MUISZ – jelen és jövő

MUISZ évi tavaszi közgyűléseNagyszámú érdeklődő részvételével tartotta június 15-én ez évi tavaszi közgyűlését a MUISZ, amely Molnár Gabriella elnök beszámolójával kezdődött. Referátumában kiemelte, hogy a Szövetség eljutatta javaslatait Bánki Erikhez, az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának újraválasztott elnökéhez, kérvén, hogy juttassa el a kormányzati szervekhez. Ebben sürgették az új utaztatási kormányrendelet megalkotását, valamint az országos marketing büdzsé megemelését.

Felhívták a figyelmet az engedély nélküli utazásszervezés elterjedésére, amely ma már túlnő az iskolai kirándulások szervezésén. Külön kiemelték, hogy a MUISZ szükségesnek tartja a légitársaságok csődje elleni kaució kérdését, valamint a Malév esetleges csődbevitelének az utazási irodák számára gyakorolt negatív hatását, féltve az esetlegesen elmaradó jutalékokat.

Az elnök asszony szólt arról is, hogy az utasok növekvő számban fizetnének hitelkártyával, de az utazási irodáknak „nem éri meg” a hitelkártyás fizetés biztosítása, tekintettel arra, hogy a bankok túl magas jutalékot vesznek le a forgalom után, amelyet az irodák árrése nem bír el.

Maximum 0,5-1,5% jutalék elfogadható, ezzel szemben a bankok csak akkor vállalnák ezt a jutalék százalékot, ha valamennyi utazási iroda egy bankhoz menne, mert akkor a forgalom nagysága lehetővé tenné a kártyajutalék csökkentését. A kérdést a MUISZ állandóan napirenden tartja és a jövőben is konzultációt szervez a Magyar Bankszövetséggel, mert az egyre növekvő igények miatt a kérdés gyors megoldást követel.

Ugyancsak jó az együttműködés a társ szövetségekkel, a Magyar Szállodaszövetséggel július 7-én tartják következő konzultációjukat.

Molnár Gabriella rosszallását fejezte ki, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt kiesett forgalom pótlására elméletileg rendelkezésre álló EU-s támogatás ügyében kiküldött kérdőívekre gyakorlatilag alig jött válasz, holott a magyar utazási irodák együttes kára, mintegy 35 ezer euróra becsülhető.

A jövőről szólva megemlítette, ahhoz, hogy ne kelljen tagdíjat emelni, szükséges a tagok számának növelése, ezért az ősz folyamán néhány nagyvárosban tagtoborzó roadshow-t szerveznek. Itt is kérte a több irodával rendelkező cégek vezetőit, hogy ne csak a cég legyen a MUISZ tagja, hanem a hozzájuk tartozó irodákat is léptessék be, természetesen csökkentett tagdíjjal.

Ezután került sor a bizottságok eltávozott tagjainak újrajelölésére. A közelmúltban elhunyt Roczkov György helyére Fekete Jánost a VIP iroda ügyvezetőjét választották. Az Etikai és Jogi bizottságba beválasztották Antal Andrást az AB Agro tulajdonosát és Erdei Bálintot a Cityrama ügyvezetőjét.

A Közgazdasági Bizottság új tagjai Kirchknopf Zsuzsa, a Neckermann főkönyvelője, valamint Falus János a Quality Tours tulajdonosa.