen a Bizottság társelnökei megegyeztek Horváth Endre helyettes államtitkárral, hogy az adótörvények, a költségvetési törvény turizmus-vendéglátás ágazatot érintő hatásairól további egyeztetést tartanak az ÁPB következő plenáris ülésén.