Rövid hírek 2011.07.05

GSZT Rövid hírekLiszt ünnep Moszkvában

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére nagyszabású hangversenyt szerveztek a moszkvai Kremlben 2011. június 17-én. A budapesti „Concerto Budapest” szimfonikus zenekar Krzysztof Pendereczki vezényletével és Maxim Fedotov orosz hegedűművész közreműködésével Liszt Ferenc, Beethoven és Pendereczki műveket adott elő hatalmas sikerrel.

{module 221}

A Magyar Turizmus Zrt. külképviselete és a Nagykövetség a hangversenyre közösen invitálta a moszkvai touroperátorokat tömörítő ún. „Club-Vengria” tagjait, valamint a sajtó munkatársait (több mint 70 főt).
A koncertet megelőzően Szegedi Andrea külképviselet-vezető több rádióriportot adott a hangverseny apropóján Magyarország turisztikai kínálatáról, s számos híradás jelent meg az orosz sajtóban a jeles eseményről és hazánkról.

*****

Új sztráda szabályok Lengyelországban

2011. július 1-től elektronikus autosztráda fizetést vezetnek be Lengyelországban (9 fő feletti utaslétszámot szállító autóbuszokra ViaBox. Bővebb információ  a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet honlapján www.lengyelorszag.travel  Június 30-al megszűnik az eddig használt matrica.

*****

Hatékony reklámeszközök Bécsben

Komoly érdeklődés és rengeteg pozitív visszajelzés övezi a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére és kreatív koncepciója által megvalósult köztéri galériát Bécsben, amely hazánk soros EU-elnöksége és a Liszt-jubileum jegyében 18 impresszióban mutatja be azt, hogy mit adott Magyarország Európának. A Magyarország köztéri galéria elnevezés alatt futó projekt keretében, Bécs belvárosának szívében egy hónapon át, fotókkal és magyarázó szöveggel ellátott plakátok hívják fel a figyelmet a magyar kulturális örökségre, valamint az ország turisztikai kincseire. Az MT Zrt. bécsi képviseletére egymás után érkeznek a pozitív visszajelzések, s sokan a látottaktól inspirálva a nyár során Magyarország felkeresését tervezik. A „sláger“ a Gödöllői-kastély, amely a kiállítás nyitóképe is egyben, s a magyarázó szövegből kitűnik, hogy nemcsak Sissi császárné töltött el több mint 2000 napot a kastély falai között, hanem az EU minisztereinek informális találkozói is itt zajlottak le az elmúlt hónapokban.
Az osztrák közéleti és szakmai lapok közül több is foglalkozott a rendkívüli kiállítással, s ennek apropóján kifejezetten ajánlják az olvasónak mind a kiállítás, mind pedig Magyarország felkeresését. Ausztria leghallgatottabb kereskedelmi rádióadója, a KroneHIT zenecsatorna programajánlóként tucatnyi rádió-spoton keresztül hívja fel az osztrákok figyelmét a kiállítás érdekes tematikájára: pl. a magyar leleményesség, az alkotószellem és csodálatos magyar természeti és kulturális kincsek. A szabadtéri kiállítás célja, hogy a megszokott kliséken túlmutatva ábrázolja az országot, s építse a pozitív imázst. A galéria bemutatja többek között Budapest újonnan felfedezett termálvizes barlangját, korunk Woodstockjának aposztrofált Sziget Fesztivált, az egerszalóki sódombot és a balatoni vitorlásokat. A plakátok egyike megismerteti a bécsieket a C-vitamin felfedezésének történetével, míg egy másikon arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak a világhírű párizsi Eiffel-tornyot, hanem a budapesti Nyugati pályaudvart is Gustav Eiffel tervezte.
A galériát nemcsak a bécsiek, hanem a városba látogató külföldi turisták is kedvelik. Az elmúlt hetek óta – a fiákerek mellett – már hozzátartozik a bécsi városképhez a Hofburg előtti képgaléria árnyékában megpihenő, s a kiállítás témájáról diskuráló járókelők látványa is. Az akció reklámszempontból is igen hatékony kommunikációs eszköznek bizonyul(t), mert egy látogatókontaktus elérése nem egész egy forintjába (!) került a szervezőknek. Az MT Zrt. bécsi irodájának várakozásai szerint az egy hónap alatt mintegy három millióan láthatják majd a posztereket. Szerencsés egybeesés, hogy a Magyarország köztéri galéria megnyitásának első hetében került sor a Hofburgban a nemzetközi Világgazdasági Fórumra, így a kiemelt rendezvényre érkező 500 politikus és üzletember, valamint népes kíséretük is láthatta a rendhagyó kiállítást. A program a magyar európai uniós elnökség és a Liszt-év jegyében zajló ausztriai rendezvénysorozat záróeseménye. A poszterek a Hofburg előtt található Michaelerplatzon láthatóak egészen július harmadikáig.

*****

MISZ a Vajdaságban

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége felkérést kapott a Vajdasági Magyarkanizsai Község Turisztikai Hivatala vezetőségétől, hogy tartson előadássorozatot az idegenvezetésről, melyre 2011. június 17-18-án került sor.
Az előadássorozatot nagy érdeklődés kísérte a helyi média, a TV, rádió és az újságok részéről. Az esemény része a határon átnyúló kapcsolatok ápolására irányuló törekvéseinknek.
A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége részéről az előadássorozat résztvevői: Bálint Zoltán elnök, Róth Péter alelnök egyben tolmácsként is, Vasváry Márton alelnök, Dr. Szuhaj Katalin idegenvezető, Dr. Kovács Anita idegenvezető és Koltai Péter idegenvezető.

*****

Szaporodnak a „sütőnénik”

A hazai cukrászdák forgalma az elmúlt években mintegy harminc százalékkal csökkent. A szakma egyik nagy hátráltatója a feketegazdaság terjedése mellett a minőségi oktatás hiánya – írja a Magyar Hírlap.
„Az elmúlt évek gazdasági válsága sajnos érzékenyen érintette a cukrászokat is, azonban az ipartestület tagjai által február óta tapasztalt változások talán adhatnak némi okot a bizakodásra” – mondta Pataki János, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete, illetve a Cukrász-, Fagylalt- és Csokoládékészítők Világszövetségének elnöke.
A forgalom országszerte mintegy harminc százalékkal csökkent az elmúlt években. Az ágazat egyik legnagyobb problémája a forgalomcsökkenés mellett a feketegazdaság terjedése: jelentősen megszaporodott az úgynevezett otthoni sütőnénik száma, akik – főleg vidéken – ipari mennyiségben készítenek megrendelésre tortákat, süteményeket. Az ilyen otthoni sütödék jogtalanul jelentős versenyelőnyre tesznek szert az engedélyekkel rendelkező cukrásziparosokkal szemben, hiszen ha közterheket nem kell fizetniük, jóval olcsóbban kínálhatják portékájukat. Élelmiszer-higiéniai szempontból sem felelnek meg az otthon árusított sütemények a szigorú előírásoknak.
Az ipartestület már egyeztetett a hatóságokkal, s ígéretet kaptak arra, hogy hamarosan utánajárnak a „feketézőknek”. A feketegazdaság felszámolása azonban nem könnyű feladat.

*****

Mobilos fizetés?

Eric Schmidt, a Google egykori vezére szerint jövőre a vendéglők és nagyobb áruházak egyharmadában már fizethetünk érintés nélküli átutalással – írja a Bitport.
Schmidt szerint a „kritikus tömeg” az NFC terminálok elterjedésében az egyharmados arány, ekkor érzi majd a legtöbb felhasználó úgy, hogy már van értelme kipróbálni a mobiltelefonokban és egyéb kütyükben addigra általánossá  váló megoldást. A Google éléről idén áprilisban távozó, ám „vezérkari” szerepben továbbra is dolgozó szakember szerint Amerikában és Európában más és más hajtóereje lesz a technológia robbanásának: az egyik kontinensen biztonsági okokból érdemes váltani, a másikon pedig a bankok generálhatják az NFC terjedését. 
Eric Schmidt az amerikai és európai bankkártyák összehasonlításakor főként a tengerentúli kártyahasználók biztonságérzetére próbált hatni egy nemrég megtartott sajtóbeszélgetés során. Az Egyesült Államokban használatos bankkártyákban ugyanis többnyire nem az Európában megszokott chip és PIN kód alapú azonosítással működnek, ezért jóval könnyebb őket lemásolni is – írja a Bitport.
Az NFC technológia titkosított adatforgalma miatt azonban a kevésbé biztonságos kártyák tulajdonosai is megnyugodhatnak, hiszen a telefonos fizetés során gyakorlatilag nullára csökken a kártya fizikai lemásolásának lehetősége.
A kártyakibocsátók Schmidt szerint gyorsan elkezdik majd elterjeszteni az NFC terminálokat az elfogadóhelyeken. Európában ráadásul jóval nagyobb szükség van a kártyahasználat növelésére, mint az ilyen téren már teljesen „megtért” Egyesült Államokban. Az öreg kontinensen tehát nem a biztonság lesz a legfőbb terjedési motiváció, hanem az, hogy a kibocsátók és a pénzintézetek a biztonságos és kényelmes új módszer segítségével még több kártyát hozhatnak forgalomba.
A sajtóbeszélgetés fő  üzenete szerint a nemrég bemutatott Google Wallet mind szoftveres, mind pedig hardveres szinten működésre és bevezetésre kész, ezért mostantól a pénzintézeteknek és az elfogadóhelyeknek együtt kell meggyőzniük a piacot.

*****

Új új-zélandi útikönyv

„Új-Zéland szépségei – magyar nevezetességekkel” címmel tartott előadást Batár Zsolt Botond, történész, útikönyvíró, abból az alkalomból, hogy megjelent újabb új-zélandi útikönyve.
A könyv jelentőségét Sárdi Rezső Új-Zéland magyarországi tiszteletbeli konzulja méltatta, és pionír munkának nevezte. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben fejlődik Magyarország és Új-Zéland gazdasági és turisztikai kapcsolata.

*****

Wroclaw Európa kulturális szíve 

2016-ban Wroclaw Európa kulturális szíve lesz, fesztiválok, koncertek, konferenciák és egyéb kulturális művészi európai színvonalú rendezvények várják majd az oda látogatókat.

{module 221}