A bor varázsa Etyeken

Budapesttől 20 km-re hegyek völgyében megbúvó csodálatos falu EtyekBudapesttől 20 km-re hegyek völgyében megbúvó csodálatos falu Etyek, amely ma már boráról híres, nevezetes és ebben nagy szerepe van az Etyeki Kúria Borgazdaságnak. A rendszerváltás után az elsők között indult az etyeki öreg hegyen az a gazdaság, amely ma már 18 hektár szőlő birtokon gazdálkodik és évente százezer üveget tölt meg a hegy levével. Elsősorban Chardonnay, Savignon Blanc, Szürkebarát, Királyleányka, és Pinot Noir, amely adja a jellegzetes borokat.

Ki gondolná, hogy az ősidőkre visszatekintő borászatnak is időnként meg kell újulnia, új utakat kell keresni, új módon kell palackozni, újszerűen kell keresni a borkedvelők kegyeit.

Ezek napjait éljük, mert július elején mutatták be az új köntösbe öltöztetett boraikat, megújították ízeiket és jelentették be, hogy ezentúl még szorosabban együttműködnek az ausztriai Esterhazy Borászattal.
A Kúria tulajdonosa Matolcsy Sára itt mutatta be új munkatársát Mérész Sándor főborászt.
Az új filozófia szerint megtartják a butikborászat jelleget, de emellett egyre inkább a nemzetközi piac felé lépve szeretnék terelni a magasabb minőségű borok eladását is. Ezért is fontos az Esterhazy Borászattal való együttműködés, s az az átalakítás, amely közel 290 millió forintba került és ezzel új arculatot kap a 150 éves pinceépület valamint a 80 éves feldolgozó együttes. A régi falak között új modern gépek segítik a munkát, ahol új technológiával zárják palackba a romantikus borok ízeit.

Az ipari jellegű termelés mellett vállalnak a hegyoldalában megterített asztaloknál egyedi borkóstolókat és mindenkit szívesen megismertetnek a bor kultúrájával.