11. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

Már hagyományosnak lehet tekinteniMár hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint gasztronómiai különlegességek bevezetése.

{module 221}

A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezett az első söröshordó, melynek tartalmát ingyen mérték ki a látogatók számára. 

Az 5 napos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgált. Mintegy harminc fajta sörrel ismerkedhettek meg a látogatók, és a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeztek meg a szervezők. Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1 l-es korsókból fogyaszthatták a folyékony kenyér szerelmesei. 

A XI. Csabai Sörfesztivál  és Csülökparádé sem múlhatott el főzőverseny nélkül. Prohászka Béla zsűri elnök, így értékelte a versenyt.
„Összesen 96 csapat főzött a fesztiválon. Érdekesség, hogy 80%-uk a pörköltet választotta, 10-15%-uk babbal vagy káposztával próbálta gazdagítani a pörköltalapot, és körülbelül 5% volt az, aki grillezett csülökkel állt a zsűri elé, megjegyzem, sajnos kevesebb sikerrel. 
Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan bánunk a csülökkel a faszénen, a grillen… Nekünk úgy látszik ezt a fajta csülök elkészítési módot még picit tanulnunk, gyakorolnunk kell.” 

A versenyen, az első helyen a Harruckern János Közoktatási Intézmény diákjai végeztek, a második a Baromfiudvar 2002 Kft. csapata lett, a harmadik helyért járó kupát pedig egy kabai csapat vihette haza. Mindhárman egyébként pörkölt jellegű étellel neveztek be a versenyre, és minőségi alapanyagokkal dolgoztak.

{module 221}