Hévíz bora 2022

Hévíz város bora - Bort választott Hévíz

Április 22-én kiderült melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?

A kiválasztás fontos szempontjai:

  • száraz fehér bor
  • könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható
  • megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik
  • a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel
  • szakértők által minősített bor

A 2022-ben nevezett borok

Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata. Összesen 12 zalai és balatoni borvidék vett részt. 25 termelő mindösszesen 50 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres – reprezentálta a választékot.

Hévíz város bora zsürizés

A borok zsűrizését április 22-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A neves zsűri tagjai voltak Dr. Kovács Barnabás MATE egyetemi adjunktus, borász, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Pápai Zsuzsa NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, Borbély Tamás – Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke, Év Bortermelője, Borbély Családi Pincészet, Borász, Süténé Tüttő Beatrix képviselő asszony Hévíz város képviseletében.

A bor kiválasztása természetesen az ilyenkor megszokott vak kóstolással történt. Ez annyit jelent, hogy a zsűritag részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudták, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Hévíz bora 2022

A Héviz város bora 2022 címet a Cezar Pincészet Kis Balaton -Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora kapta, a leadott szavazatok alapján.

Mi jár a nyertesnek?

Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, a pincészet lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket 2022. április 30-án 17:00 – 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adjuk majd át.

Hol lehet megkóstolni, megvásárolni?

A nyertes bor persze már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután megvásárolható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .