A fehérboroknak kedvezett az idei VinAgora

A fehérboroknak kedvezett az idei VinAgora4 Champion díj, 2 nagyarany, 89 aranyérem, 107 ezüstérem, 8 fajtabor díj

Június 15-17. között rendezték meg Magyarország legrangosabb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a 13. VinAgora Nemzetközi Borversenyt Budapesten, a Hotel Mercure Budában. A megmérettetésre rekordszámú, 630 nevezés érkezett 20 országból. Az ítészek 4 Champion díjat, 2 nagyaranyat, 89 aranyérmet, 107 ezüstérmet és 8 fajtabor díjat osztott ki.

{module 221}

A külföldi országok közül a legtöbb mintát Uruguay küldte, majd őt követte Ausztrália, Szlovákia, Brazília, Románia, Horvátország, Németország. Érkeztek még minták Ausztriából, Bulgáriából, Bolíviából, Csehországból, Franciaországból, Olaszországból, Japánból, Libanonból, Szlovéniából, Spanyolországból, Svájcból és Tunéziából.

Az 58 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a három nap alatt. A zsűri tagja volt Matthew Stubbs, angol származású Master of Wine is. A zsűri összetétele biztosította a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztóorientált angolszász szemlélet érvényesülését (többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók).

Fontos a borverseny szabályzatának azon pontját kiemelni, amely szerint a nevezett borok csupán 30%-a kaphat érmet, annak ellenére, hogy az értékelések alapján több bor is megfelel az érmes borok színvonalának. A ponthatárok ennek értelmében főkategóriánként külön-külön kerülnek meghatározásra, és a champion díjak is a főkategóriákból kerülnek ki egy külön választás során. Idén 82,5 ponttól lehetett ezüstérmet szerezni, ez a ponthatár azonban kategóriánként változó.

Feltehetőleg a különösen jó, 2011-es évjáratnak köszönhetően az idei borversenyre sokkal több fehér bor érkezett, mint vörös, ami eltér a legtöbb nemzetközi borverseny összetételétől. Ebből adódik az idei borverseny különlegessége: több aranyérem született és a díjazott borok között is magasabb a fehér borok aránya, hiszen a fehér borok nagy része egy éves kora körül indul útjára a pincéből. A magyar borok pontok a tekintetében nagyon jól szerepeltek: a nevezett magyar borok 79 százaléka 80 pont fölött teljesített.

A zsűri az idei VinAgora Borversenyen az alábbi díjakat ítélte oda:

Champion díjat fehérbor kategóriában egy cseh, vörösbor kategóriában egy ausztrál bor kapott. A természetes édes borok és a botrytizálódott borok kategóriájában egy-egy német bor kapta a díjat. Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést csupán két bor kapott: a 2009-es évjáratú szekszárdi Cabernet Franc, az Eszterbauer Borászattól, valamint a 2000-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszú, a Fitomark 94. Kft.-től. Ezen kívül a magyar borok 57 aranyérmet és 86 ezüstérmet kaptak. Idén 8 fajtabor díj is gazdára talált, amelyeket azok a 100 százalékban egy szőlőfajtából készült aranyérmes magyar borok kapták, amelyekből legalább 15 nevezés érkezett az adott fajtából, és ezek közül a legmagasabb pontszámot érték el. A benevezett magyar borok 30,27 százaléka kapott érmet, a legeredményesebb ország Ausztrália volt, hiszen ők 17 nevezett borral 12 aranyat, egy ezüstérmet és egy Champion díjat is elnyertek.

A részletes eredménylista megtalálható a www.vinagora.hu weboldalon.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny különleges, a nagyközönségnek szóló kísérő programja a VinAgora Borgála lesz, amelyet június 30-án rendeznek meg a Boscolo Konferencia Központban. A Borgálán megkóstolható lesz az összes nevezett bor, amely a nevező borászok által válogatott különleges kínálatot vonultatja fel. A kóstolást még izgalmasabbá teszi a borok mellett található bírálati lap, amelyen a zsűri részletes bírálata lesz olvasható. Két érdekes előadás is várja a borkedvelőket: Szakács József a szarvasgombáról és kalapos társairól beszélget a résztvevőkkel, Légli Ottó, Szepsy István, Tiffán Ede és Zilai Zoltán pedig vaksötétben kóstolja össze a versenyen kiváló eredményeket elért borokat más világhírű csúcsborokkal a különleges borok rejtelmeit keresői számára, illetve aki szeretné, maga is kipróbálhatja, milyen bírálóként pontozni.

{module 221}