Összeomolhat az EU-s biztosítási rendszer

Külföldi tartózkodás során is előfordulhat, hogy gyors orvosi beavatkozásra van szükségünk. Egy kis plasztikkártya felmutatásával ugyanolyan áron juthatunk segítséghez, mintha az adott országban lennénk biztosítottak. Legalábbis eddig így volt, a válságállamokból azonban olyan jelzések érkeznek, hogy csak pénzért látják el a külföldieket.

Európai biztosítás

Az Európai Unió területén minden magyar biztosított számára igénybe vehetők a sürgős egészségügyi szolgáltatások. Három feltétellel:

  1. ha rendelkezünk egy kis műanyag lapocskával, az európai biztosítási kártyával;
  2. olyan szolgáltatót kerestünk fel, aki szerződéses viszonyban áll a kinti egészségbiztosítási szervvel;
  3. nem botlunk a válság miatti korlátozásba.

Noha az európai jog szerint a kinti orvosnak úgy kell ellátnia a magyarokat, mintha az adott tagállamban lennének biztosítva, a Biztosítási Szemle arra figyelmeztet, hogy összeomlás szélén áll az európai biztosítási rendszer.

Egyre több olyan jelentés érkezik, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő EU tagországok állami kórházai megtagadják a külföldi betegek egészségügyi ellátását, akik Európai Egészségbiztosítási Kártyával vennék igénybe a szolgáltatásokat, vagy utólag milliós számlákat nyújtanak be nekik.

A szakmai honlap szerint elsőként belga biztosítók arra hívták fel arra a figyelmet, hogy a biztosítási kártya bemutatása ellenére az állami kórházak magánbetegként kezelik őket, amely horribilis kezelési költségeket von maga után. Leginkább Spanyolországban kell erre vigyázni, de más magyarok által kedvelt tengerparti országokból is jelentettek ilyet, így például Görögországból, Portugáliából és Olaszországból. Emellett óvatosnak kell lenni Romániában is, ahol hasonló nehézségekkel kell szembenézni az utazónak.

Az európai biztosítási kártya ügyes dolog, nagy előnye, hogy teljesen ingyenes. Csak fel kell menni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjára (oep.hu) és honlapon az időpontfoglaló ábrára kell kattintanunk, ugyanott találjuk meg a lakóhelyünkhöz legközelebbi ügyfélszolgálat adatait is. Előre lehet időpontot foglalni, a jövő hétre például ez még több napra is megtehető. Érdemes időben kapcsolni, mert a kártyák tömege jár le a következő hónapokban, a tumultuózus jelenetek elkerülése érdekében idén kivételesen a még érvényes okmányokat is lecserélik. Az ügyintézés maga csak néhány percig tart, a kártyát pedig helyben ki is nyomtatják. A felnőtteknek ehhez személyit, lakcímkártyát és taj-igazolványt kell magukkal vinniük. A gyermekeknél pedig ezen felül születési anyakönyvi kivonatra is szükség van. Az ügyet postán vagy elektronikusan is elintézhetjük.

A gond csak az, hogy mire a magyarok széles tömegei megismerik ezt a lehetőséget, szép lassan összeomlik a rendszer. Az európai egészségbiztosítási kártya – amely elvileg sürgősségi ellátást és krónikus betegségek kezelését is fedezi – állami kórházak általi elutasítása az elmúlt hét hónapban kialakult jelenség – állítja a Biztosítási Szemle. Az Európai Bizottság is foglalkozik az üggyel, miután egyre több panaszt kapott Spanyolországra vonatkozóan – mondta az EB szóvivője, Jonathan Todd, aki azt tanácsolta a pácienseknek, kérjenek megerősítést a kórházban, hogy a kezelés, amiben részesülnek az állami egészségügyi ellátás része. A megerősítésre akkor is szükség van, ha a beteg magánbiztosítással is rendelkezik, mert ennek csak az államin felüli ellátás költségeit (például a kinti állampolgárok által is fizetendő térítési díjakat, különszobát) kellene fedezni, ennek ellenére a teljes számlát ezekre terhelik. S mivel a magánbiztosítók legtöbbször csak utólag fizetnek, a sérült vagy rosszul levő ott állhat egy sokmilliós számlával a kezében, amit neki kell – legalábbis átmenetileg – kifizetnie.

A kártya az alábbi országokban használható  fel

Ausztria, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Hollandia, Olaszország, Belgium, Írország, Portugália, Ciprus (görög rész), Izland, Románia, Csehország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Svájc, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Svédország, Észtország, Litvánia, Szlovákia, Finnország, Luxemburg, Szlovénia, Franciaország, Málta, Görögország, Németország.

/Heti Válasz/