Rövid hírek 20011.07.20

GSZT Rüvid HírekLezárult a balatoni fotópályázat

A Balatoni fotópályázatot a márciusban megrendezett budapesti Utazás kiállításon hirdette meg a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága (RMI).

{module 221}

A „BALATON, SZÉP ÉS EGÉSZSÉGES” címmel fémjelzett pályázat során az RMI célja az volt, hogy felhasználva a régió nyújtotta szépségeket és a Balaton iránti óriási érdeklődést, a Balatont és a fotózást szerető embereket rábírják, hogy a Balaton régió régi és új látványosságait, hétköznapi és különleges pillanatait, hangulatait és színeit a fotográfia eszközeivel megörökítsék.
Összesen 593 pályamű  érkezett be, amelyek közül 570 fotó felelt meg a kiírásnak. A pályamunkákat a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága által felkért szakmai zsűri bírálta el 2011. július 4-én.

A zsűri három kategóriában három-három díjat ítélt oda:

1. Szakmai szempontok alapján
I. helyezett: Kóbor István, Esőfelhő című alkotása
II. helyezett: Lunk Roland, Badacsony című műve
III. helyezett: Bedics András, Balatongyöröki tavasz című fotója

2. Újszerű témaválasztás kategóriában
I. helyezett: Lafferton Zsolt, Hullámtörés című műve
II. helyezett: Tőkés  Áron, A tihanyi apátság, vitorlás szemszögből című fényképe
III.helyezett: Bagics Gábor, Zivatar című alkotása

3. A közönség által legjobbnak minősített fotók: I., II., III. helyezett (A közönségszavazatra a „Szeretünk Balaton” Facebook oldalon volt lehetőség).
I. helyezett: Sikvári Gabriella, Játék a parton című alkotása
II. helyezett: Sekk Patrícia, a Balaton mindig megújul című fotója
III. helyezett: Kócsi Dorina, Hazai vizen című műve

*****

Szálloda nyílt Bugyin

Több mint hatszáz millió  forintot költöttek két, most elkészült uniós projektre a Pest megyei Bugyin; leaszfaltozták a község útjainak egyharmadát  és egy új hotel is megnyitja kapuit – közölte a település polgármestere hétfőn az MTI-vel.
Somogyi Béla (független) elmondta, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű beruházásának értek a végére: 322 millió forintból aszfalt burkolatot kapott 8 utca, a 60 százalékban uniós forrásból finanszírozott projekt részeként korszerű utcabútorokat helyeztek ki, 141 gömbjuhart ültettek el, illetve nagy területet füvesítettek.
Az 5.100 lelkes település, illetve a környék vonzerejének növekedését remélik a most elkészült Forster vadászkastély szálloda átadásától is- tette hozzá  a polgármester. A 46 szobás, 124 fő elhelyezésére alkalmas, ősfás környezetben felépült hotel üzemeltetője 340 millió forintot fordított az építkezésre, ebből 150 milliót EU-s pályázaton nyert. A meglévő kúriához, illetve étteremhez csatlakozó új szállodát csütörtökön avatják.

*****

Újra kinevezték Petra Stolba-t

Ebben az évben járt le a sikeres öt évet maga mögött tudó Petra Stolba szerződése az Österreich Werbung vezérigazgatói posztján, amelyet újabb öt  évre meghosszabbítottak.

*****

TDM találkozó Hajdúszoboszlón

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága fontosnak tartja a régióban működő TDM szervezetekkel való közös szakmai munkát. Az ÉARMI kezdeményezésére, 2011. július 5-én szakmai találkozót rendeztek, melyre nemcsak a működő menedzsment szervezetek kaptak meghívást, hanem a közeljövőben felálló, TDM regisztrációs folyamatban már részt vevő szakmai partnerek, valamint a Tourinform irodák vezetői is. A szakmai megbeszélés során egyeztették a jövő évi marketingtevékenység súlypontjait, meghatározták az elsődleges belföldi és külföldi piacok körét, megvitatták a kiemelt turisztikai termékeket, illetve azok piacra vitelének leghatékonyabbnak vélt módjait. A résztvevőknek különösen hasznos volt az idei évben megvalósított közös, illetve egyéni marketingakciók tapasztalatainak kiértékelése. Az egyeztetés jó alapot teremtett a 2012. évi marketingterv összeállításhoz és olyan akciók előkészítéséhez, amelyekhez széles körben tudnak csatlakozni a régió turisztikai szereplői.

******

Szűkített külképviselet Tokióban

Az „Új vizeken”  c. marketingtervében deklarált módon, a japán piacra irányuló  marketingtevékenységét a továbbiakban Budapestről koordinálva látja el a Magyar Turizmus Zrt., a napokban kinevezett Nemzetközi Értékesítés Ösztönzés Igazgató vezetésével, az eredményorientáltság és költséghatékonyság jegyében. A társaság Japánban működő, a japán és dél-koreai piacért felelős képviseletének vezetését 7 éven át Kósa Bálint látta el, akinek a munkaszerződése 2011. június 30-án lejárt. A nemzeti turisztikai marketingszervezet ezúton is köszöni külképviselője szakmai munkáját. Az MT Zrt. külpiaci tevékenységét a szigetországban továbbra is segíteni fogja egy helyi alkalmazott.
Mint ismeretes, Japánt B2B piacként kezeli a Magyar Turizmus Zrt., azaz olyan országként, ahonnan a turisták kevesebben és jellemzően szervezetten, azaz utazási irodákon keresztül érkeznek. Az ilyen országokban a nemzeti turisztikai marketingszervezet az utazásszervezők megnyerésére helyezi a hangsúlyt, és marketingtevékenysége során a szakmai értékesítés-ösztönzés kerül előtérbe. Ennek jegyében az MT Zrt. tanulmányutakat szervez az év második felében a japán turisztikai szakma és a média képviselői számára, amelyek Budapest és környékének megismertetésére, valamint a hazai egészségturisztikai kínálat bemutatására fókuszálnak. A hazánkba látogat például a BS Fuji TV stábja, a TBS TV forgatócsoportja, a „Pearl Road” (Gyöngyút) elnevezésű tanulmányút során pedig japán turisztikai szakemberek fedezik fel – Horvátország és Szlovénia mellett – Magyarországot. Az MT Zrt. szervezésében, hazánk turisztikai kínálata a szeptemberben, Tokióban megrendezésre kerülő JATA turisztikai vásáron és annak hivatásturisztikai szakmai workshopján is bemutatkozik. Az MT Zrt. a V4 országok turisztikai együttműködésének keretében további marketingakciókat is lebonyolít a szigetországban.
Szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarország általános megítélése pozitív a japánok körében, a borral és a gasztronómiával kapcsolatos megítélésünket tekintve első helyen szerepel hazánk a Közép-Kelet-Európai régióban. Turisztikai szempontból a japánok körében ismert és elismert Budapest, hazánk zenekultúrája, a Sissi-kultusz, a Herendi porcelán, valamint a szecessziós épületek. A japán turisták igen fogékonyak a kulturális rendezvényekre, ezen belül legfőképp a zenére: Liszt, Kodály és Bartók széles körben ismertek, de a cigányzenés, illetve folklórprogramok is népszerűek. A hivatásturizmus területén a régióban szintén az elsők között szerepel hazánk.
Tavaly az ázsiai országokból növekvő vendégforgalmat regisztráltak a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Nemcsak összességében emelkedett a vendégéjszakák száma, hanem Izrael, Japán, Kína és a Koreai Köztársaság esetében külön-külön is. A KSH előzetes adatai szerint 2010-ben több mint 76 ezer japán turista 148 000 vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami a vendégek számában 7,5%-os a vendégéjszakák számában pedig 5%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. A 2011. márciusi japán földrengés és az azt követő cunami ellenére is, a legfrissebb adatok szerint idén a január-április közötti időszakban 28 ezer japán vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.

*****

Költöző múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum elköltözött az V. kerületi Szent István tér 15. szám alól. Technikai okok miatt egész nyáron zárva tart. Ősszel nyitja meg újra kapuit a látogatók számára Óbudán, a Dugovics tér 13-17. szám alatt (az Óbudai Társaskörrel szemben).
Telefonszámok, és e-mail cím változatlan.

*****

Horthy-bunker Gödöllőn

Izgalmas eddig soha nem látott kiállítás nyílt meg a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol a látogatók megtekinthetik Horthy Miklós kormányzó számára épített bunkert, amelyet sohasem használt.
A kiállítás a 40-es évek óvóhelyét mutatja be, az akkori kor legkorszerűbb építéstechnikájával és felszerelésével, amelyet az egykori tervezők szerint 1000kg tömegű bomba sem tudta volna megsemmisíteni.
A bunker a föld alatt 10 méter mélyen található és a kivitelezéshez 950 m3 földet termeltek ki.
Horthy Miklóst és családját 1944. októberében Németországba hurcolták, így a bunkert sohasem használták, 1944 végétől orosz katonák üzemanyagot tároltak benne.
A kiállítás a kastély nyitva tartási ideje alatt látogatható.

*****

Annyira francia, annyira jó

Jelentős szerepet vállalt a Sofitel szállodalánc a francia gasztronómia és a Franciaország élelmiszer exportjának propagálásában.
A kampány mottója: So French, So Good – annyira francia, annyira jó.
2011. július 7 és 14 között 7 ország 27 Sofitel szállodájában rendezték ezt a konyhaművészeti fesztivált.
Talán kevesen tudják, hogy 2010-ben a francia konyhaművészet a szellemi világörökség része lett.

***** 

Megdőlnek a forgalmi rekordok 

Meredeken emelkedik a hazai légiforgalom. A budapesti repülőtér történetében soha nem látott júniusi utasforgalmi számokkal indult a nyaralási szezon. 2011 első félévének adatai alapján úgy tűnik, a 2007-es eddigi rekord év a második helyre szorul, és ha kitart a jelenlegi fellendülés, a Budapest Airport kimagaslóan jó nyári szezonra számíthat.
Minden szempontból tartós növekedési pályára állt a Liszt Ferenc repülőtér forgalma – ez derül ki a legfrissebb júniusi, valamint az idei második negyedévet összegző utasforgalmi adatokból. A Budapest Airport minden idők legerősebb júniusával kezdte a nyaralási szezont, az év hatodik hónapjának forgalma 2008 óta először lépte át a nyolcszázezres utasszámot – egészen pontosan 827 457 utas fordult meg a repülőtér termináljaiban.
Szintén bíztatóak a 2011 második negyedévre, illetve a félévre vonatkozó összesített adatok. Idén januártól júniusig csaknem négymillió (3 990 869) utasa volt a budapesti repülőtérnek, ami szintén rekord. A forgalomnövekedés a tavalyi vulkáni hamu miatti forgalomkiesés hatásait leszámítva is 7,7 százalékos az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, amellyel Budapest a térség élvonalába tartozik.
A Budapestről elérhető  városok közül London (mindhárom repterét beleértve) továbbra is tartja betonbiztos első helyét, júniusban csaknem 80 ezer utas indult Nagy-Britannia fővárosába. Párizst és Frankfurtot, mint a második és harmadik legnépszerűbb desztinációt pár száz főnyi különbséggel ugyanannyi (44 ezer) utas választotta. Figyelemre méltó emellett Amszterdam negyedik helye, amely alig marad le az élbolytól a havi 35 ezres forgalmával, ez azonban több mint 40 százalékos erősödés egy évvel ezelőtthöz képest. (Akkor még nem járt ide a KLM.)
Valamennyi légitársasági szegmens hozta az idén már megszokott növekedési rátát. A hagyományos légitársaságok piaca egy év alatt 30 százalékot bővült. Különösen nagyot léptek előre az interkontinentális járatokat üzemeltető légifuvarozók: idén júniusban felével több utast szállítottak, mint egy évvel korábban – köszönhetően az idén Katar fővárosával, Dohával, valamint egy újabb New York-i járattal bővített kínálatnak. A fapados légitársaságok szegmense is tartotta stabil növekedését, ebben a hónapban több mint 8 százalékkal.
Érdekesség, hogy a magángépes terminál forgalma egy év alatt a duplájára nőtt – ez részben az EU elnökség miatti számos diplomáciai járatnak köszönhető. Emellett a magyarországi zenei fesztiválok külföldi fellépői is egyre gyakrabban érkeznek magángépeikkel Budapestre.
„Az idei eredmények elégedettségre adnak okot, különösen azért, mert a piac az általunk vártnál is jobban nőtt.” – mondta el Kam Jandu légiközlekedési igazgató, majd hozzátette: „Az utasszámok folyamatos növekedése azt mutatja, hogy az útvonalhálózatunk üzleti és szabadidős utazók számára egyaránt vonzó. Mind a hagyományos légitársaságok, mind a fapados fuvarozók, sőt, a légiáru szállítók is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ami hozzájárult a növekedéshez. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a tendencia a következő hónapokban mindenképpen folytatódik – erre enged következtetni az a tény is, hogy idén nyárra minden eddiginél több slot-ot (légiforgalmi résidőt) igényeltek a légitársaságok a budapesti repülőtéren. A rendelkezésre álló információk szerint a téli szezon is ígéretes lesz, ez pedig nagy lendületet ad nekünk abban, hogy a közép-kelet-európai régió legjobb légikikötője legyünk.”

*****

25. születésnap

Először számok. 25 év, 400 ezer vendég, ez 2 millió 300 ezer vendégéjszaka, 25 év  átlagában 70,7%-os foglaltság, 5,4 nap átlagtartózkodás –  mindez az egykori Hotel Thermál Bük, amely ma az újkori keresztségben Danubius Health Spa Resort Bük nevet viseli, ott ahol egykoron negyedszázada kukoricamezők ringtak, viták hevében fogant ez a ház. Mára bizonyított. Kedvelt, népszerű, 25 éve tartja négycsillagos rangját.
Erről szólt, ezt ünnepelte június végén Szent Iván éjszakáján a közel 300 meghívott vendég, a jubileumi születésnapi rendezvényen.

{module 221}