Megújul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az idei év rendkívüli eredményeket hozott Budapest kulturális életében: jelentős előadó-művészeti infrastruktúrával bővült a főváros, újra várja látogatóit a felújított Zeneakadémia és az Erkel Színház, a Budapest Music Center megnyitásával pedig Európa egyik legújabb kortárs művészeti központja jött létre.

Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF)

Az új lehetőségekben rejlő szinergiákat kiaknázva megújul a nagy múltra visszatekintő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) is, amely jövőre immár 34. alkalommal, 2014. március 21 – április 6. között új struktúrában és új finanszírozási háttérrel, több intézmény együttműködésével valósul meg.

Augusztusban született meg az a kormányhatározat, amely hosszú távon rögzíti a fesztivál működtetésének megújult szervezeti struktúráját és pénzügyi stabilitását, forrásait és egy új, Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös tulajdonában álló gazdasági társaság megalakítását.  2015-től a Művészetek Palotája és e cég közösen végzi a fesztivál megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat. A fesztivál keretében kétévente megrendezésre kerülő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezését a Nemzeti Színház koordinálja. A 2014. évi BTF közös finanszírozásáról szóló kétoldalú megállapodást Budapest Főváros Közgyűlése 2013. december 11-i ülésén hagyta jóvá.

Megváltozik a fesztivál működési struktúrája is annak érdekében, hogy Budapest kulturális értékei a régióban és Európa-szerte a lehető legintenzívebben kerülhessenek bemutatásra. A Fesztivál Tanácsot, mely az adott év koncepciójára tesz javaslatot, a nemzeti- és fővárosi intézmények szakmai köre alkotja. A megvalósításáért és lebonyolításáért az Operatív Testület felel Káel Csaba elnökletével, amelynek állandó tagjai a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ képviseletében Bán Teodóra (illetve 2015-től már az új, közös cég), valamint a Magyar Turizmus Zrt képviseletében Horváth Gergely. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott, és egyéb intézményekben zajló programokat a Művészetek Palotája koordinálja, a fővárosi intézményekben megvalósuló, illetve a köztéri programokért a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ felel, a Magyar Turizmus Zrt. pedig az összművészeti városfesztivál teljes külföldi marketing-kommunikációs feladatait látja el.

A fesztiválok újraértelmezése, csatlakoztatása az európai vérkeringésbe már évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A fővárosnak olyan kulturális turisztikai célponttá kell válnia, amelynek hallatán Londontól Athénig mindenkinek eszébe jut: Budapest az értékek és érzelmek városa, ahol a fesztiválok éppúgy szólnak a tradícióról, mint a meghökkentően izgalmasról.

E gondolat mentén a kulturális kormányzat jelentős támogatást biztosít a jövőben mind a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, mind a Café Budapestnek (korábban: Budapesti Őszi Fesztivál), négy évre előre meghatározva a forrásokat, így lehetővé téve a szisztematikus építkezést. A programszerkezet is jelentősen átalakul: több saját produkció születik, amelyek nemcsak a fesztivál idejére korlátozódnak, hanem további koprodukciós lehetőségeket rejtenek magukban. Sokkal több helyszínen lesznek kulturális események, a város különböző pontjain pedig lokális fesztiválcentrumokat alakítanak ki. 

A fesztivál megszervezésére a kormány a 2014-től 2017-ig rögzítette határozatában a forrást, amellyel biztosítja a hosszú távú tervezést és a biztonságos működést.

Ízelítő a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon is világsztárok várják majd a látogatókat.

Itt lesz az amerikai smooth jazz veterán nagyágyúja, a kortárs fúziós műfajok úttörő alakítója, Lee Ritenour. Philip Glass A szépség és a szörnyeteg című operáját fogja személyesen, a Philip Glass Ensemble közreműködésével bemutatni. Fellép napjaink egyik legkeresettebb angol baritonistája, Simon Keenlyside. Eötvös Pétert, korunk egyik legfoglalkoztatottabb magyar zeneszerzőjét 70. születésnapján köszöntik művei avatott tolmácsolói, többek között a világhírű moldáv hegedűs, Patricia Kopacsinszkaja. Az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel a Tavaszi Fesztiválon mutatja be új produkcióját, A meztelen bohóc-ot. Napjaink egyik legeklektikusabb kortárs dalszerzője, Robbie Williams duettpartnere, Rufus Wainwright első ízben lép fel Magyarországon. Eljön Budapestre többek között a jazz, a latin zene és szintipop egyedülálló keverékét játszó Matt Bianco a Concertgebouw Jazz Orchestra közreműködésével; az észak-afrikai hatásokból táplálkozó, multikulturális dallamaikat autentikus hangszereken előadó francia Lo’Jo zenekar; a komolyzene Monty Pythonjaként számon tartott MozART Group; Sebestyén Márta és a Grammy-díjas Deep Forest és a Bécsi Filharmonikusok Zubin Mehta vezetésével.

A fesztivál 2014-ben március 21. és április 6. között zajlik, a következő években pedig a Bécsi Ünnepi Hetek és a Prágai Tavasszal összehangolva jelentkezik az eseménysorozat – ily módon is figyelembe véve a nemzetközi kulturális-turisztikai trendeket, Budapestet mint jelentős kulturális központot az európai mezőny élvonalába helyezve.

A jegyértékesítés a mai napon elindul, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, az ismert jegyirodákban, illetve online a www.btf.hu honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.

Ízelítő a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programjaiból

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje

Közreműködik: Szegedi Kortárs Balett, Pannon Filharmonikusok

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. március 21.

A Szegedi Kortárs Balett nem először vesz részt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, most a Pannon Filharmonikusok mellett lép színpadra. A fesztivál nyitókoncertje a százötven éve született Richard Strauss két emblematikus műve mellett Bartók Béla halhatatlan remekét, az 1923-ban, a főváros egyesítésének ötvenedik évfordulójára bemutatott Táncszvitet kínálja, a nem csak operakarmesterként kiváló Kovács János vezényletével.

Lee Ritenour

Közreműködik: Balogh Roland – gitár, Finucci Bros Quartet

Millenáris Park, Teátrum

2014. március 21.

Az amerikai smooth jazz veterán nagyágyúja, a kortárs fúziós műfajok úttörő alakítója mintegy öt évtizede van a pályán. Több mint háromezer felvétele után is hihetetlen energiával alkot, 2012 szeptemberében megjelent, Rhythm Sessions című új albumán ismert veteránokkal és ígéretes újoncokkal bástyázza körül magát, nem meglepő hát, hogy Lee Ritenour partnere a Millenárison a magyar fúziós jazz ifjú tálentuma, Balogh Roland lesz.

A szépség és a szörnyeteg

Közreműködik: Philip Glass, Philip Glass Ensemble

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. március 22.

Philip Glasst, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású komponistáját a francia filmesek enfant terrible-je, Jean Cocteau művészete több ízben is alkotásra ihlette. Ezúttal azt A szépség és a szörnyeteg című operáját fogja személyesen, a Philip Glass Ensemble közreműködésével bemutatni, amely Cocteau 1946-os filmklasszikusa alapján készült.  A szerző a filmhez nem egyszerűen kísérőzenét írt, hanem újraértelmezte a zene és a mozgókép viszonyát: a filmkoncerten az eredeti párbeszédek helyén négy énekesre komponált szólam lesz hallható.

Simon Keenlyside áriaestje

Közreműködik: a Filharmóniai Társaság Zenekara

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. március 23.

Simon Keenlyside az egyik legismertebb brit bariton. Operaénekesként 1987-ben debütált, teljesítményét azonnal megdöbbentően érettnek ítélték a szaklapok, az elmúlt évtizedekben pedig a világ szinte valamennyi jelentős operaházában fellépett. Estje a Filharmóniai Társaság Zenekarával igazi operaünnep lesz: bel canto és drámaiság egy koncerten, a 19. századi operairodalom legjavából, Cilea, Leoncavallo, Rossini, Thomas, Verdi és Wagner legszebb áriáival.

Jean-Christophe Spinosi és az Ensemble Matheus

Zeneakadémia, Nagyterem

2014. március 23.

Az Ensemble Matheus több mint húsz éve a komolyzene egyik legelismertebb együttese. Előszeretettel porolnak le elfelejtett műveket akár olyan, ismert szerzőktől is, mint Vivaldi, akinek Orlando Furioso című operáját 2005-ben vették lemezre, nagy lelkesedést váltva ki a szakmából és a közönségből. Visszatérő vendégek Európa és Amerika legrangosabb koncerttermeiben és operaházaiban, 2013-ban például a Theater an der Wienben Cecilia Bartoli közreműködésével adták elő Rossini Ory grófja című operáját. Budapesti koncertjükön Händel Orlando című oratóriumát mutatják be.

Lo’Jo

Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

2014. március 23.

A világzenei együttest 1982-ben alapította Denis Péan és Richard Bourreau, akiknek az évtizedes világjárás után is ugyanaz az angers-i kommuna jelenti az otthont, mint a kezdetekkor. Zenéjük a szélrózsa minden irányából, de javarészt az észak-afrikai és a francia folklór elemeiből táplálkozik, dallamaikat első ízben 2009-ben hallhatta a közönség a Művészetek Palotájában.

MozART Group

Millenáris Park, Teátrum

2014. március 23.

A MozART Group négy képzett lengyel zenészből áll, sziporkázó társulatuk méltán nevezhető a komolyzene Monty Pythonjának. Felléptek többek közt Irek Kosnyval és Bobby McFerrinnel, 2011-ben hét hónap alatt négy kontinens 24 országában léptek fel több mint 150 show keretében. Zenei kabaréjuk a világon egyedülálló, a világ kabaréfesztiváljainak díjait is rendre besöprik.

Martin Grubinger és a BBC Filharmonikusok

Vezényel: Juanjo Mena

Budapesti Kongresszusi Központ

2014. március 24.

Napjaink egyik legelismertebb, legfoglalkoztatottabb spanyol dirigense, Juanjo Mena jelenleg a BBC Filharmonikus Zenekar vezető karmestere. Korábban dolgozott Norvégiában – a Bergeni Filharmonikusok első vendégkarmestere volt –, Olaszországban, valamint hazájában. Számos lemezfelvételt készített, többek között spanyol és baszk szerzők műveiből. A budapesti koncert szólistája, az „ütőhangszerek varázslója”, az osztrák Martin Grubinger lesz. Művet írt számára Rolf Wallin (Das war schön!) Anders Koppel (Concerto, No. 3) Avner Dorman (Frozen in Time) és Friedrich Cerha (Concerto ütőhangszerekre és zenekarra). Utóbbit Eötvös Péter vezénylete mellett rögzítette lemezre.

Sebestyén Márta

Közreműködik: Deep Forest

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. március 27.

A koncert a népdaléneklés egyik legismertebb és leginkább mértékadó művésze, Sebestyén Márta filmélményeiről szól: részint azokból a filmekből idéz, amelyekben fellépett, részint azokból, amelyek hatottak rá és művészi fejlődésére. A koncerten, amelyet filmbejátszások és azokhoz kapcsolódó rövid történetek tesznek kerek egésszé, a magyar és a nemzetközi népzenei élet kiválóságai is fellépnek. A filmkoncert olyan rendezők alkotásait jeleníti meg, mint Anthony Minghella, Gaál István, Costa-Gavras, Robert Altman, Isao Takahata, Zolnay Pál, Szomjas György és Jancsó Miklós, hogy csupán néhányat említsünk. A koncerten ezekből a mozaikokból áll össze teljes kép Sebestyén Márta művészetének egy jelentős oldaláról.

Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok

Közreműködik: Kovács Róbert – orgona

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. március 28.

A Bécsi Filharmonikusok fellépéséhez aligha kell kommentár. Nem először járnak Budapesten, s a Művészetek Palotája megnyitása óta 2007-ben és 2008-ban is emlékezetes hangversennyel örvendeztették meg a magyar közönséget. Méltó partnerük a több mint félszáz esztendeje tevékenykedő karmesterfenomén, az Izraeli Filharmonikusok örökös zeneigazgatója lesz, egy olyan koncerten, amely a késő romantika és a korai modern zene határán kínál felejthetetlen élményt.

Recirquel: A meztelen bohóc – bemutató

Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

2014. március 28., 29., 30.

Az első magyar újcirkusz-társulat, a Vági Bence vezetésével 2013-ban debütált Recirquel sűrű évet zárt: túl vannak számtalan telt házas előadáson és egy sikeres oroszországi turnén is. A Müpa közönség-kedvenc artistái a Budapesti Tavaszi Fesztiválra új produkciót készítenek. A meztelen bohóc című előadás báli mulatságba invitál, amely során a jelenetek egy gondolatra épülnek: vajon hány réteget és álarcot kell eltávolítanunk magunkról, hogy megpillantsuk puszta valónkat?

Matt Bianco

Közreműködik: Concertgebouw Jazz Orchestra

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. március 30.

A nyolcvanas évek zajos világsikert arató brit popzenekara, a Matt Bianco legismertebb számait Mark Reilly és Mark Fisher adja elő a világ egyik legnevesebb jazz-zenekara oldalán, Henk Meutgeert vezényletével. Újjáalakulása után a Matt Bianco stílusa radikálisan megváltozott, de mindvégig szórakoztatóak tudtak maradni. 2012-es stúdióalbumuk, a Hideaway után első ízben lépnek fel Budapesten.

Rodin

Közreműködik: Szentpétervári Eifman Balett

Vígszínház

2014. március 31., április 1.

Az Eifman Balett új alkotása a világ egyik legjelesebb szobrászának, Auguste Rodinnek, valamint segítőjének, szerelmének és múzsájának, Camille Claudelnek állít emléket. Borisz Eifman azon kevés orosz koreográfusok egyike, aki hosszú évtizedek óta a világ élvonalába tartozik. 1977-ben alapította saját társulatát, a Leningrádi Új Balettet, melyet ma Eifman Balettként ismer a világ. Alkotásaiban a szenvedély, a dinamizmus, a spirituális kapcsolat társul az orosz balett fölényes technikai tudásához és kultúrájához.

Rojotango

Közreműködik: Erwin Schrott – ének, Rojotango String Ensemble

Vígszínház

2014. április 2.

A Rojotango érdekes és ötletes programja Astor Piazzolla és Pablo Ziegler tangóit, valamint argentin és brazil népdalokat kínál Erwin Schrott érzékien sötét hangjának segítségével. Erwin Schrott Uruguayban született, 22 évesen debütált operaénekesként. Villámgyors karrierje szédítő magasságokba repítette, olyan helyeken lépett fel, mint a Scala, a Met, a párizsi Opera National, a Wiener Staatsoper, a Covent Garden vagy a Buenos Aires-i Teatro Colón. Rojotango című CD-albumának elképesztő sikere után (mely ECHO Klassik-díjat kapott) most az anyag élőben is megszólal.

Közép-Európa Táncszínház: Peregrinusok – bemutató

Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

2014. április 2.

A Közép-Európa Táncszínház új bemutatója három egyfelvonásos darabot tömörítő produkció. A darabot Kun Attila, Mészáros Máté és Zachár Lóránd, három olyan fiatal koreográfus jegyzi, akik itthon kezdték meg karrierjüket, de „peregrináltak”, és táncművészként és koreográfusként külföldön váltak felnőtté. A Közép-Európa Táncszínház elsőként fogja egybe e három vitathatatlanul tehetséges alkotót, hogy együtt mutassák meg a hazai közönség számára, milyen az a táncművészet, amit ma ismer és táncol egész Európa.

Rufus Wainwright

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. április 3.

Az 1973-ban született amerikai-kanadai énekes, szövegíró és komponista, Rufus McGarrigle Wainwright zenéjének műfaji besorolása nem könnyű. A tenor hangú „poperistának” eddig hét saját lemeze jelent meg, írt filmzenét és klasszikus operát is, Robert Wilson színműve számára pedig Shakespeare szonettjeihez szerzett zenét. Rufus Wainwright várva várt budapesti koncertjén nemsokára megjelenő, Vibrate című best of-albumának változatos anyagát mutatja be.

All’ ungherese

Közreműködik: Patricia Kopacsinszkaja – hegedű, MR Szimfonikusok

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. április 4.

Eötvös Pétert, korunk egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjét művei avatott tolmácsolói köszöntik, többek között az első hegedűversenyének lemezfelvételét jegyző világhírű, moldáv származású Patricia Kopacsinszkaja, és a kortárs zene iránt elkötelezett MR Szimfonikusok. A karmesteri pódiumon az a Madaras Gergely fog állni, aki 2011-ben Junior Prima díjas volt, és nemrég az Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatójává neveztek ki.

Rameau: Les Fêtes de Polymnie

Közreműködik: Purcell Kórus, Orfeo Zenekar

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2014. április 6.

Ahogy már megszokhattuk, Vashegyi György ismét olyan csodát tesz le elénk, amelyet eddig nem ismertünk. A Budapesti Tavaszi Fesztivál zárókoncertje Rameau Les Fêtes de Polymnie című művének újkori világpremierje, amely a Rameau-emlékév rendezvényeként, a Művészetek Palotája, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Versailles-i Barokk Zenei Központ (CMBV) együttműködésében valósul meg. Az 1745-ben keletkezett opera-balett előadói között nemzetközi sztárokat is találunk, mindenekelőtt Véronique Gens-t, az egyik legismertebb barokk szopránénekest.

Rimszkij-Korszakov ária- és dalest

Születésének 170. évfordulója tiszteletére

Közreműködik: Karine Babajanyan, Wiedemann Bernadett, Mischa Schelomiansky – ének, Virág Emese – zongora

Budapest Music Center

2014. április 6.

Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezádéja valószínűleg szerepel a harminc legismertebb klasszikus zenemű között, dalait azonban feltehetően igen kevesen ismerik. Élőben ritkán van lehetőségünk e miniatűr remekműveket hallani – most itt a kiváló alkalom. Az előadók közül az örmény születésű szoprán, Karine Babajanyan kitüntetéssel végezte tanulmányait a Jereváni Állami Konzervatóriumban.