Bajaiak a Makrovilágnál

Egy 170 éves romantikus ház Budapest szívében, a Ferencvárosban az Üllői úton és egy megbízható, 22 éve működő vendéglátó a Makrovilág Utazási és Zarándok Iroda és a Fehér Páva Hotel és étterem családias személyzete immár 8. alkalommal rendezte meg a Bajai Halászlé Napokat május 6-16 között. Idén sem csalódtak a visszatérő törzs és új vendégek, Korsós Dani bajai halfőző mester idén is ki tett magáért, páratlan ízeket komponált és nem sajnálta a bográcsokból a bajai halászlé jellegzetességét adó gyufatésztát sem. S mindezt kísérték a Baja környéki hajósi borok.

A Fehér Páva étterem egy újdonsággal szolgál, hogy amíg a vendégek az ételekre várnak, addig az étterembe található könyvtárból, azoktól az íróktól kölcsönözhetnek könyveket, akik anno a házban is megfordultak. Ezért nem csak a könyvtár az újdonság, hanem „átkeresztelték” a ház különböző éttermeit is. Így lett a kerthelyiség neve Petőfi kert, Arany János gyakran étkezett itt, ezért a főétterem neve Arany János, a pince étterem pedig Vörösmarty Mihály nevét vette föl. Az emeleti különterem névadója Tompa Mihály, a 10 fős kisebédlőt Szász Károly egykori református püspök nevét viseli.

A rendezvény nyitó estjén a bajai polgármester is részt vett, aki elmondta, hogy ez évben július 8-11 között tartják Baján a XV. Bajai Halászlé Főző Népünnepély-t, ahol közel 2000 bográcsban rotyog egyszerre az ízes lé.

De Baja idén egy másik rekorddal is készül, nevezetesen a csárdást táncolók Guinnes rekordját akarják megdönteni, egyszerre 500 pár ropja majd a híres nevezetes főtéren. A rekorddöntés alapja, hogy a legenda szerint a csárdás Bajáról indult el hódító útjára.

A Makrovilág Utazási Iroda idei legsikeresebb kínálata a zarándoklat a torinói lepelhez, valamint a Don kanyar kegyeleti emlékeit felkereső buszos utak.

Népszerű a damaszkuszi út is, amely Szent Pál zarándoklat szíriai látnivalókkal.

Természetesen továbbra is megtalálhatók a hagyományos utak, mint a fatimai, lourdes-i és az ausztriai Mária kegyhelyi zarándoklat utak.