Összefogást sürgetnek a turisztikai szakmai szervezetek

Turisztikai Menedzserek SzövetségeAmíg a szakma különböző területei nem tudnak felülemelkedni a partikuláris érdekeken, s nem fognak össze az egész ágazat számára fontos kérdésekben, addig nem is sikerülhet a lobbitevékenység – talán ez volt a legfontosabb konklúziója annak a kerekasztal beszélgetésnek, amelyet a Turisztikai Menedzserek Szövetsége szervezett nemrégiben a szakmai szervezetek és a szaklapok vezetőivel, a budai Arcade Bistroban. A „Chef’s Table” elnevezésű eseményen a szakmai szervezetek vezetői egy, a témához megálmodott különleges menüsor elfogyasztása közben vitatták meg az ágazatot érintő aktuális kérdéseket.

{module 221}

Ugyanakkor a korábbi kormányok és a jelenlegi kabinet ostorozása helyett a megoldást a minden eddiginél erőteljesebb lobbitevékenységben látják, aminek az előfeltétele, hogy a különböző területek képviselői mielőbb állapodjanak meg azokban a tételekben, amelyekben közösen tudnak, illetve akarnak fellépni a törvényhozás előtt.

Egyetértettek abban is, hogy a gazdasági-politikai lobbi mellett az ország közvéleményét is folyamatosan tájékoztatni kell az ágazat gondjairól és eredményeiről, arról, hogy az ország turizmusának sikere nem csak azoknak fontos, akik közvetlenül érintettek benne.

A beszélgetésen kiemelten kezelték a Budapesten kialakult áldatlan helyzetet, miszerint a turizmusnak nem gazdája a fővárosi önkormányzat, az pedig példa nélküli, hogy gyakorlatilag önfenntartásra kárhoztatják a fővárosi turisztikai marketingszervezetet. Sok szó esett a vendéglátás helyzetéről is, sokadszorra kielemezve, hogy az adminisztrációs terhek az elmúlt 20 évben nem csökkentek, sőt, valamint, hogy a minden szabályt és előírást betartó vendéglők szinte törvényszerűen termelnek veszteséget.

A résztvevők szorgalmazták, hogy a kormány tegyen meg mindent egy új, nemzeti légitársaság elindításáért, ugyanis ez lenne az érdeke a magyar utazóknak, a nemzetközi repülőtérnek, valamint a magasabb kategóriájú, s így nagyobb bevételeket termelő szállodáknak, éttermeknek, rendezvényhelyszíneknek. Selmeczi Vilmos, az est házigazdája, a TMSZ gasztronómiai tagozatának elnöke zárszavában jelezte, hogy további, hasonló „Chef’s Table” beszélgetésekre invitálják majd az érintetteket, mindig más és más helyszínen.

{module 221}