Királyi Fröccs az Udvarban

Fröccs receptekÚj szabadtéri programhelyszínnel várja a fröccs és a hazai borok kedvelőit a Királyi Borház és Pincemúzeum, a Fröccs Udvar! Az ingyenesen látogatható udvar öt hónapon át tartó fesztivált kínál, amelynek keretében olyan különleges programokra kerül sor, mint „A világ legnagyobb kisfröccse” Guiness-rekord kísérlet, az Én és a fröccsöm játék, reneszánsz játszóház (a Múzeumok Éjszakáján), bortréningek (minden héten), virtuális bortúrák (minden hónapban), kiállítások, illetve komoly- és könnyűzenei koncertek sorozata. Mindezek mellett lesz még langalló, bor- és fröccskorcsolyák, és természetesen a bor és szóda házasításából született fröccs sem hiányzik majd.

A Királyi Fröccs Udvar valódi hungaricumnak is tekinthető, hiszen a magyar kultúrához szorosan kapcsolódó elemeket sorakoztat fel, egyedülálló módon. A helyszín névadója, a fröccs, hungaricum, a kóstolható borok Magyarország legkiválóbb borrégióiból valók, a borkorcsolyák a legkiválóbb alapanyagokból készülnek, a közreműködő zenekarok tagjai nagy tapasztalattal bíró komolyzenészek, illetve feltörekvő fiatal tehetségek, a helyszín pedig a főváros egyik legszebb része, a Budai Vár, amely történelmi hangulatával valóban különleges élményt biztosít a résztvevőknek.

Hangsúlyozandó, hogy a szervező Királyi Borház és Pincemúzeum e rendezvénnyel a kultúrált ital- és borfogyasztás követe is. Célja a frissítő és egészséges fröccs mellett a hazai borok és borkultúra népszerűsítése, valamint a világon egyedülálló reneszánsz pincerendszer, műemlék környezet ismertebbé tétele a hazai és a külföldi közönség körében.

A Fröccs Udvar és programjai ingyenesen látogathatók! Kivétel a Múzeumok Éjszakája, valamint a komolyzenei koncertek, amelyekhez külön jegy megváltása szükséges.

A Guinness-rekord kísérletre május 29-én kerül sor.

550 literes kisfröccs készítésére a világon eddig még nem akadt példa. Ez alkalommal az elmúlt év 500 literes rekordját kísérlik megdönteni a szervezők.

A kísérlet különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen a sikerhez számtalan apró részlet szükségeltetik. Mert igaz ugyan, hogy egy hagyományos, 1/1-es, kisfröccs készítése nem túl bonyolult feladat, egy ilyen hatalmas tartály feltöltése azonban mégiscsak más. Különös gondosságot és türelmet igényel, hiszen a szikvíz savassága olyan kémiai reakciókat indíthat el a töltéstől még meg nem nyugodott borban, amely akár meghiúsíthatja a kísérletet.

A programra az izgalmaktól függetlenül is érdemes ellátogatni, hiszen az elkészített óriás fröccs a nézők körében talál majd gazdára; a több ezer adag, Irsai Olivérből készült frissítő ital ingyen kerül kiosztásra.

A szervezők a családosokat is szeretettel várják. A gyerekek számára alkoholmentes fröccsel készülnek!

Fröccs receptek:
Kisfröccs = 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs = 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés = 2 dl szódavíz + 1dl bor
Házmester = 3dl bor + 2 dl víz
Háziúr = 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Mafla = 5 dl bor + 5 dl szódavíz