Egyre olcsóbban kínálják a vidéki szállodákat

Mind több és olcsóbb szálloda közül választhatnak az érdeklődők országszerte, a komoly felújítást igénylő műemléki védettségű egységekhez pedig akár jelképes összegért vagy ingyen is hozzájuthatnak a leendő tulajdonosok.

Debrecen Aquaticum

Az ország minden pontján válogathatnak a szállodavásárlásban gondolkodók, a kínálat egyre nagyobb, az árak pedig egyre alacsonyabbak, hiszen sok száz létesítmény került a piacra − csak az egyik legnagyobb ingatlanportál több mint ezer eladó szálláshelyet tart nyilván. A frekventált üdülőkörzetekben és a vidéki nagyvárosokban is hatalmas a választék néhány éve épült, jelenleg is működő, nagy alapterületű létesítményekből, wellness-szállodákból, műemléki védettséget élvező, évek óta bezárt, nemritkán a Monarchia idején épült házakból, de félkész, befejezetlen ingatlanokból is. Többször próbáltak meg túladni például a gödi Pólus Palace Zrt. ötcsillagos szállodáján és a hozzá tartozó szabadidős létesítményeken, többek között a 18 lyukú golfpályán, ám úgy tűnik, ez még milliárdos árcsökkentés után sem egyszerű feladat − az épületegyüttesért legutóbb már csak 1,3 milliárd forintot kértek.

Szombathelyen a Savaria, Szegeden a Kass, Miskolcon az Avas, Pécsett pedig a Nádor vár vevőre. Jóllehet a város már a környezetét is rendbe tette, továbbra sem akarja senki magáénak tudni a Balaton két legrégebbi, közvetlenül a vízparton épült szállodáját, a keszthelyi Hullámot és Balatont. A fonyódi hegyen két évtizede pusztul az a Sirály Hotel, de évek óta nem sikerül új tulajdonost találni az egykor szintén rendkívül közkedvelt balatonföldvári Juventus Hotelnek sem − a 2 hektáros területen lévő, 20 ezer négyzetméteres létesítményért már csak 450 millió forintot kérnek. A közelmúltban a hévízi önkormányzat is kénytelen volt piacra dobni a Hotel Aquamarint, mert a százszobás komplexum felújítására legalább 2,5-3 milliárd forintot kellene költeni, a helyhatóság minimum 1,4 milliárd forintot szeretne kapni a szállodáért. Az egyik legnagyobb volumenű félbemaradt építkezés ugyancsak Hévízen található: a felszámolás sorsára jutott győri Integral-Hexa Zrt. a fürdőváros és Alsópáhok között, 14 milliárd forintból egy 294 szobás wellnesshotelt kívánt építeni, ám a beruházás finanszírozási gondok miatt több mint 2 milliárd forint elköltése után leállt.

Továbbra is bizonytalan, mikor fogad ismét vendégeket a Princz Gábor érdekeltségi körébe tartozó West Union Invest Kft. által működtetett négycsillagos szentgotthárdi Gotth, Art Wellness & Conference Hotel. A még az elmúlt évtized közepén, több milliárd forintos költséggel az önkormányzat által működtetett helyi fürdő mellett felépített létesítmény idén márciusban − a szálloda honlapja szerint − két hónapra, felújítás miatt zárt be. A nyilvános cégadatok szerint az 577 millió forint jegyzett tőkéjű WUI az elmúlt három évben veszteségesen működött. Ebben jelentős része van a csökkenő vendégszámnak és az emelkedő üzemeltetési költségeknek is.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az elmúlt 15 évben több száz milliárd forintot költöttek el olyan szállodai beruházásokra, amelyek sosem térülnek meg. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint 2007 óta vissza nem térítendő támogatásként 34 milliárd forint jutott szállodafejlesztésre, miközben a válság óta a vendégek száma sok helyen inkább csökkent. A gondokat tovább növeli, hogy az elmúlt csaknem másfél évtizedben számos olyan térségben is épült szálloda, ahol annak kapacitását a jelenleginél nagyobb kereslet mellett sem lehetne kihasználni. Számos beruházó, illetve üzemeltető milliárdos adósságot felhalmozva azért jutott csődbe, mert nem tudta fizetni a fejlesztésre felvett devizahitelek kamatait. Több tucat szálloda van a hitelező bank vagy annak leányvállalata tulajdonában, a pénzintézetek és a felszámolók általában a létesítmények bérbeadásával igyekeznek megőrizni a működőképességet, miközben igyekeznek túladni az ingatlanon − az esetek többségében nem sok sikerrel.

/napigazdasag.hu/