100 milliliter folyadék a fedélzeten

Repülővel utazni kényelmes, mert gyors. Repülővel utazni kényelmetlen, mert számtalan, sokszor értelmetlennek és nem mindig logikusnak tűnő – biztonsági vagy egyéb – szabályt be kell tartani a repülőre üléshez.

biztonsági ellenőrzés

Nem vihetünk fel magunkkal bármit a fedélzetre. Ha fel is vihetjük, akkor pedig a mennyisége van szabályozva (arról nem is szólva, hogy a táska, vagyis kézipoggyász, amibe ezt mind bepakolhatjuk, az sem lehet bármekkora). Ha pedig pici gyerek is utazik velünk, akkor a repülőgépre szállási szabályok betarthatatlannak tűnnek. Vagy mégse?

Az egyik legkritikusabb szabály, hogy a fedélzetre fejenként legfeljebb 1 liter folyadékot (és „folyadéknak” számítanak a krém, zselé, hab, pép állagú dolgok is) vihetünk fel. Ez nem tűnik betarthatatlannak, azonban a folyadék (krém, zselé) legfeljebb 100 milliliteres, azaz 1 decis üvegekben, tégelyben lehet, és ezeket az üvegeket, tégelyeket átlátszó műanyag tasakba/zacskóba kell helyezni. Azaz hiába nincs tele egy 2 decis üveg, attól az még 2 decisnek számít, nem fog átjutni a biztonsági ellenőrzésen. Persze ez a kritikus szabály valójában a biztonsági ellenőrzésre vonatkozik, ha azon átjutunk, beszerezhetünk bármennyi folyadékot a váróteremben található boltokban, ha azok éppen nyitva vannak, belefér az időnkbe, és eltekintünk attól, hogy ezen boltokban az árazás erősen eltér a sarki kisboltétól.

De mit tegyünk, ha van nálunk egy (vagy több) gyerek, sőt, kisbaba, akinek pl. tápszerre, forralt vízre, sok-sok innivalóra vagy csak jóféle előre elkészített vagy üveges, de pépes bébiételre lesz szüksége? Esetükben kockázatos és felelőtlenség is a várótermi boltok korlátozott árukínálatára bízni magunkat. Erre mondják, hogy innen szép nyerni.

A jó hír, hogy ha babával, pici gyerekkel utazunk, akkor a folyadékokra vonatkozó szabályok messze nem ennyire szigorúak (még ha sajnos sokan félreértik őket, akár azok is, akik kifejezetten babával utazós információkat próbáltak összeszedni nemrég a Bezzeganya blogban). Ugyanis bébiétel, tápszer elkészítéséhez szükséges forralt víz (vagy üveges babavíz), továbbá bébiétel, a gyereknek szükséges ital az utazási időhöz szükséges mennyiségben szabadon felvihető a fedélzetre, sőt, ezek esetében nem kell betartani a maximum 1 decis csomagolási szabályt sem.

Sajnos az utazási időhöz szükséges kitétel nem túl szabatos (sőt, egyáltalán nem az, ezt megerősítette nekünk a Budapest Airport munkatársa is, de azt is jelezte, hogy éppen emiatt ebből nem szokott probléma lenni), de azért mindenképpen igyekezzünk úgy csomagolni, hogy egy Európán belüli repüléskor egynapi étkezésnél nagyobb mennyiségű vizet, tápszert, bébiételt ne akarjunk a fedélzetre vinni. Az egy napi mennyiséget nem véletlenül mondjuk, mert hiába csak 2 órás a repülőút, mert elég egy nagyobb vihar, és fél napra a repülőtéren ragadhatunk, szóval legyen nálunk tartalék.

Ami segít a biztonsági ellenőrzésen, hogy ha jól látszódik, hogy ezek az ételek, italok tényleg a baba miatt van nálunk. Érdemes ezeket teljesen külön csomagolni, és a biztonsági ellenőrzéskor figyelni arra, hogy a repülőtéri személyzet lássa, hogy kihez tartozik ez a csomag. Ha a baba elfogadja, tápszerből érdemes ilyenkor az előre elkészített fajtát megvásárolni, bébiételből, vízből, gyümölcsléből is, ha van módunk, akkor olyat válasszunk, amin mosolyognak a reklám babafejek (az otthon elkészített ételt is érdemes bébiételes üvegbe áttöltve vinni pl.). Megtörténhet, hogy arra kérik a szülőt, hogy kóstolja meg az így a gyermeknek csomagolt ételt/italt (bizonyítvány, hogy valóban étel/ital van a csomagolásban), ezen ne lepődjünk majd meg.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a szabályok menet közben változnak (ez inkább szigorodást szokott jelenteni), illetve az Európán kívüli utazások esetén eltérőek lehetnek, ezért aki biztosat szeretne tudni, annak azt ajánljuk, hogy indulás (vagyis bepakolás) előtt érdeklődjön pl. a Budapest Airport információs telefonján (06-1-296-7000). Ott a „Biztonság” menüpontban a repülőre szállást nehezítő minden biztonsággal kapcsolatos kérdést (is) megválaszolnak (türelmetleneknek eláruljuk, hogy az 1-es gombot kell kétszer egymás után megnyomni, és máris a megfelelő menüpontba jutnak, ahol élő ügyfélszolgálatos fogja felvenni a telefont).

fotó: wikipedia.org