Biciklizés Burgenlandba

Burgenland sportolási lehetőségek gazdag tárházát kínálja minden mozgásra éhező számára. Az elmúlt évek során a legfiatalabb osztrák tartomány, Ausztria vezető kerékpár desztinációjává lépett elő.

Ausztria vezető kerékpár desztinációja

A Burgenland Tourismus és a Magyar Kerékpárosklub kezdődő együttműködésének a célja az, hogy az egykori Várvidék  kíválóan kitáblázott, összesen 2.500 kilométer hosszú kerékpárút-hálózatát – a kellemes családi túrakörtől a kihívásnak számító hegyikerékpár-útvonalig –  Magyarországon még jobban népszerűsítse.

Burgenland a Fertő-tó környékéről le egészen Dél-Burgenlandig kínál biciklisbarát szálláslehetőségeket. Ezek a helyek azzal csalogatnak, hogy Burgenlandot a drótszamár nyergéből fedezzük fel és élvezzük ki a különböző régiók előnyeit.

Különösen kedvelt a 138 kilométer hosszú  Fertő tavi kerékpárút, amely újabban a „felfedező  túrának“ köszönhetően a Duna menti kerékpárúttal is összeköttetésben áll. A hegyi kerékpárosok a Rozália, az Írott-kő és a Vashegy meredek szakaszain tombolhatják ki magukat. Aki pedig egy kicsit nyugisabbra akarja venni a figurát, akár e-biciklire is pattanhat, mert Burgenlandban ez ugyanúgy “menőnek” számít.

A Magyar Kerékpárosklubban a Burgenland Tourismus új partnerre talált. Első lépésként a Kerékpárosklub tagjai kedvezményes szállás igénybevételére jogosultak tagkártyájuk felmutatásával.

Az egyre erősődő öko- és kerékpáros turizmus kiszolgálása fontos feladat. Vasúton kényelmes és kedvező  áron juthat el az EURegio-vonatokkal Szombathely és Szentgotthárd állomásokon át Dél-Burgenlandba, valamint a Sopronból és Budapest-Győr vonal(ak)on keresztül Észak-Burgenlandba. Ezekre a vonatokra kedvezményes menetdíjak érvényesek. A menetrendben kerékpárjelzéssel feltüntetett vonatokon a kerékpár szállítása ingyenes. A 6 és 14 éves kor közötti gyermekek féláron utaznak.

Az új, három országot átszelő kerékpárút Burgenland legdélibb csücskében található, Ausztriát, Magyarországot valamint Szlovéniát köti össze. A Rába-Őrség-Goričko Natúrparkon áthaladó 80 kilométeres szakaszon kultúrák, tájak és ízek változatos kínálatával ismerkedhet meg a látogató.

„Szél, bor és víz“ a mottója a közel 97 km hosszú Felfedező Biciklitúrának, amely a Duna mentén illatozó szőlőskertek mentén haladva a Fertő-tó nádborította partjáig tart. A kellemesen egyenletes út mentén található számos betérő a víz és bor mellett igazi finomságokat kínál.

Téved, aki azt gondolja veszélyes útitársaktól kell tartania – a nagy szélkerekekről van szó, melyek ámulatba ejtik az embert. Százával szegélyezik az utat és békésen állnak a Pándorfalui fennsík messzi tájain. Az 51 kilométer hosszú szél kerékpárúton biztonságban haladnak a kerékpárosok az „óriások“ között, s az ember csak remélni tudja, hogy a tekerést egy kis hátszél édesíti…

Az e-biking világszerte felfelé ível. Burgenlandban már egész sora található az „e-bike és solar-töltőállomás üzemeltetőknek, ahol a bicajosok sokszor még ingyen is „tankolhatnak“ áramot. A Fertő-tó is alaposan felkészült az e-bikerek fogadására. Pomogytól Fraknóig 23 töltőállomás található, így aztán semmi sem állhat egy gondtalan kerékpártúra útjába.