Busszal indulunk nyaralni

A statisztikák szerint összességében több mint 50 százalékkal nőtt az első negyedévben a külföldre induló hazai buszjáratok utasszáma, ezzel az időszak során minden negyedik utazó busszal vett részt a nemzetközi utasforgalomban.

Az Orangeways az idén elsősorban észak-déli irányban indít új járatokat: A Belgrádot, illetve Krakkót célzó, márciusban indult járatok után májustól már a horvát tengerpart nagyobb üdülővárosaiba is eljuthatunk a narancssárga buszokon.

A KSH adatai szerint a tavalyi első negyedévhez képest 2010 első három hónapjában több mint 50 százalékkal nőtt azok száma, akik külföldi útjukhoz autóbuszt vettek igénybe. Az idei első negyedévben már az összes utas 25 százaléka vett autóbuszt igénybe külföldi útjaihoz, szemben a tavalyi hasonló időszakban kimutatott 19 százalékkal.

„Április végére a nemzetközi járataink forgalma már elérte a tavalyi első félévben tapasztalt mértéket” – tájékoztat Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója. A hazai komfortbusz szolgáltató cég várakozásai szerint az idei utazási főszezonban várhatóan tovább nő majd az autóbuszok részaránya a nemzetközi közlekedésben, ami két tényezőnek is köszönhető.

Egyrészt a háztartások jövedelmi helyzete miatt a külföldi nyaralást tervezők nagy része továbbra is a környező országokba igyekszik, amelyek egyre több pontja érhető el könnyen és kényelmesen ezzel az eszközzel. Másrészt az adatfelvétel időszakát még nem érintette légiközlekedésben azóta jelentős bizonytalanságot fenntartó izlandi vulkán sem, amely sokakat a szárazföldi közlekedés, így a kézenfekvő alternatívát jelentő komfortbuszok felé fordított.