Tanácskozó Tourinformok

Vincze Miklós, a VAM Design Center ügyvezető igazgatójaA Magyar Turizmus Zrt. szervezésében évente kétszer kerül megrendezésre az országos Tourinform találkozó  a 143 Tourinform iroda vezetője részére. Idén tavasszal rendhagyó  módon olyan konferenciára került sor, amelyen a helyi turizmus szereplői és a döntéshozók, tehát az irodák fenntartói együtt voltak jelen. Május 11-én, Budapesten a VAM Design Centerben találkoztak a Tourinform irodák, illetve a fenntartók vezetői. Az eseményen a résztvevők naprakész információkat szerezhettek a turizmus jelenlegi helyzetéről, és lehetőségük nyílt szakmai tapasztalataikat megosztani egymással.

{module 221}

A rendezvényen Vincze Miklós, a VAM Design Center ügyvezető igazgatója és Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Horváth Gergely átadta az MT Zrt. elismerését a minősítési rendszerben kitűnő eredményt elérő irodák, valamint az 5, illetve 10 éve nyitva tartó születésnapos irodák vezetői részére, majd előadásában beszámolt a társaság megújult marketingtevékenységéről és céljairól. A Magyar Turizmus Zrt. a Tourinform Szövetséggel közösen köszöntötte az „Év Tourinformátora” díj ezüstérmeseit, Bernáth Évát, a Tourinform Tokaj munkatársát és Bokor Erikát, a Tourinform Orosháza irodavezetőjét.

A konferencia meghívott előadói Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztályának vezetője és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

A Magyar Turizmus Zrt. részéről Mártonné Máthé Kinga, mb. hálózati igazgató ismertette a Tourinform hálózat racionalizálására alakult munkacsoport eddigi tevékenységét, Kertész Krisztina Tourinform koordinátor pedig felvázolta, hogy miért érdemes egy információs irodát a Tourinform névhasználati rendszerben működtetni. A program további részében dr. Bocsi Andrea, a Tourinform Szövetség elnöke a Szövetség munkáját mutatta be. A találkozó fórummal zárult, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt a szakmai tapasztalatcserére.

A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 25 éve nyújt hiteles információkat a bel-, illetve külföldi turistáknak, ezzel erősítve számukra az idegen környezetben való biztonságérzetet. Az első iroda 1981-ben kezdte meg működését, az országos hálózat kiépítése 1992-ben kezdődött. 2010-ben személyesen 2,5 millió turista kereste fel az irodákat. A Tourinform irodák a Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett névhasználati rendszerben, önkormányzatok illetve egyesületek finanszírozásában működnek.

Az országos turisztikai bevételek és az átlagos tartózkodási idő növelésében meghatározó szerepet játszanak: közvetítenek a kereslet és kínálat egymásra találásában. Folyamatos munkakapcsolatban vannak a települési, illetve megyei önkormányzatokkal és a területükön működő kulturális és kereskedelmi szolgáltatókkal.

{module 221}