Özönlenek hozzánk a turisták

Dinamikusan nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma januárban, a külföldi vendégek 502 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 18, az éjszakáké pedig 19 százalékkal nőtt 2011 januárjához képest, emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

{module 221}

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 461 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3,5, az éjszakáké 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 45, a négy-csillagosok 39 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében 2,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 46 százalék volt.

Januárban a kereskedelmi szálláshelyek évek óta az éves vendégforgalom 4-5 százalékát fogadják. A KSH tájékoztatása szerint a legjelentősebb küldő országok közül a Lengyelországból és Ausztriából érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, az olasz vendégéjszakák száma stagnált, míg a Németországból, Oroszországból, Franciaországból, Csehországból, Romániából az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt.
A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a kétcsillagos egységek kivételével – minden kategóriában számottevő volt a növekedés. A külföldi vendégek száma mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

A belföldi vendégforgalom növekedése kilenc turisztikai régióból ötöt érintett. A belföldivendég-forgalom 81 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4 százalékkal bővült.

Januárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 3 százalékkal, 14 247 forintra nőtt, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 10,5 százalékkal, 4722 forintra emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára januárban 8900 és 27 700, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2200 és 11 500 forint között alakult.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele 15 százalékos folyó áras emelkedéssel kedvező képet mutatott januárban, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2,4 százalékos inflációt mutat. A kereskedelmi szálláshelyek az év első hónapjában összesen 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 7,6 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 307 forint volt januárban, 32 forinttal (12 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

 

MTI

{module 221}