Az Év Fagylaltja

A házias vidámság fantázianevű kreáció lett a szabadon választott kategória győztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten. A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából „álmodott meg”, bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fővárosi Fitt Süti Cukrászatból – közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetője.

A kézműves cukrászok versenyében a kötelező csokoládé ízkategória aranyérmese Trella Györgyné lett a nyírbátori Csekő kávéházból, ezüstérmet kapott Farkas Liliána a kecskeméti Böbe fagyizóból, bronzérmet ítélt a zsűri Balogh Istvánnak, a debreceni Mignon cukrászdából.

Közönségdíjas fagylalt lett a Tutti Kft. csányi sárgadinnyéje, míg a Legszebben díszített fagylalt különdíjat a házias vidámság érdemelte ki. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját a cappuccino fagyijáért a budapesti Zacc café vehette át.

A fagylaltokat a szakmai zsűri a többi között karakter, ízvilág, kivitel szempontjából értékeli – mondta el Benke László Oscar-díjas mestercukrász, hozzátéve: legyen jól adagolható az édesség és a dísz is passzoljon hozzá. A versengésen induló fagylaltcsodák között szerepelt mákos guba, vitaminforrás, kókuszos kukorica tápiókával, aranygaluska borsodóval, latin szerenád és Rákóczi túrós is. A versenytermékeket szakmai és ismert közéleti személyiségekből álló közönség zsűri értékelte.