Csak borravalót kap, fizetés nincs

GSZT Jogi rovat

A munkahelyiterror.blog.hu-n olvastuk, amit az alábbiakban változtatás nélkül közzé teszünk.

GSZT Jogi rovat

Tisztelt Blog!

Kedves szomszédomnak szeretnék tanácsot kérni. Egy étteremben dolgozik, felszolgálóként. Relatíve normális munkabérrel lett bejelentve, ráadásul megkapja (nem zsebbe, ezt is „lejelentve”) a borravalót is. A borravalót minden nap meg is kapja, ezzel nincs probléma. Viszont fizetést, – amióta ott dolgozik, fél éve – nem kapott, csak néha 5-7000 Ft-ot, hogy most ennyi van. A főnöke mindig arra hivatkozik, hogy magas a rezsi, ki kell fizetni a szakácsokat, stb… és nekik ott a borravaló, ami egy minimálbéres fizetésnek felel meg.

Az a kérdés, hogy mit tehet? Fizetési papírt nem kap, ami biztos, hogy a járulékokat rendesen fizetik. Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

Bárhonnan is nézem, a borravalót nehéz lenne a törvény szempontjából alapbérnek minősíteni, márpedig a munkáért bér jár, ez a törvény alapelve.  Más kérdés, hogy a munkaügyi papírok szerint bért kap a munkavállaló, tehát nehéz lenne bizonyítani, hogy valójában nem erről van szó.  Sajnos a vendéglátásban gyakori az efféle fizetési mód, az viszont ritka a praxisomban, hogy ezért bármelyik munkavállaló szót emelne.  Az viszont biztos, hogy a munkabérről, levonásokról havonta kellene (kellett volna) kimutatást kapnia a munkavállalónak, ennek elmulasztása apeh bírságot vonhat maga után a munkáltatóra.

Üdvözlettel: Erynnis