Megújult a Prímás Pince

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megújult étterem borozóBudapest közelében a festői Duna-kanyarban fekszik Esztergom, a Katolikus Egyház magyarországi központja. Az esztergomi Várhegyen klasszicista stílusban épült főszékesegyház alatt található a Prímás Pince. A pince rendszer befejezésének éve 1824, amelyet most felújítottak. A 60-as, 70-es években a Prímás Pincét vállalati raktárakként használták, a Sötétkaput lezárták. A rendszerváltás után a katolikus egyház visszakapta a pincéket a Barkóczy alagút város felöli részén látványos megjelenésű éttermet alakított ki és azt bérbe adta.

2007-ben a Prímási Borrend megalapítása kapcsán fogalmazódott meg a felújítás szándéka, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatást nyert. Prímás Pince projekt néven megkezdődött a Nemzeti Örökség részét képező Esztergomi Bazilika főszékesegyház épületegyütteséhez közvetlenül kapcsolódó Sötétkapu és az annak két oldalán meghúzódó 3700 négyzetmétert meghaladó kiterjedésű pincerendszer állagromlásának megállítása és a tartós állagmegóvás eszközeinek megteremtése. Így jött létre a turisztika, a borkultúra és a gasztronómia terén egyedülálló élményeket kínáló együttes, amely felejthetetlen látványt nyújt, ezáltal elősegítve a város integrálását a régió egészének idegenforgalmi vérkeringésébe.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megújult étterem borozóA Prímás Pince egyik kiemelt célja a magyar borkultúra hagyományainak terjesztése, a Kárpát-medencében termelt borok hírnevének öregbítése. A 11 méteres belmagasságú Barkóczy alagútban a rakott téglás boltívek alatt borpincét idéző hangulatban kerültek elhelyezésre a Kárpát-medencei borvidéket bemutató nagyméretű tablók. A bemutatott borok kóstolásával virtuális túrát tehetünk ezeken a tájakon.

Ehhez kapcsolódik a „kis pincében” a szőlőművelés, a bortermesztés, a tárolás, a palackozás ősi és hagyományos eszközeit és módszereit bemutató kiállítás. A déli étkezés, az ide látogató vendégek részére élményt adó program is, ahol a különböző táj jelegű konyhai stílusok harmonikus egysége garantálja az élményt.

Társas rendezvények, gála étkezések, esküvők lebonyolítása érdekében, mind az étterem két szintje, mind a boralagút berendezhető és 480 főig képes az étkeztetés lebonyolítására.

A klímás pince bejáratával szemben a 19-i századi volt szeminárium épülete ma a Szent Adalbert Központnak ad helyet.

A legmagasabb igényeket is kielégítő audió-vizuális berendezéssel felszerelt Konferencia központ, számos tanácskozóterem, étterem és szálloda is csatlakozik a kínálathoz. A termek kapacitása 20-300 fő közötti, összesen 800 fő befogadására alkalmas.