Lisztománia

legjelentősebb romantikus zeneszerzőMáig vitatott, hogy melyik országé Liszt Ferenc, magyar vagy osztrák, de az biztos, hogy az egész világ készül 2011-re, születésének 200. évfordulójára. Abban sincs vita, hogy a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője – akinek munkájának jelentős része kötődik Thüringiához.

Erről tartott sajtótájékoztatót a Német Idegenforgalmi Hivatal /DZT/, ahol a Weimarból, Erfurtból és Eisenachból. érkezett vendégek is részletesen ismertették a 2011-es programjaikat.

Az 1840-es évek végén a Weimarban az udvari színház karmestere lett, itt népszerűsítette és vezényelte kortársainak műveit, de 1400 művéből jó néhány itt is született. Néhányszor koncertezett Erfurtban és Eisenachban, 1869 – 1886 között Weimarban mester kurzusokat is vezetett. Liszt életének utolsó évtizedeit Weimar, Róma és Budapest között osztotta meg.

A Thüringiai Tartomány és az Európai Parlament fővédnökségével jelzett hangverseny sorozat 2011. június 18 -tól– október 30-ig zajlik a fent említett városokon kívül a szintén Thüringia-i Sonderhausenben, Meiningenben is.

Zongoraversenyek, szimfónikus zenekari hangversenyek, vonósok versenye mellett kiállítások is várják az érdeklődőket. A fellépő világhírű művészek sorában Magyarországot Ránki Dezső, Ella István, Farkas Gábor képviseli. A zene mellett természetesen turisztikai programokkal is várják az érdeklődőket, beleértve a weimari felújított Goethe és Schiller házat.