Sokszínű pécsi nyár

Nyáron is irány Pécs!Idén nyáron Pécs és környéke ad otthont a legtöbb hazai fesztiválnak. Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló, több mint egy tucat programsorozat több száz fellépővel, a komoly- és könnyűzenétől a cirkusz- és utcaszínházi előadásokig, széles kínálattal várja a tartalmas kikapcsolódására vágyó érdeklődőket.

A sokszínű pécsi nyárból a budapesti közönség is ízelítőt kaphatott, 10 kiemelkedő rendezvény – a Fishing on Orfű, a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál, a Magyar Fúvószenei Nagydíj, a Felnőttbábfesztivál, a Sétatér Fesztivál, a Pécs Cantat, az ICWiP, a Rockmaraton, a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál és az EFOTT – bemutatásán keresztül, a Millenárison megrendezett sajtótájékoztatón.
A beharangozó programon a szervezők a többi között Kiss Tibi és Balanyi Szilárd a Quimbyből, a Ladánybene egy része, Takáts Eszter és zenekara, Tüke Ármin, Sowjet DJ, egy hamisítatlan harsona kvartett, valamint zsonglőrök és bűvészek produkcióin keresztül mutatták be az érdeklődőknek a közelgő fesztiválok hangulatát.

„Az idei nyár számtalan színes rendezvénnyel várja az érdeklődőket Pécsett. A programok összeállításakor most is arra törekedtünk, hogy mindenki megtalálja benne a számára vonzó eseményt, s így örömmel látogasson el hozzánk újra és újra az évad során”- emelte ki a beharangozó sajtóeseményen Szalay Tamás, a Pécs2010 Menedzsmentközpont kulturális igazgatója.

„Idén a Pécs2010 EKF program jóvoltából olyan, korábban még nem látott nemzetközi produkciókat is vendégül láthat Pécs, mint például a nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál. Emellett olyan új kezdeményezéseket is útjára indíthat a város, mint a Magyar Fúvószenei Nagydíj, melyekre méltán lehetünk büszkék hosszú távon itthon és külföldön egyaránt.” – tette hozzá Kardos József, a Pécs2010 EKF programigazgatója.

Nyáron is irány Pécs!

Ízelítő a Pécs2010 EKF program július-augusztusi fesztiválkínálatából

A sokak által Európa egyik legszebb tereként emlegetett, – a pécsi Bazilika előtt található, gesztenyefáktól árnyékolt – sétányon rendezik meg június 12-e és 20-a között a Sétatér Fesztivált. A szervezők a hazai könnyűzenei szcéna legfrissebb előadói mellett neves külföldi zenekarokkal, a kortárs dzsesszmuzsika legjobb magyar formációival, fiatal pécsi együttesekkel, világ- és népzenei koncertekkel, performanszokkal és táncbemutatókkal, valamint hétvégenként gyerekprogramokkal várják a helybelieket és a kikapcsolódni vágyó turistákat.

A Pécstől 16 kilométerre található, Európa-szerte ismert üdülőfalu immár harmadik alkalommal ad otthont a Fishing On Orfű fesztiválnak június 17-e és 19-e között. A hagyományteremtő célzattal létrehozott, tematikus alternatív könnyűzenei programsorozat három nagyszínpadon és több kisszínpadon, mintegy 80 fellépő zenekarral és tehetségkutató versennyel várja az idei érdeklődőket.

Július 4-e és 10-e között egy hétre Pécs a fúvószene fővárosává is válik, hiszen első alkalommal e városban rendezik meg a Magyar Fúvószenei Nagydíjat, ahol a 12 országból érkező, több mint 2000 közreműködő közel 200 koncerttel, valamint 200 óra zenei programmal várja az érdeklődőket Pécsett és a régióban. A fesztiválon a részt vevő zenekarok három kategóriában, négy nehézségi szinten mérik össze tudásukat a 13 000 euró összdíjazású Magyar Fúvószenei Nagydíj elnyeréséért egy tizenkét fős, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri előtt. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar szervezésében megvalósuló komolyzenei rendezvény célja, hogy a most útjára induló kezdeményezést pár év múlva Európa legrangosabb fúvószenei eseményei között tartsák majd számon.

Az idén tizedik születésnapját ünneplő, non-stop rock-punk-heavy metal fesztivált, a X. Jubileumi Rockmaratont hagyományosan a pécsi Malomvölgyi Arborétumban rendezik meg július 5-e és 11-e között. A szervezők célja, hogy a jubileum alkalmából minden idők legnagyobb Rockmaraton Fesztiválját hívják életre, négy élő zenei színpaddal és további négy programhelyszínnel, több mint 100 zenekar fellépésével.

Július 9-től 25-ig egy különleges és látványos, szabadtéri, családi programmal, a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivállal, a többi között tűzszínház, artista, bűvész és bohóc produkciókkal, nemzetközi társulatok közreműködésével várják a játékos szórakozásra nyitott, aktív érdeklődőket.

Idén Pécsre költözik az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, közismert nevén az EFOTT fesztivál. A július 13-a és 18-a közötti eseménysorozat célja, hogy a felsőoktatási intézményekben tanuló diákokat összehozza egy egyhetes kulturális és könnyűzenei fesztivál keretében, ahol a koncertek mellett megjelenési lehetőséget kapnak a diákszervezetek, felsőoktatási intézmények, felsőoktatással foglalkozó állami és civil szervezetek is. 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében, az EFOTT történetében először a hazai zenekarok mellett nemzetközi előadók is fellépnek a programban. A koncertek kiegészítéseként sport és off programok zajlanak, utcaszínházi előadásokkal, kiállításokkal, fényfestés-bemutatókkal.

Az ICWiP (International Culture Week in Pécs) – magyarul Pécsi Nemzetközi Kultúrhét – a dél-dunántúli régió egyetlen tematikus nemzetközi ifjúsági fesztiválja, amely magában foglal egy színvonalas nyári egyetemet is. Az idei, július 24-e és augusztus 1-je között, a pécsi belváros utcáin és terein zajló tematikus rendezvény közel ezer külföldi vendéget és magyar fiatalt vár idén is.

Ördögkatlan Fesztivál néven augusztus 4-e és 8-a között a Bárka Színház pécsi és baranyai intézményekkel karöltve, öt napon át, számtalan helyszínen várja a „katlanlakókat”. A fesztivál a magyar zenei élet legjelesebbjeinek közreműködésével, nagyszabású koncert keretében emlékezik meg immár Örökös Fővédnökéről, a legendás énekesről, Cseh Tamásról. A programsorozat idei kiemelt vendége Székelyföld lesz, de a szervezők fellépőket és látogatókat várnak Európából, Ázsiából és Amerikából is.

Pécs városa Európa élvonalába tartozó kóruszenei múlttal rendelkezik, melyről személyesen is meggyőződhetnek mindazok, akik augusztus 15-e és 22-e között ellátogatnak a Pécs Cantat rendezvényeire, ahol Európából és más földrészekről mintegy 1000 énekes mutatkozik be. A 6 műhelyben zajló rendezvény során, neves pécsi karnagyok és rangos külföldi szakemberek értő vezetésével, a résztvevők pécsi kórusokkal közösen tanulják Bartók és Kodály remekműveit, kortárs magyar szerzők darabjait és népszerű kórusműveket, melyeket koncerteken mutatnak be a város különböző helyszínein. Különleges élményt kínálnak az esti közös éneklések is, melynek során az egyedi atmoszférájú Dóm téren a város polgárai és a turisták is együtt énekelhetnek a nagy nemzetközi kórussal, valamint Pécs neves zenei együtteseivel.

2010-ben nyár végén egy héten át Pécs lesz a bábosok igazi fővárosa, hiszen itt rendezik meg augusztus 23-a és 28-a között a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivált. A fesztivál ötven hazai és külföldi társulat előadásával várja az érdeklődő közönséget. A rendkívül színvonalas versenyprogram mellett – melyben elsősorban kísérletező, kamaratermi előadások szerepelnek – igazi fesztiválhangulatot varázsol Pécs belvárosába a vásári bábjátékosok találkozója, továbbá a hazai és külföldi bábkiállítások és bábos workshopok színes kavalkádja.