Éremeső a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Éremeső a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Idén már mindenféle korlátozás nélkül került megrendezésre hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenye, a VinAgora. A több hónapos előkészületi munkáknak, és a Borkult által fejlesztett WineCompass bíráló szoftver legfrissebb verziójának köszönhetően a megmérettetés hiba nélkül zajlott, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a bíráló szakemberek teljes figyelmüket a borok értékelésének szentelhessék.

A rendezvény sikeréhez két kiemelt partner is hozzájárult: a Budapest Congress Center otthonos, kényelmes helyszínnel, segítőkész kollégákkal és a bírálók gasztronómiai kényeztetésével emelte a borverseny színvonalát, míg a Dunavox a bírálatra várakozó borok optimális hőmérsékletéről gondoskodott a legmodernebb technológiájú borhűtők segítségével.

Néhány érdekesség a borversenyről

A tíz, egyenként 6-7 főből álló zsűribizottság munkáját külön-külön segítette tíz nagy tapasztalattal rendelkező koordinátor. Az ő feladatuk volt a színfalak mögött a borok hőmérsékletének felügyelete, a minták fekete zsákba helyezése, sorszámának ellenőrzése, az öt évnél idősebb borok dekantálása, a bizottsághoz tartozó felszolgáló ellenőrzése, irányítása, valamint a folyamatos kapcsolattartás a zsűri elnökével, és a másnap soron következő borok temperálása is.

A borverseny munkáját a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség három tagból áll: a borverseny igazgatójából, egy borász szakértőből és egy jogi szakértőből.

A Vinofed (Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége) és az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szabályzata szerint a borversenyen bíráló szakemberek maximum fele érkezhet hazánkból, a többieknek valamelyik külföldi országot kell képviselniük, így garantálva a megmérettetés nemzetköziségét.

A versenyre érkezett palackokat legevesebb 13 alkalommal érintik gondos kezek, mielőtt tartalmuk a bírálók poharaiba kerül: a palackok átvétele, többszöri szállítása, besorolása, sorszámozása, fotózása, helyszínre érkeztetése, hűtőbe helyezése, fekete zsákba rejtése és felszolgálása mind a verseny előkészületeinek fontos részét képezik.

A nemzetközi borverseny eredményei

A VinAgora borversenyre ismét szép számú nevezés érkezett, rekord számú külföldi mintával. Összesen 941 minta vett részt a megmérettetésen, 16 bortermelő országot képviselve.

A verseny a borok mezőnyét tekintve nagyon izgalmas volt, sokszor kihívás elé állítva a szakembereket. A borsorok magas színvonalát tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a borok 76%-ának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 85 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően véglegesített érem ponthatárok alapján végül 9 nagyarany-, 160 arany-, 116 ezüstérem, 7 főkategória győztes Champion díj, valamint további 25 különdíj született.

A különböző főkategóriák legjobb borai, vagyis a Champion díjas tételek

Csendes fehérborok: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
Csendes rosék: Günzer Tamás Pincészete – Rosé 2021
Csendes vörösborok: Pannonhalmi Főapátság – Infusio 2019
Gyöngyözőborok: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Anna Rosa Gyöngyözőbor 2021
Pezsgők: Bodegas Jaume Serra – Cava Jaume Serra Bouquet Brut /Spain/
Természetes édes borkülönlegességek: Varga Pincészet – Aranymetszés Töppedt Szürkebarát 2015
Botrytisálódott borok: TokajIM – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2018

A Champion választás az idei évtől a korábbi gyakorlathoz képest módosult, így a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhet ki a győztes.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)

2022 legjobb magyar fajtaborok

Cabernet franc: Thummerer Pincészet – Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2018
Cabernet sauvignon: Thummerer Pincészet – Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2018
Chardonnay: Geszler Családi Pincészet – máMÓR Móri Chardonnay 2020
Kékfrankos: Lelovits Tamás Pincészete – Meglepetés 2019
Merlot: Schieber Borászat – Tabu Merlot 2017
Olasz rizling: Fodorvin Családi Pincészet – Aszófői Olaszrizling Vörösmál 2020
Irsai Olivér: Béla Borászat – Imrehegyi Irsai Olivér 2021
Rajnai rizling: Pannonhalmi Főapátság – Prior Fehér 2020
Sauvignon blanc: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
Syrah: Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás 2018

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki

Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – Masterstroke Shiraz 2020
Best of Brazil: Cooperativa Vinícola Aurora – Conde de Foucauld Brut Branco
Best of Croatia: Iločki podrumi d.d. – Traminac Izborna Berba Prosušenih Bobica 2016
Best of Czech Republic: Znovin Znojmo – Hibernal, selection of grapes, n.b. 0348 2020
Best of France: Sarl Andre Giraud – Chateau La Tour Du Pin Figeac 2019
Best of Slovakia: Promitor Vinorum – Olaszrizling 2021
Best of Spain: Bodegas y Viñedos Viña Arnaiz – Mayor de Castilla Ribera Reserva 2018

A borok eredménye alapján a 23. VinAgora Nemzetközi Borverseny termelői különdíjai

Csonka és Fiai Kft. különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek: Geszler Családi Pincészet (Móri borvidék)
A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak: Szentpéteri Borpince – Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)
A VinCE Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének: Éliás Birtok (Badacsonyi borvidék)
A Chef Market különdíja a legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bornak: Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Badacsonyi Kéknyelű 2016

Prix VINOFED

A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda aNagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége, a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ezekben a kategóriákban a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.

Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor: Pannonhalmi Főapátság – Infusio 2019
Prix VINOFED – csendes, száraz rosé: Günzer Tamás Pincészete – Rosé 2021
Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő: Bodegas Jaume Serra – Cava Jaume Serra Bouquet Brut

23 Vinagora Nemzetközi Borverseny 2022

Részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .