Nagyon

GSZT szakújság

GSZT szakújságkeveset beszélünk róla, pedig az idei év egyik – ha nem a legnagyobb – hazai eseménye a június 26 – július 1 között Budapesten megrendezésre kerülő melegolimpia lesz.

Elhallgatják, pontosabban sokan sunnyognak vele, holott a játékok 1992-es megrendezése óta Budapest az első kelet-európai főváros, amely elnyerte a rendezési jogot.

{module 221}

Tizennyolc sportágban indul a közel 4000 versenyző, őket kísérik el edzők, orvosok, újságírók és rokonok. Összesen 6000 résztvevőre számítanak és 3,5 milliárd forint bevételre. A hivatalos programot kulturális események, partik tarkítják.

Csupán érdekességként jegyzem meg, hogy a magyar sportolók az utrechti melegolimpián szerepeltek a legjobban, 16 arany 5 ezüst és 1 bronzérmet gyűjtöttek be.

Nagy a sunnyogás: Tarlós István legalább nyíltan kimondja, hogy ízlése ellen van, nem tiltja be, de nem támogatja.

Ma a másság forradalmát éljük. Tudomásul kell venni, hogy velünk élő polgártársaink. A szervezők kijelentették, hogy semmilyen formában nem akarják megbotránkoztatni a budapesti lakókat. Céljuk a sport népszerűsítése, a sport összefogó erején keresztül küzdeni a megkülönböztetés és a kirekesztés ellen, legyen az faji, származási, nemi, vallási vagy bőrszín alapján való.

De túlmegyek ezen.

Üzlet is. A június végi csökkenő konferencia turizmus idején 6000 vendég egy hétig – igenis, jó üzlet.

Azt is el kell fogadni, hogy ma már számtalan utazási iroda szakosodott az utaztatásukra. Ez a kör az egyik „legjobban fizető” vendégkör, általában magasabb a végzettségük, magasabb beosztásban dolgoznak. A tőlünk balra lévő országokban ugyanolyan értékek szerint élik életüket, mint a többségi társadalom.

Csak emlékeztetőül: Berlin és Párizs főpolgármestere nyíltan felvállalja másságát.

Murányi Péter

{module 221}