A reptérig metróval

A reptérig metróvalA sokadik terv is elkészült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér körüli közlekedési állapotok felszámolására. Ma még minden budapestinek van oka pironkodni az ide érkező külföldiek előtt, akik először a kátyúkkal „díszített” gyorsforgalmi úton, majd a romos Kőbánya-Kispest metróállomás látványával találkoznak először a magyar fővárossal.

{module 221}

Ennek vetne véget egy LMP-javaslat azzal, hogy meghosszabbítanák a 3-as metrót a reptér 2-es termináljáig. Ráadásul mindezt annyi pénzből, amennyiből metró még nem épült a Magyarországon. Hatástanulmányuk szerint mintegy 30 milliárd forint és néhány év szükséges a fejlesztéshez.

Nem kell alagutat fúrni, és részben a meglévő vasúti pályát használhatnák – magyarázta Pongrácz Gergely, az LMP közlekedési munkacsoportjának vezetője. Az elképzelés szerint csak Kőbánya-Kispesttől Pestszentlőrincig fektetnének új síneket, ott a metró becsatlakozna a vasútra, megállna Szemeretelepen, majd elérné a reptér 1-es terminálját. Itt megint leválna a vasútról, és újra saját pályán menne a 2-es terminálig.

A számítások szerint évente 950 millió forint többletbevételt hozna az új szárny az új utasokkal, akik eddig autóval mentek be a belvárosba, így viszont átszállnának a metróra. Mert ez a metró nemcsak a reptérre érkezőknek készülne, hanem az agglomeráció lakóinak is, akik most autóval araszolnak a dugóban vagy több átszállással, lassan jutnak el úti céljukhoz Pestszentlőrincről, illetve a Maglód környékéről jegyezte meg Pongrácz Gergely.

A vasúttal kombinált metró  egyébként speciális járművet igényel, amelyik nemcsak a sínről, hanem felsővezetékről is tud működni, vagyis egyaránt közlekedhet a vonatsínen és a metróalagútban. Nyugat-Európa nagyvárosaiban már bevett módszer, hogy a metró, a vasút és a villamos időnként közös pályán halad.

Mint kiderült, az LMP nyitott kapukat dönget. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanis már be is nyújtott egy pályázatot a 3-as metró ügyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. – Megvizsgáljuk, melyik irányban érdemesebb meghosszabbítani a 3-as metrót és milyen üzemmóddal – közölte a BKK sajtóirodája.

V. J. Z.

{module 221}