Mi alapján válasszunk utazási irodát?

Legyen szó városlátogató hétvégéről, egyhetes tengerparti utazásról, hajós kirándulásról vagy hegymászásról valami izgalmas terepen – valakinek meg kell azt szerveznie. Lefoglalni a szállást, kideríteni a várható költségeket, az indulási időpontokat és a nyitvatartási időket.

tengerpati nyaralás

Tény, ma már az internet segítségével – megfelelő nyelvtudással – bárki otthonról remek utazásokat állíthat össze, cserébe nem kell igazodnia másokhoz, azt és csak azt nézi meg, amihez kedve van, és ha elég időt tud rá szánni, akkor jó árú ajánlatokra találhat rá. Mit tegyen azonban az, akinek nincs erre ideje, kedve, nem beszéli a célország nyelvét (a célország meg nem szeret mondjuk más nyelven levelezni az érdeklődővel)? Vagy csak egyszerűen szereti a kényelmes megoldást? Adja magát, hogy utazási irodához fordul. Egy megbízható utazási irodához.

Mindenki emlékszik azokra a nem oly régi történetekre, amikor tengerparti társasutazásról repülőnyi embert nem tudott fizetésképtelenség miatt több utazási iroda hazaszállítani. Nem egy kellemes befejezése ez a nyaralásnak – ezért, ahogy bármilyen vásárlásnál, így utazás „vásárlásánál” is legyünk körültekintőek. Az kevés, hogy egy ismerősünk is azzal a céggel a utazott, és minden rendben volt. Vagy hogy sokat reklámozott, jól ismert utazási irodáról van szó. Persze ezek megfelelő kiindulási pontok. A valódi támpont azonban az, hogy az utazásszervezői és az utazásközvetítői tevékenység (leegyszerűsítve: utazási iroda működtetése) engedélyköteles, éppen azért, hogy csak olyan cég végezhesse, aki rendelkezik megfelelő pénzügyi garanciákkal, így nem áll fenn az a veszély, hogy egy másik országban, netán egy másik földrészen ragadunk, mert az utazási iroda nem fizette ki a charter repülőt, bár ezt állította. (Az se vidámabb, ha nekünk kell az eredetileg olcsóbb utat megfejelni egy extra repjeggyel.)

A jogszabály szerinti engedéllyel rendelkező  utazási irodákat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (rövid nevén: MKEH) tartja nyilván. Mielőtt befizetnénk az előleget egy vonzó utazásra, egyszerűen nézzük meg, hogy szerepel-e az adott cég a nyilvántartásban (esetleg nincsen-e épp eltiltva!). Jó tudni: minden utazási iroda rendelkezik egy nyilvántartási számmal, a velük kötött szerződésen/utazási ajánlaton is szerepelnie kell annak, ha ezt nem találjuk, kérdezzünk rá bátran.

/tiszteltvasarlo/