Várjuk az Öbölbeli turistákat

Arabian Travel MarketNagyszabású, az Arab-öböl térségét érintő roadshowra indult a Magyar Turizmus Zrt. a térségből hazánkba irányuló  beutazó turizmusban érdekelt szolgáltatók együttműködésében. Dohában egy szakmai találkozón, Dubaiban pedig az Öböl-menti országok legnagyobb kiállításán, az Arabian Travel Marketen mutatkozik be hazánk turisztikai kínálata a térség jelentős turisztikai döntéshozói és utazásszervezői előtt. A roadshow keretében debütál az MT Zrt. angol-arab nyelvű kiadványa, amely fotókkal gazdagon illusztrálva tárja a potenciális utazók elé Magyarország turisztikai kincseit. Mint ismeretes, az MT Zrt. 2011. évi marketingtervében kiemelt területként szerepel az ún. feltörekvő piacokon – köztük az Arab-öböl térségében – való megjelenés aktív turisztikai marketingtevékenység végzésével, amelynek része a mostani, Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat érintő roadshow, a társaság ún. Bolygócsoportjának szervezésében.

{module 221}

A rendezvénysorozat első  állomása május 1-jén Katar fővárosa, Doha volt, ahonnan az utazók az ötcsillagos Qatar Airways járataival, január óta közvetlenül is elérhetik Budapestet a Magyar Turizmus Zrt. által újjászervezett Légi Marketing Alapnak (LMA) is köszönhetően. A katari utazásszervezők részére rendezett workshopot hazánk dohai nagykövete, Szabó László is megtisztelte jelenlétével. A program részeként, a szakmai találkozón megjelent közel negyven turisztikai szakember speciálisan az arab utazók igényeinek megfelelően nyerhetett betekintést Magyarország turisztikai kínálatába, Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatójának prezentációjából. A rendezvény második felében a helyi szakemberek a magyar szolgáltatók képviselőivel folytathattak tárgyalásokat, és egy négynapos magyarországi utazás is gazdára talált a Qatar Airways és a Danubius Hotels felajánlásában. 

A roadshow május 2-5. között Dubaiban folytatódik, méghozzá az Öböl-menti országok legnagyobb kiállításán, ATM-en (Arabian Travel Market – www.arabiantravelmarket.com), amelyen a Magyar Turizmus Zrt. – 14 társkiállítóval közösen – első alkalommal népszerűsíti Magyarországot mint turisztikai úti célt. A vásár nyitónapján az MT Zrt. fogadást rendezett a nemzeti standon, amelyen a térség legjelentősebb utazásszervező vállalatai mellett részt vett Gyuris János kuvaiti nagykövet is.

A négynapos turisztikai rendezvény ideje alatt az MT Zrt. az érdeklődőket a korábban már számos díjjal elismert standján várja, amely a magyarországi felszín alatti vízkincset és az alapvetően erre épülő gazdag egészségturisztikai kínálatot állítja a figyelem középpontjába. A 75m2-es, látványos standra egy különleges attrakció is csalogat: a látogatók hazánk változatos turisztikai kincsei mellett a porcelánfestés művészetét is megismerhetik.

Az érdeklődők az MT Zrt. új, angol-arab nyelvű kiadványában is olvashatnak hazánk gyógy- és wellness kínálatáról A roadshown debütáló, Magyarország  általános turisztikai kínálatát bemutató brosúra 12-12 oldalon, fotókkal gazdagon illusztrálva csinál kedvet egy magyarországi utazáshoz. Mint ismeretes, az MT Zrt. B2B piacként kezeli az Arab-öböl térségét, vagyis olyan területként, ahonnan nézve Magyarország távoli, egzotikus úti cél, ezért a turisták kevesebben, és jellemzően szervezetten, azaz utazási irodákon keresztül érkeznek. Ezekben az országokban az MT Zrt. elsősorban az utazásszervezők megnyerésére helyezi a hangsúlyt.

A Közel-Keleten kb. 6000 utazási irodát, illetve touroperátort tartanak számon, amelyek kb.60%-a három országban – Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom – koncentrálódik, és többnyire kisebb helyi irodaként működik. A nagyobb utazási vállalatok elsősorban az Öböl-menti országokra jellemzőek, amelyek a főként üzleti csoportok utaztatásán kívül szélesebb körű szolgáltatásokat is nyújtanak, és kifejezetten stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek. A roadshown továbbá olyan szakemberek is részt vesznek, akik az Öböl-menti turisztikai piacon többnyire a nagyobb légitársaságok üdülési divízióit képviselik. A rendezvénysorozatra ezen kívül az MT Zrt. a jelentős helyi utazási irodai szövetségek szakembereit és azokat az utazásszervezőket is meghívta, akiket korábban tanulmányút keretében már vendégül látott hazánkban a társaság. Az ATM-re a Qatar Airways közreműködésében a dubai Qatar Holidays Office főbb partnereit is várják, valamint a magyar nemzeti standra a Magyar Nagykövetség személyesen invitálta azt a 30 kuvaiti tour operátort, akik a Nagykövetség által április 7-én, Kuvaitban megrendezett Magyarország turizmusát bemutató workshopon részt vettek. 

Az Öböl-menti országok turizmusáról a 35 ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) hamarosan publikálja azt az ETC-UNWTO tanulmányt, amelyből többek között kiderül, hogy az Öböl-menti országok küldőpiaca a világ egyik legmagasabb növekedési ütemű piaca. Utazói számára Európa könnyen megközelíthető, nem túl drága, elsősorban nyári úti cél. A térségből érkező turisták rendkívül igényesek, személyre szabott szolgáltatásokat várnak és alaposan feltérképezik előzetesen a megcélzott desztinációt. Jellemzően sokat költenek, és gyakran visszatérnek a korábban felkeresett desztinációba, amennyiben annak szolgáltatásaival elégedettek voltak. Rendszerint családdal, vagy nagyobb baráti társasággal indulnak útnak, és hosszabb időt töltenek el egy-egy célterületen. Az európai országokat – az eltérő környezet és atmoszféra élvezete mellett – azért is kedvelik, mert a társadalmi státuszhoz egyre inkább hozzátartozik az európai utazás.

{module 221}