Új helyen várja a bel-és külföldi turistákat Szentendre

Modern technikai eszközökkel felszerelt, akadálymentesített, többnyelvű kiadványokkal ellátott Turisztikai és Információs Központot adtak át Szentendrén, az Európai Uniós program keretében megvalósított belvárosi rehabilitációs projekt keretében. Az épület átadása mellett bemutatták a város infokommunikációs fejlesztését, melynek segítségével nem csak a helyi lakosok, hanem a Szentendrére érkező belföldi és külföldi turisták is naprakész információt kaphatnak a városi rendezvényekről, szálláshelyekről és éttermekről.

 

{module 221}

A Dumtsa Jenő utca 22. szám alatt üzemelő iroda egy korábbi romos épület teljes belső átépítésével alakult igazán modern turisztikai centrummá. Az új díszburkolattal és zöld szigetekkel ellátott központ teljes udvara köztérként funkcionál majd, ahová ősztől szentendrei növényeket, szőlőt, piszkét terveznek a fenntartók ültetni, hogy a helyi lakosok és a Szentendrére látogató turisták megismerhessék egy 18. századi belső kert jellegzetes növényeit és élvezhessék egy igazi, korhű belső udvar hangulatát.Az épület kialakítása során a kivitelezők nagy figyelmet szenteltek az iroda akadálymentesítésére, és a pelenkázóval ellátott mellékhelyiség kialakítására is. Az épület szolgáltatásai közé tartozik a csomag-, valamint a biciklitárolás lehetősége. A megújult iroda többnyelvű kiadványokkal, a városról készített kisfilmek vetítésével is várja a turistákat. 

A TourInform iroda ünnepélyes átadásán bemutatták az új infokommunikációs rendszert is, melynek segítségével nem csak a helyi lakosok, hanem a Szentendrére érkező belföldi és külföldi turisták is naprakész információt kaphatnak a városi rendezvényekről, szálláshelyekről és éttermekről is. Ezen felül minden iOS vagy Android telefonnal rendelkező felhasználó számára elérhetővé válnak bővebb információk Szentendre nevezetességeiről, érdekességeiről is QR kódok segítségével, amelyek az újonnan kihelyezett térképekről, utcanév-táblákról érhetőek el. Az alkalmazás június 30-ától érhető el, az információk feltöltése pedig folyamatos. A Turisztikai és Információs Központ fejlesztése az átadást követően is folytatódik, augusztus végéig a teljes informatikai felszerelés megújul az irodában.

Szintén augusztustól, az iroda udvarából nyíló üzletben, a stelázsi program keretében, helyi termelők által készített termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. „A belvárosi rehabilitáció projekt fontos eleme, a bérlakás állomány fejlesztése mellett, a lakosságot célzó szolgáltatások fejlesztése. Szentendre számára nagyon fontos, hogy a városba érkező turisták jól érezzék magukat, egyszerűen megtalálják az őket érdeklő programokat, látványosságokat. A megújult turisztikai központ és az új mobiltelefonos alkalmazás biztosítja a hazai és külföldi turisták színvonalas vendégül látását” – mondta Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere. 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Szentendre a Turisztikai és Információs Központ fejlesztésén és átadásán keresztül is bizonyítja, hogy a város komoly tényező a turisztikai piacon” – jegyezte meg Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy Szentendre különleges hangulata, művészeti élete és öröksége egyedi vonzerőnek számít hazánk turisztikai kínálatában, ami számos utazót csábít a városba. Horváth Gergely hangsúlyozta a Tourinform irodák jelentőségét is az ünnepélyes rendezvényen mondott köszöntőjében. 

Az évente közel 2 millió személyes érdeklődőt kiszolgáló Tourinform-hálózat irodáiban a település, az adott régió, sőt az egész ország turisztikai kínálatáról tájékozódhatnak az utazók. Az irodák munkatársai magyar és idegen nyelveken is rendelkezésre állnak, hogy a vendégeket a szálláshelykínálatról, a vendéglátóhelyekről, a közlekedési lehetőségekről, különböző programokról, látnivalókról, illetve szolgáltatásokról tájékoztassák.

{module 221}