Elindult a “TableFree Világkonyha” rendezvénysorozat

Tablefree világkonyhaA Lucullus BT gasztronómiai egyesület immár 9. éve mutatja be az érdeklődőknek a Magyarországon megtalálható külföldi autentikus konyhákat, kultúrákat. A TableFree tavaly nyáron elindított komplex vendéglátóipari, éttermi platformja az itthon megtalálható legjobb éttermeket, azok szolgáltatásait népszerűsíti. Mindkét szervezet elkötelezett híve a minőségi étkezési kultúra terjesztésének, ezért közösen útnak indítottak egy új rendezvénysorozatot, mely “TableFree Világkonyha”  címmel egy-egy remek éttermet, azok legjobb ételeit mutatja majd be.

{module 221}

A kezdeményezés  első állomása a Magyarországon immár 7. éve működő Salaam Bombay indiai étterem volt, ahol a bombayi konyhával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Rajesh Israni , a Bombay étterem tulajdonosa beszélt az indiai konyha rejtelmeiről: a résztvevők megtudhatták, hogy Bombay, a “csupán” 20 millió lakost számláló indiai város meglehetősen kozmopolita hely, e mellett Bollywood otthona és fontos pénzügyi központ is. A gasztronómiát illetően India teljes területéről megtalálhatóak itt az ételek; egészen színes ételkavalkád jön létre, amit a street food-tól  kezdve az ötcsillagos éttermen át sok helyen élvezhetünk. A helyi jellegzetességek közé sorolhatjuk a gazdag kókusz- és mangokultúrát, a curryk rendkívül széles körű használatát, a tandoor kemencében sült húsokat, naan-okat (kenyérfélék) és a nagyon fűszeres ételeket, például  a dal-t (sárga lencsét), vagy butter chickent (vajas csirkét). Kevesen tudják, hogy mintegy 400 féle mangó, 6000 féle chili található ebben az óriási országban, létezik vörös banán, és még a teát is sok fűszerrel isszák.

Salaam Bombay indiai étteremMint kiderült, a Salaam Bombay-ban nagy különbséget tesznek az erős, a fűszeres és a csípős ételek közt, és rendkívül ügyelnek a fűszerek helyes arányának használatára.

“A fúzió nálunk úgy jön létre, hogy a 100%-ban indiai  ételeinket egy modern “európai” eklektikus étteremben szolgáljuk fel, ezekhez kiváló magyar borokat  társítunk” – mondta el Rajesh Israni. “A gasztronómia nemcsak az ételről szól, hanem a remek atmoszféráról és figyelmes kiszolgálásról is” – tette hozzá.

Az alábbi menüsor nyújtott betekintést az indiai konyha ízvilágába:

Előételek

  • Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc („a vegetáriánusok kedvence”)
  • Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )

Főételek

  • Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)
  • Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házisajt curry keveréke)                         
  • Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus)
  • Pullao Rice (rizs pullao stílusban, „sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel”)
  • Naan, azaz „könnyű, omlós kenyér”
  • Green salad („vegyes saláta az évszaknak megfelelően”)
  • Chicken tikka masala

Édesség

  • Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt

Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke és Alex Van Damme, a TableFree belga gazdája  örömtelinek tartja az új kezdeményezést, egyben remélik, hogy minél több, autentikus konyhát vivő éttermet, ételt, kultúrát és asztaltiszteleti szokást sikerül majd bemutatni a különleges ízek rajongói számára.

{module 221}