Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban

Hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence mértani középpontjában április 10-én megnyílt az ország legújabb látványossága, a szarvasi Mini Magyarország. A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató makettpark Szarvas eddigi történetnek egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése.

Élménypark a családoknak, iskoláknak

Élménypark a családoknak, iskoláknak

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani középpontjában nyílt meg Európa legújabb makettparkja, a szarvasi Mini Magyarország. Az élménypark megalkotását a brüsszeli Mini Europe ihlette. A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató Mini Magyarország a Békés megye szívében található arborétum gyönyörű természeti környezetében valódi turisztikai csemege, amely különleges élményt kínál minden korosztálynak. Családi, baráti kirándulások, osztálykirándulások, rendhagyó történelemórák, munkahelyi csapatépítő túrák helyszíne, nyugdíjas klubok kirándulásainak célpontja, ahol néhány óra alatt bebarangolhatjuk egész Magyarországot, miközben több száz év történelmi hagyománya, építészete és neves eseménye elevenedik meg a látogatók előtt. Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az egri vár makettje, amely 16. századi, eredeti állapotában mutatja be a várat, és a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.

A Mini Magyarország és a Szarvasi Arborétum együtt olyan komplex program, amely Kelet-Közép-Európa történelmét, hagyományait, növény- és állatvilágát egy helyen mutatja be és hozza közel a látogatókhoz. Szarvas földrajzi elhelyezkedése a történelmi Magyarország mértani közepén a további fejlesztési irányokat is meghatározza. Három ütemben hazánk, majd a határon túli területek emblematikus épületeinek, valamint a népi építészet remekeinek kicsinyített mása kerül a parkba.

A Mini Magyarország számokban

A rendkívül részletgazdag makettek készítése, valamint a park kialakítása közel 9 hónapon át zajlott 12 szakember – köztük elismert képzőművészek -, és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével. A speciális technológiai kivitelezésnek köszönhetően a kicsinyített épületek a zord időjárási körülményekkel szemben is ellenállóak, amit a márciusi télben már bizonyítottak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.

A Mini Magyarország projekt Szarvas történetében az egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásnak számít. A mintegy 70 millió  forint értékű fejlesztés 30 százalékos önerővel, és 70 százalékos – 48,8 millió forint értékű – európai uniós támogatással valósul meg, amely már az első ütemben 3 új munkahelyet teremtett. Bukovinszky Béla, a Mini Magyarország makettpark vezetője elmondta: „a Szarvasi Arborétum jelenleg a város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciója, amelyet évente mintegy 50 ezer turista keres fel. Ebben a már önmagában is vonzó közegben a Mini Magyarország új programlehetőség a városba, a régióba érkező turistáknak, amely várakozásaink szerint növeli a tartózkodási idő hosszát, a Körösök vidékének szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák számát és új látogatókat is vonz Szarvasra.”