Hotel Zara a zsidónegyedben

14 milliárdos hitel az erzsébetvárosi Continental Hotel újjáépítéséreA válság előtti utolsó percben szerzett új tulajdonosa 14 milliárdos hitelt az erzsébetvárosi Continental Hotel újjáépítésére. Mázli. A városvédők és a szomszédok megnyerése viszont valódi fegyvertény.

Szinte állandóan nyomasztott, hogyan fogunk 272 szobát eladni a gazdasági válság közepette, ráadásul úgy, hogy egy új szállodát kell a piacra bevezetni. Kühtreiber Ádám, Revenue & Reservation Manager viszont megnyugtatott, hogy az előrejelzések alapján több telt házas időszak elé nézünk a 2010. június 15-én nyíló szállodánkban. Megnyugtató, hogy már vannak olyan napok, amikor már alig van pár szabad szobánk – írja blogjában Géher Zoltán a Continental Hotel Zara igazgatója.

Az aggodalom nem volt alaptalan és nem csupán a gazdasági válság miatt. Az egykori Hungária Fürdő, illetve a Continental Szálloda maradványain felépülő hotel nem kis hendikeppel indult. A városvédők már a gondolatát is utálták, a szomszédok körömszakadtáig küzdöttek ellene, azután meg jött a válság.

A Hungária fürdő ötven, a Continental Szálloda negyven éve zárt be.

Az 1980-as évekre az épület állapota életveszélyessé vált, a fürdő belső terét díszítő csempéket és majolikákat elhordták, az üvegkupola megsemmisült, s az épületben hajléktalanok rendezték be menedékhelyüket. A már romos épület azonban ebben az időszakban még egyszer művészettörténeti jelentőségre tett szert, hiszen 1989-ben, a Fiatal Művészek Stúdiója segítségével, a később Újlak Csoport néven ismerté vált művészcsoport itt lépett fel először.

1996-ban egy külföldi érdekeltségű cég vásárolta meg a telkeket, s egy kétszáztíz szobás, termálvizes szállodát kívánt építeni a Hungária fürdő és az egykori, mára földig rombolt Continental szálló helyén – a fürdő főhomlokzatának és első lépcsőházának megtartásával. 2001 szeptemberében az illetékes hatóságok nem járultak hozzá a bontáshoz, és garanciákat kértek az épület főhomlokzatának és első lépcsőházának megóvására vonatkozóan. A városképvédelmi bizottság felszólította a beruházót, hogy fél éven belül végezze el az állagmegóvási feladatokat. Az állagmegóvás nem történt meg, sőt, a tulajdonos korábbi bontási munkálatainak következményeként a hátsó uszodarész összedőlt, így 2002 nyarán az épületet életveszélyessé nyilvánították, s a tulajdonost a hátsó traktus teljes lebontására kötelezték.

2004 nyarán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elrendelte az egykori pesti zsidó gettó területén lévő veszélyeztetett épületek, így a Hungária fürdő ideiglenes védettségét, 2005. február 7-én pedig műemlékké nyilvánították az épület megmaradt részét.

A sorsukra hagyott épülettorzók helyére, azaz a Dohány utca-Klauzál utca-Nyár utca által határolt területre néhány éve még egy impozáns lakóházat szánt az előző tulajdonos, egy izraeli cég. A Beverly Hills Kft. tervét a szomszédok bíróságon támadták meg, és bár a lakásokat gyorsan el tudták volna adni, a régi zsidónegyedbeli tervekből végül nem lett semmi.
A társaságot és ezzel együtt az ingatlanokat a 2007 decemberében kötött előszerződés alapján, egy 2008 júniusában lezárult ügylet keretében a ZeinaHotel Kft. vásárolta meg, összesen 8 millió euróért. Az új tulajdonos, a 2006-ban nyílt pesti Boutique Hotel Zara révén ismertté vált szállodás üzletember, Mazen Al-Ramahi a válság kitörése előtti utolsó pillanatokban írta alá a 40 millió eurós fejlesztési hitelszerződést.

A Continental helyén teljesen új épületet húztak fel Hegedűs Péter tervei szerint, a csak félig lebontott Hungária fürdőből viszont amit lehetett, megmentettek, helyreállítottak. Így például „a kontinensen páratlan úszócsarnokot, márvánnyal, üvegmozaikkal, fémmel és eozincsempével burkolva”.

A Dohány utca felőli tömbben a fő enteriőrök, mint az előtér, a lépcsőház, a medencecsarnok, a burkolatok tulajdonképpen az Ágoston Emil-féle, bécsi szecessziós stílusban lesznek helyreállítva. A mozikorszakból csak a galéria maradt meg. Eredeti szépségében újítják fel a forgóajtó házát is, csakúgy, mint a rézveretekkel, domborművekkel díszített bejáratot, melyről nem túlzás azt állítani, hogy Budapest egyik legszebb kapuzata. Úszómedence az eredeti fürdőcsarnokban nem lesz, csak egy díszkút, viszont a tetőszinten igen.

A változások egyébként jól látszanak a már megújult homlokzaton, ahol helyreállították a fürdőző hölgyek szoborcsoportját is a bejárat fölött. Mögé, háttérként kékesen irizáló mozaikfelület került, ami nem egészen ilyen színű volt eredetileg, hanem zöldesebb, de ezzel is jelezni akarták, hogy ez itt már pótlás. Az eredetiből egy szem sem maradt. Eredetiek viszont a fürdőfelirat Zsolnay-betűi, melyek átvészelték a pusztulást. A mészkőhomlokzat újra tiszta, eltűntek a golyónyomok, újra láthatók rajta a régi domborművek és helyreállt az Ágoston-féle ablakrend is. A megújuló Hungáriával elveszett gyöngyszemét kapja vissza Budapest.

A júniusban megnyíló Continental Hotel Zara kilencfajta szobával, elnöki lakosztályokkal együtt összesen 272 szobás szálloda 200 személyes magyar-francia éttermet is magában foglal, a fürdőrészen egy kávézót, és egy tetőtéri medencével is felszerelt wellnessrészleget. A pesti belvárosban álló hotel saját udvarral, és tetőkerttel épül. A Continental állítólag a szobaárversenybe se száll be: 70 eurós szobaár alá semmiképpen sem mennek.

Az eredetileg 15 évre számított megtérülési idő így biztosan megnyúlik.
Az új szálló tervét ezúttal a városvédők és a szomszédok is jól fogadták.

/Népszabadság/