Felhígult a vendéglátás

Ugyanazt a hírt az egyik szakember optimistán fogadja, míg a másik kesereg miatta: hiába töltöttek több éjszakát a vendégek Fejér megyében, mégis kevesebb a bevétel. A Velencei-tónál a nagybefektetők, a kistelepüléseken a falusi turizmusban érdekeltek, a megyeszékhelyen a fesztiválprogramok szervezői lendíthetik ki a holtpontról a turizmust.

Felhígult a szállodai szakma és a vendéglátás – egyre többen vannak, s ezért a versenyhelyzet alacsony árakat generál – magyarázza Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára, miért származott a megye településeinek és a vállalkozóknak kevesebb bevételük tavaly a turizmusból, mint korábban, annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nőtt az itt eltöltött vendégéjszakák száma.

– Én nem hiszem, hogy a megoldás az árak csökkentése. A több és jobb szolgáltatás vonzza a vendégeket, s ezért fizetni is hajlandóak. A turistának attrakció kell: fesztiválok, programok, sétálóutca, a strandon igényes mosdó és zuhanyzó, a szállodában pedig családias hangulat – sommázza véleményét Görgicze Zoltán Velencei-tavi szálloda- és strandtulajdonos, számos tóparti program – például a családoknak szóló Velencei Vízi Nyár, vagy a fiataloknak való V Party Plus – házigazdája. Aki egyébként úgy véli, a vízpartot eddig a tömegturizmus jellemezte, s eljött az idő, hogy a minőségi turisták számára is vonzóvá tegyék. Ehhez pedig, a szolgáltatások javításán túl kell még valami, aminek semmi köze a pénzhez: hozzáállás, vendégszeretet, tisztesség. Az, ahogyan a vendéghez szól a vendéglátós, amilyen elbánásban itt részesül.

– A turizmusban még mindig szájhagyomány útján terjednek leginkább az információk. Ha valahol jól érezte magát a vendég, nem csak ő tér vissza, de másnak is elmeséli az élményeit. De ez igaz akkor is, ha rosszul bántak vele – vélekedik a szállodaszövetség titkára. A szervezet egyébként most új, nemzetközi szintű szállodai minősítési rendszer bevezetésén fáradozik. A hotelek korábbi osztályba sorolása ugyanis idén december 31-én lejár, így a minősítési rendszert újra kell gondolni. A szállók csillagozása segít eligazodni a vendégeknek választásaik során, ezért a szövetség ezen nem változtat, de a tanúsító védjegy megszerzését, illetve a szállodák kategorizálását meghatározott pontrendszer alapján számolja majd ki. A hoteleket csillagozással, a falusi szálláshelyeket napraforgóval, a vendégszobákat, vendégházakat és apartmanokat koronával, az üdülőháztelepeket pedig osztállyal minősítik – de majd csak jövőre.

Fejér megyében is számos minőségi szálloda épült az elmúlt években, s ennek köszönhetően talán a Velencei-tó ismét népszerű helyszín lesz a látogatók számára, akik, ha lesz miért hosszabb ideig maradni – akár a székesfehérvári fesztiválok, akár a környékbeli bulik vagy boros rendezvények miatt, tovább növelhetik az itt eltöltött vendégéjszakák számát – Bodrogai László, a Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Igazgatóságának marketingvezetője legalábbis ebben reménykedik. Optimizmusában a szállodaszövetség titkára kevésbé osztozik. Kovács István úgy véli, a vendéglátós-hoteles túlkínálat a megyében is megnehezíti a fellendülést. Ezt a tendenciát ellensúlyozhatja az az elmúlt években tapasztalható fejlődés, amely az ötletes programok terén tapasztalható: a Velencei-tónál a komplex, több napra felfűzött koncertes-éjszakába nyúló bulizásos vagy éppen családias rendezvények, Móron a borkóstolásra, szállodára, gasztronómiára felfűzött kínálatok, Székesfehérváron a tematikus (lecsófőző, népzenei, színházi) fesztiválok, Etyeken a falusi hangulatot és vonulatot erősítő megmozdulások, hogy csak néhányat említsünk.

Ám, mivel a szezon igencsak rövid – alig több mint két hónap -, a turizmusból élők nem elégedhetnek meg a nyaralók, pihenni vágyók természetszerű megjelenésével: ennél több kell.

– Konferenciaturizmus – mondja ki a kulcsszót Görgicze, aki maga is erre, az előre jól tervezhető változatra – mint a túlélés egyik formájára – esküszik. – A nyaralókból nem lehet megélni. Ha az év minden szakában teli szállodát szeretnénk, akkor a cégek számára kell vonzóvá válni. Nekik pedig teljes programcsomagok kellenek, mert ők maguk nem fogják kitalálni, mit csináljanak munkatársaik abban a pici szabadidőben, amit a környék felfedezésével tölthetnek – véli. Ez a csalétek hathatott a nyíregyházi Felföldi Istvánra is, aki azt mondja: ha itt elárulják, milyen lehetőségek vannak a környéken, s az tetszik neki, akkor máskor, magánemberként is szívesen visszajön. Ő, a tipikus konferenciaturista ugyanis épp azt a fizetőképes vendéget testesíti meg, aki magánemberként a Fejér megyei turizmusban érdekelt vállalkozók álma. Ezért érdemes a kezébe itt tartózkodásakor visszautasíthatatlan programlehetőségeket adni…

Fejér Megyei Hírlap / S. Töttő Rita