Erősödik a német utazási kedv

2013-ban tovább erősödik a németek utazási kedve a 2012-es rekordév után. Az előző évekhez hasonlóan idén is a stuttgarti CMT-n ismertette a FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen) a németek utazási hajlandóságát vizsgáló kutatásainak legújabb eredményeit.

FUR (Forschungsinstitut für Urlaub und Reisen)

Martin Lohmann szerint a nyaralások szempontjából rekordévnek mondható 2012 után, amikor decemberben sikerült megdönteni a nemzetközi turistaérkezések számában mágikusnak számító egymilliárdot, a 2013-as esztendő még jobbnak ígérkezik.

Németországban. Bár a német gazdaság helyzete a megkérdezettek 47%-a szerint rosszabbodni fog (2012-ben 53% vélekedett így),és csak 12%-uk számol javulással (2012-ben 11%), a saját gazdasági helyzet megítélésében sokan továbbra is optimisták. A decemberi megkérdezések alapján, ugyanis a lakosság több mint háromnegyede (77%) már tervezi a nyaralását és 36%-ra tehető azoknak a száma, akiknek pénzük, idejük és kedvük is lesz elutazni (2009-ben ez 28%, 2010-ben 31%, 2011-ben 33%, 2012-ben pedig 35% volt). A megkérdezettek 24%-a a tavalyi évhez hasonlóan 2013-ban is többször kíván nyaralni menni, míg 17% azoknak a száma akik kevesebbet tudnak utazni. A hangulat a kiadások tekintetében is pozitív maradt: 2013-ban a megkérdezettek 28%-a kíván többet költeni nyaralása során (2011: 26%, 2012: 29%), s a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is csak 18% mondta azt, hogy kevesebb pénzt tud majd kiadni a szabadsága alatt.

A FUR a tavalyelőtti és tavalyi megkérdezés után vizsgálataiban idén is kitért a német gazdasági helyzet megítélésére. A megkérdezettek közül a legtöbben úgy vélik (47%), hogy a világban tapasztalható sok bizonytalanság miatt a német gazdaság helyzete rosszabbodni fog. A megkérdezettek 41%-a szerint nem lesz jelentős változás, a javulásban viszont csak 12%-uk hisz.

A személyes gazdasági helyzet megítélése ugyanakkor egyre optimistább: 23%-ról 24%-ra emelkedett azoknak a száma, akik a helyzetük javulásával számolnak. A tavalyi 51% helyett idén 52% szerint nem történik változás, rosszabbat pedig 26% helyett már csak 24%-uk vár. Emellett az utazási kedv is növekszik: a tavalyi 76%-ról 76,2%-ra.

A felmérések szerint az utazási szakma is elégedett: bár 1990 óta 16 ezerről 10 ezerre csökkent a hagyományos utazási irodák száma, a foglalások nagy része továbbra is rajtuk keresztül realizálódik. Ennek köszönhetően a szakma az előző évek jó eredményeihez képest 2012-ben még több utassal és bevétellel számolhatott. Ezt a FUR következtetései is alátámasztják: az eddigi adatok alapján 2012-ben összesen 70 millió 5 napnál hosszabb utazás realizálódott (+1%), a kiadások pedig nagy valószínűséggel elérik majd a 62 milliárd eurót (+2%). Emellett 2012 első 10 hónapjában újabb 4%-kal 358 millióra emelkedett a Németországban eltöltött vendégéjszakák száma is, amiből 60 millió a külföldi vendégek (+8%), 298 millió pedig a belföldi turisták „számlájára írható” (+3%).

A FUR kutatásai szerint az úti célok tekintetében idén sem várhatóak nagy változások. Azaz az előző évekhez hasonlóan, az utazások harmada idén is belföldön, harmada a Földközi-tengeri országokban realizálódik, a harmadik harmadon pedig a többi ország osztozik. A legfontosabb úti célok tekintetében Németország 2013-ban is 30%-kal áll az élen, majd Spanyolország, Olaszország, Törökország és Ausztria következik. A számítások szerint az utazások csaknem kétharmada ebbe az öt országba irányul. Bár a megkérdezések alapján 2013-ban a Földközi-tenger vidéke, Skandinávia és a tengeren túli célok rendelkeznek a legnagyobb növekedési potenciállal, a lehetőség valójában valamennyi ország számára adott. Ez azzal magyarázható, hogy Németországban a széles turisztikai kínálat révén egyre jobban kitágul a világ. Következésképpen az egy adott desztinációhoz hűséges utazót felváltja az új helyekre is kíváncsi német turista, azaz a “multiopcionális” vendég, aki egyszerre több országot is szívesen meglátogatna, és döntése jól befolyásolható az érdeklődését felkeltő ajánlatokkal. Ezért a FUR szerint, megfelelő marketinggel valamennyi országnak jó esélyei lehetnek a német piacon.

Az utazási motivációk tekintetében továbbra is a strandolás, a városlátogatás, a természetjárás vezetnek az aktív nyaralás, az egészségturizmus, a wellness és a kulturális utak előtt. Emellett továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a hajós utak, amelyek az elmúlt évben is 15%-os növekedést produkáltak, és a becslések szerint a fejlődés még koránt sem fejeződött be. A megkérdezések alapján 2013-ban tovább növekszik a kerékpáros utak és a wellness iránti kereslet is.

A FUR vizsgálata a baden-württembergiek utazási szokásaira is kiterjedt. A megkérdezések alapján az itt élők szívesen és sokat utaznak, és a többi német tartománnyal összehasonlítva az utazások tekintetében az élen állnak. Az összes német nyaralás 12%-a ugyanis általuk realizálódik. Baden-Württemberg lakosságának 75%-a évente legalább egyszer egy 5 napnál hosszabb nyaraláson, 38%-uk pedig rövidebb, 2-4 napos üdülésen vesz részt. Az újdonságokat is kereső utazásaik keretében legszívesebben várost látogatnak, kulturális utakra vállalkoznak, vagy aktív nyaraláson vesznek részt. Külföldön eltöltött nyaralásaik aránya 75%, ami magasan meghaladja a német átlagot (69%). Legkedveltebb úti céljaik az európai déltengeri országok. Mindemellett szívesen maradnak hazájukban is, legtöbbször a saját tartományukban (30%). Általánosságban elmondható róluk, hogy nagyon nyitottak: sokféle nyaralási forma és úti cél iránt érdeklődnek. S mint ahogy az egy korábbi FUR vizsgálatból kiderült, egyúttal a legtöbb pénzt is ők költik nyaralásaik során.

Bár 2012 igazi rekordévnek számít a német turizmusban, a szakma 2013-ban még jobb turisztikai évvel, tovább emelkedő vendégszámmal és növekvő bevételekkel számol. Mindezt alátámasztja az is, hogy a németek életében az utazás igencsak előkelő helyet foglal el: a szabadságáról senki sem mond le szívesen. A kiszámíthatóbb gazdasági feltételeknek köszönhetően az utazási hajlandóság is nagyobb, mint az előző években, így továbbra is nagy keresletre lehet számítani az utazási piacon. Ugyanakkor meghatározóak lesznek az árak is.

Az előrejelzések szerint a klasszikus utazási formák – strandolás, pihenés, természetjárás, családi nyaralás – maradnak továbbra is a legkeresettebbek. Növekedési potenciállal a wellness, a hajós és kerékpáros utak bírnak. Az úti célok tekintetében sem várhatóak nagy változások. Kisebb növekedéssel bárki számolhat, ám a legnagyobb esélyes a Földközi-tenger vidéke, a távoli országok és Skandinávia. Az utazók évről-évre egyre igényesebbek, tapasztaltabbak, nyitottabbak és rugalmasabbak. A régi, megszokott célok helyett szívesen választanak újakat, egyre nagyobb kihívást jelentve az utazási szakma számára. A FUR véleménye szerint az egyre erősödő konkurenciaharcban a vevők konzekvens megcélzása, az egyes célcsoportok profi megszólítása és igényes kiszolgálása, valamint a differenciált termékek jelenthetik a siker kulcsát.