Gyilkosság a vacsorán

Az Atout France és a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal év végi vacsoráján különleges meglepetéssel szolgált a meghívott vendégeknek. Egy gyilkosság résztvevői, szemtanúi és nyomozói lehettek, miközben a jobbnál jobb fogásokat fogyasztották. A résztvevők egy bűnügy kellős közepén találták magukat – és ez Fekete Dávid színész-rendezőnek és Nagy Viktória szervezőnek volt köszönhető.

Mint Fekete Dávid elmondta az ötlet Olaszországból indult, ahol az emberek egyre ritkábban járnak színházba, de találtak egy kiváló megoldást: egybegyúrták a színházat az éttermi vacsorával. Egy olasz írónő két évvel ezelőtt kezdte, mikor felkeresett egy éttermet, hogy vacsora közben egy krimit adnának elő a vendégek bevonásával.

Ma már öt társulattal, havi 60 előadást tartanak, négy olasz nagyvárosban lépnek fel. Tőlük tanultunk és kaptuk a lehetőséget, hogy itthon is meghódítsuk az éttermeket.

Nagy Viktória tavaly kereste fel először a hazai éttermeket Lisa Moras Vérkötelék című darabjával, az első éttermi bemutatót szeptember 7-én tartották. Nincs színpad, amin a színészek játszanának, hanem az asztalok között az asztaloknál folyik az előadás, ahol a színészek együtt „játszanak – nyomoznak” a vendégekkel.

A darabot tízpercenként megszakítják, jön az étel, majd folytatják. Arra oda figyelnek a színészek, hogy a darab mellett a kulináris élmények ne csorbuljanak.

Az előadás alatt a színészek beszélgetnek a vendégekkel, feladatokat adnak, s a végén kitaláltatják, hogy ki volt a gyilkos.

Lehet, hogy ez a színház új útja?