Rend a lelke

Budapest a magyar idegenforgalom húzóereje, egyben az ország közigazgatási, gazdasági, kulturális és tudományos központja, a közel ezer műemlékkel, két világörökséggel, több, mint kétszáz múzeummal és galériával, természeti értékeivel évről-évre egyre több külföldi és magyar turistát, és ennek nemkívánatos kísérő jelenségeként, jogsértőt vonz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra törekszik, hogy szavatolja a főváros biztonságát, ezáltal vonzóvá tegye Magyarországot, a fővárost a külföldi turisták számára 2010-ben is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a turisztikai idénnyel kapcsolatos feladatokat, mozgóőrhelyek felállításával, illetve visszatérő ellenőrzéssel biztosítja a folyamatos rendőri jelenlétet a fővárosban, illetve fokozott és összehangolt bűnügyi-ifjúságvédelmi, közrendvédelmi és idegenrendészeti ellenőrzéseket szervez együttműködésben a társszervekkel.

A BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft.-vel kötött együttműködési megállapodása alapján az V. kerületben, a Sütő utcában található Tourinform Főirodában, naponta 11 órától 20 óráig idegen nyelvet beszélő rendőrök teljesítenek szolgálatot.

A „szállodai kapcsolattartó rendszer” keretében a kerületi kapitányságok állományából kijelölt kapcsolattartók a szállodákkal, panziókkal állnak összeköttetésben, valamint idegen nyelvet beszélő diákok (július és augusztus hónapban 15-15 fő) segítik a rendőrség munkáját a turisztikailag frekventált területeken.

A BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. és a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésében kerül kiadásra immáron 2004 óta a „Tájékozottan Budapesten” című kiadvány, amely hat nyelven jelenik meg. A kiadvány célja a külföldi turisták megismertetése a tömegközlekedés, a parkolás, a pénzváltás, az éttermi fogyasztások alkalmával felmerülő veszélyekkel, valamint tájékoztatást ad a hazánkban rendszeresített rendőri egyenruházatról, illetve az áldozatvédelmi lehetőségekről, továbbá a kiadvány ismerteteti a repülőtérről a városközpontba történő bejutás különböző lehetőségeit.

A tájékoztatók a főváros idegenforgalmilag frekventált kerületiben (I., V., VI., VII., VIII., XI., XIII., XIV., RIK, Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság) a kapitányságokat felkereső turisták rendelkezésére állnak a nap 24 órájában, továbbá a fővárosi Tourinform irodákban, valamint a kereskedelmi szálláshelyeken is.

A rendőrkapitányságok ügyeletei megkülönböztetett figyelmet fordítanak a külföldi állampolgárok bejelentéseire, panaszaik felvételére, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények esetén az elsődleges nyomozati cselekmények soron kívüli végrehajtására, szükség esetén áldozatvédelmi segítségnyújtásra.

Folyamatos a rendőri jelenlét posztos rendőri őrhelyek felállításával és gyalogos járőrszolgálattal a Budai Várban, a történelmi Belváros területén, a Citadellán, a Margitszigeten, a Bazilikánál, a Hősök terén és a Városligetben, valamint fokozott ellenőrzés alatt áll a nagy vasúti pályaudvarok, metróaluljárók környéke, illetve a főváros egyéb frekventált helyei.

A Bevetési Főosztály munkatársai fokozottan ellenőrzik, és mélységi ellenőrzéseket hajtanak végre a pályaudvarokon, a nemzetközi vonatokon, az autópályák be,- és kivezető szakaszán, valamint a főútvonalakon, a közrendvédelmi főosztály munkatársai a vasúti pályaudvarok és a metróvonalak fokozott ellenőrzését hajtják végre.

A külföldieket érintő közlekedési balesetek bekövetkezésekor a Közlekedésrendészeti Főosztály munkatársai soron kívül végrehajtják a helyszíni szemlét, valamint a motoros járőrök folyamatosan ellenőrzik az autópályák, autóutak be-, és kivezető szakaszát, és segítik a forgalom folyamatosságának megtartását.

Térfigyelő kamerák segítik a rendőri munkát a Várban, a Belvárosban, a Hősök terén és a Városliget egy részén, valamint a Nyugati- és a Keleti pályaudvaron.

Az idei évben is visszatérő ellenőrzésekre és hatékony intézkedésekre kell számítani azokon a helyeken, ahol jellemző a közvéleményt irritáló személyek – koldusok, hajléktalanok, szélvédőmosók, engedély nélküli árusok, tiltott szerencsejáték szervezők – megjelenése.

A tavalyi évben a fővárosi közterületek engedély nélküli árusaival, a zsebtolvajokkal, a kéregetőkkel, valamint a köztéri szabálytalankodókkal szemben a BRFK, a Fővárosi Közterület Felügyelet, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség 2009 májusától akciósorozatot indított, melyben összesen 509 rendőr, 144 közterület felügyelő, 74 fő munkavédelmi felügyelő, valamint 136 fő polgárőr vett részt. A 71 akcióból álló sorozat eredményeként a rendőrök 18 fő elfogtak, 27 főt előállítottak, 110 darab szabálysértési feljelentést tettek. A közterület-felügyelet 460 főt közel 5 millió forint értékben bírságolt meg, az OMMF munkatársai közel 22 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki.

Az idegenforgalmi szezonban jelentősen megnövekszik a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság feladata, 2009-ben 6102 intézkedést foganatosítottak a vízirendőrök, vízbefulladás, holttest kifogása miatt 23 alkalommal intézkedtek, és 27 sikeres vízből mentést hajtottak végre.
A BRFK Bűnügyi Főosztály Gépjármű Bűnözés Elleni Osztálya és a BRFK Bűnügyi Főosztály Zseblopási Alosztálya összesen 30 alkalommal szervezett fokozott ellenőrzést a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények megelőzésére, a tettesek elfogására, illetve a zseblopások elkövetőinek elfogására, illetve az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére. Az akciók során összesen 43 főt fogtak el különböző bűncselekmények elkövetése miatt.

A nyári hónapokban több európai hírű rendezvénynek ad otthont Budapest, melyek közül kiemelt figyelmet érdemel a Sziget Fesztivál, valamint az állami ünnephez kapcsolódó programok, illetve a tűzijáték. A Sziget Fesztiválon 2009-ben 390.000 fő – 5 ezer fővel több, mint tavaly – vett részt a fesztiválon. A jogsértések legnagyobb számát, mely a látogatók számával arányosan növekedett, a sátorból történő lopás valósította meg, ezt követte a zseblopás, az alkalmi lopás és a gépjármű feltörés. Pozitívum, hogy a fesztivál ideje alatt rablás, illetve kiemelt rendkívüli esemény nem történt. Az augusztus 20-ai fővárosi programokra több mint 115 ezren látogattak ki, a tűzijátékot közel 1,4 millió ember követte figyelemmel.

A külföldiek sérelmére elkövetett legjellemzőbb bűncselekmények a gépjárművekkel kapcsolatos jogsértések, valamint a zseblopások, de igen biztató az a tendencia, hogy 2008. év azonos időszakához viszonyítva a külföldi természetes személyek sérelmére elkövetett ismertté vált közvádas bűncselekmények száma jelentős mértékben, több mint 57%-kal csökkent.