A „Lisztománia”

Liszt FerencA „Lisztománia” kifejezés nem a modern kor szüleménye – épp ellenkezőleg: Heinrich Heine a zeneszerző 1841–42-es elhíresült berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval. A jubileumi évet népszerűsítő reklámkampány ezt a motívumot ragadta meg és „transzportálta” át Liszt Ferencet a XXI. századba. A Franz Hanfstaengl által készített eredeti képen látható „popsztár napszemüveg” a szupersztár témakör képi megerősítését szolgálja.

Burgenland Liszt Ferencet ünnepli

Burgenlandban 2011-ben egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy közelebbről is megismerjük a fiatal Liszt Ferenc életkörülményeit: a raidingi Liszt-házat, a születés helyét, a mellette létrehozott raidingi koncertházat és a templomot, amelyben megkeresztelték. Valamennyi helyszínen izgalmas koncertek és kiállítások várják az érdeklődőket. Eisenstadtban bepillantást nyerhetünk abba a különleges zenei és kulturális környezetbe, amelyet az Esterházy-hercegek és mecénások teremtettek meg.

„A Lisztomania 2011© rendezvénysorozat keretén belül több olyan különleges fényponttal is szolgálhatunk, amelyek nagyszerűen kifejezik, milyen fontos is Burgenland számára Liszt Ferenc emlékének ápolása. A raidingi koncertház építésével, a szülőházban található kiállítás kibővítésével, valamint a fesztiválprogram megújításával az elmúlt években nagyszerű alapot teremtettünk mindehhez. A jubileumi évben az egész tartomány egyetlen hatalmas színpaddá alakul át. Reméljük, sok vendéget üdvözölhetünk majd bel- és külföldről egyaránt” – mondta a Lisztomania 2011 rendezvénysorozattal kapcsolatban Burgenland kulturális ügyekért felelős tanácsosa, Helmut Bieler.

Egy Liszt-év számos magyar vonatkozás, keresztprogramok és együttműködés nélkül természetesen elképzelhetetlen. Ennek megfelelően több magyar kulturális intézmény is fontos kiállítási tárgyakat adott kölcsön a kiállításokhoz. A Magyar Nemzeti Könyvtár értékes dokumentumokat bocsátott rendelkezésre Liszt Ádámról, míg a Nemzet Múzeumból festmények érkeztek, mint például Barabás Miklós alkotása, amely díszmagyarban ábrázolja Liszt Ferencet. A Budapest Galériában egy olyan kiállítást csodálhatnak meg a látogatók, amely a burgenlandi Oslipban rendezett eu-art-network alkalmával keletkezett és idén európai turnéra indul. A kiállítás részét képezi a budapesti művésznő, Szilágyi Teréz Liszt Ferencről alkotott kortárs műve is.

A koncertprogram

„Le Concert c’est moi” – „A koncert én vagyok” (Liszt Ferenc) „Nincs még egy mondat, amely jobban körülírná a Raidingból származó zenei zseni lényét. Liszt Ferenc forradalmasította a koncert műfaját és varázslatos új dimenziókat nyitott a zene terén” – vélik a Liszt Fesztivál intendánsai, Johannes és Eduard Kutrowatz.

A Raidingi Liszt Fesztivál 2011-ben több témakörrel is foglalkozik: egy zongoraciklus, egy zenekari ciklus, egy dal- és kórusciklus, projektek és ősbemutatók, valamint emlékkoncertek szerepelnek a programok között, amelyeket négy blokkban, januárban, márciusban, júniusban és októberben adnak elő. A megnyitó 2011. január 27-én egyben a Lisztomania 2011 kezdetét is jelenti.

Az ORGELockenhaus orgonafesztivál Liszt egyházi alkotásait és orgonára írt zeneműveit vonultatja fel. Gidon Kremer magával ragadó, 30 éves jubileumát ünneplő Kamarazenei Fesztiváljának (Lockenhaus) középpontjában szintén Liszt áll. A „Mennyország és Haydn” projekt az eisenstadti hegyi templomban nagyszerűen ábrázolja Haydn, Liszt és a modernizmus egybeolvadását. A projet: pèlerin alkalmával új, interdiszciplináris kompozíciók születése várható. A Burgenlandi Tartományi Múzeum és a Grazi Művészeti Egyetem Oberschützenben tartja „Az ismeretlen Liszt” című tudományos szimpóziumát. Az Eisenstadti Joseph Haydn Konzervatórium egész sor nemzetközi előadást és workshopot szervez, amelyek koncertekkel zárulnak le.

A kiállítások

„A kiállítások együttesen átfogó és bámulatos képet adnak Liszt Ferenc meghatározó életszakaszairól, és bepillantást engednek a zeneszerző csillogó, színes személyiségébe is. Hogy a kiállítások olyan eredeti helyszínekre vezethetőek vissza, vagy olyan helyeken találhatóak, amelyek Liszt életében is meghatározó szerepet játszottak, még érdekesebbé és különlegesebbé teszik a tárlatokat. A megalapozott koncepciónak, a modern kivitelezésnek és a bátor ötleteknek, valamint a bel- és külföldről érkező kiállítási darabok sokaságának köszönhetően szinte kézzelfoghatóvá válik Liszt varázslatos személyisége” – írja körbe a kiállítások hangulatát Dr. Wolfgang Kuzmits, a Kultur-Service Burgenland igazgatója.

A raidingi Liszt-házban, a szülőházban a zeneszerző származása és a fenomenális életpálya elején álló csodagyermek áll a középpontban. Az Raidinggal szomszédos település, Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel, amelyben egy cigányasszony megjósolta a nagy művész érkezését.

A Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a „Lisztománia” áll a kiállítás középpontjában. A tárlat a magával ragadó színpadi fellépések és az európai koncertsorozatok időszakát dolgozza fel, amikor Liszt Ferenc igazi szupersztárrá, a „Lisztománia” valóságos fogalommá vált. Az eisenstadti Haydn-házban látható kiállítás Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, valamint párhuzamot von Liszt Ferenc és Haydn között karnagyi szerepvállalásukat és a zenei életben betöltött úttörő szerepüket illetően.

A Burgenlandi Tartományi Képtárnak köszönhetően a Lisztomania 2011© végérvényesen megérkezik a XXI. századba: 2010-ben a burgenlandi Oslipban található Cselley-malomban tartották az eu-art-network szimpóziumot, amely során az Európa különböző tájairól érkező művészek Liszthez kapcsolódó műveket alkottak. A 2011-es jubileumi év elején ezek az alkotások a Burgenlandi Tartományi Képtárban kerülnek kiállításra, majd európai turnéra indulnak.

Az első állomás a Budapest Galéria, ahol a „Vivát Liszt” című kiállítás 2011. március 18-től április 3-ig csodálható meg. A további állomások között található például Bayreuth, Weimar, London és Velence is.

Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeum Liszt mély vallásosságának szentel kiállítást. A MUBA – Neutali Építészettörténeti Múzeum „Liszt, a szabadkőműves” címmel rendez kiállítást, míg a raidingi Liszt Ferenc Koncertházban a Martin Haselböck közreműködésével létrehozott történelmi hangszerekből álló kiállítás várja az érdeklődőket.

Liszt Burgenlandban

A Lisztomania 2011© rendezvénysorozathoz számtalan intézmény és művész csatlakozott kreatív projektekkel: gyermekszínház a kulturális központban, iskolai kezdeményezések, egy gyermekkoncert az ORGELockenhaus alkalmával, kulturális programok gyermekeknek a kiállításokon, egy gyermekkönyv és egy modern dráma a lexliszt12 kiadásában, Liszt egyetlen operájának, a „Don Sanche avagy a szerelem kastélya” című alkotás kottaanyagának első kiadása, a Bécsi Akadémia jubileumi CD-je, az Osztrák Pénzverde ezüstből készült Liszt-emlékérméje és nem utolsósorban Burgenland kulináris üdvözleteként, Liszt-borok és -párlatok.

A jubileumi év, mint kultúrturisztikai gazdasági tényező

„A kulturális turizmus az elmúlt időszakban egyre meghatározóbb szerephez jutott Burgenlandban. A 2006-ban alapított Raidingi Liszt-Fesztivál például programkínálatát és látogatószámát tekintve is jelentős fejlődést mutathat fel indulása óta. A fesztivál programjaiért felelős intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz olyan, világszerte egyedülálló koncertélményekkel ajándékozzák meg a látogatókat, mint például a „Weimar hangja” című zenekari projekt, amelynek keretén belül Liszt Ferenc valamennyi zenekari műve felcsendül a raidingi Liszt Központban. Mivel a 2011-es Liszt-évhez nemzetközi szinten is számos kezdeményezés kapcsolódik, valamint a nemzetközi utazásszervezők részéről is nagy érdeklődés mutatkozik a jubileumi év ünnepségsorozata iránt, nagy várakozással tekintünk a Lisztomania 2011© elé” – mondta Dr. Josef Wiedenhofer, a Raidingi Liszt Fesztivál igazgatója.

Mario Baier, a Burgenlandi Turisztikai Hivatal igazgatója is csak igazolni tudja a lendületes fejlődést: „Burgenland változatos és élettel teli kulturális élete a helyi turizmus elengedhetetlen alkotóelemévé vált. A különleges és magával ragadó kulturális kínálatnak köszönhetően Burgenland tovább erősítette pozícióját a kulturális feltöltődés iránt érdeklődők táborában. Az ünnepi Liszt-év a tartomány kulturális életének egy újabb kimagasló fénypontját jelenti, amelynek keretén belül az érdeklődők kihasználhatják az alkalmat, hogy az egyedülálló zeneszerző életének helyszínein merüljenek el Liszt Ferenc munkásságában és varázslatos személyiségében.”